• Informacje na temat:

    golonko gotowane

Przepisy na temat: golonko gotowane
  • Golonka pieczona

    Klasyka na polskim stole.

  • Golonko po śląsku, po polsku golonka idealny dodatek do tzw. ciapkapusty Dlaczego na Śląsku mówi się golonko a nie golonka? Otóż zarówno w j.czeskim - koleno jak i niemieckim das Eisbein są rodzaju nijakiego i stąd ta forma, ponieważ te 2 języki miały istotny wpływ na ukształtowanie gwary śląskiej.

  • Golonki wieprzowe w kminku

    ...powierzchni wywaru. 2. Ugotowane golonki wyjmij, osusz. W brytfance rozgrzej olej, zrumień na nim mięso ze wszystkich stron. Miód wymieszaj z kminkiem. Posmaruj nim golonki. Smaż je dalej na dużym...

  • Nie ma łatwiejszego i pyszniejszego sposobu na mięso ze słoika.Wiemy co jemy,bez konserwantów i chemii,zdrowe i smaczne. Serdecznie polecam:)

  • Golonka w piwie

    Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 1/2 l piwa 6 łyżek płynnego miodu majeranek 4 ząbki czosnku słodka czerwona papryka 3 liście laurowe 4 owoce ziela angielskiego 3 owoce jałowca olej ziemniaki gotowane warzywa do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: 1. Umyj golonkę. Natnij skórkę, natrzyj marynatą z soli, pieprzu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki...

  • Super rozgrzewające danie.

  • Golonka duszona z porami

    Sycąca, idealna na jesień.

  • Gotowane klopsiki ,doskonałe na obiad , proste do wykonania i smaczne . Sycą a zawierają niewiele kalorii.

  • Golonka po brazylijsku

    ...miksera. Pomarańczę i 1 limonkę wycisnąć. Przygotowane warzywa zmieszać z sokiem, dodać pokruszony liść laurowy i mielone goździki Na golonce ponacinać skórę i natrzeć przygotowaną marynatą...

  • Śniadanie na piątkę. Gotowane jajka na sałatce z rzodkiewek, pora, czosnku i krewetek, oraz wędzonego łososia z dodatkiem kawiora i kolendry. Uczta smaków i moc witamin. :)

Artykuły na temat: golonko gotowane
  • Golonka po bawarsku

    Przygotowanie: 1. Umyte golonki włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu, obraną 1 cebulę i marchewki. Gotuj ok. 1,5 godziny....

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Golonka z jabłkiem

    Ulubione danie w wersji light.

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    Zgodnie z tradycją karnawał żegnamy suto.

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować. Fot. 123RF/Picsel Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle. W poprzednich latach, w...

  • Choucroute garnie - kapusta po alzacku

    To danie nazywa się też bigosem alzackim. W przeciwieństwie do polskiego bigosu mięso jest pokrojone w duże kawałki, a czas gotowania jest krótki.

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...

Zdjęcia na temat: golonko gotowane