• Informacje na temat:

    golonka w winie

Przepisy na temat: golonka w winie
  • Składniki: golonka 1,5 kg, olej, pieprz, oregano, czosnek, kieliszek wina, piwo, dobry humor.

  • Oktoberfest w twojej kuchni

    W tym roku przypada 200-lecie Oktoberfest, największego na świecie święta piwa. Jednak słynne niemieckie "chmielowe dożynki" to nie tylko namioty, złocisty napój i ludowa muzyka.

  • Dziczyzna

    ...smakuje duszony w winie lub śmietanie.

  • Wszystkie smaki Salzburga

    Mozarta Kto chce poczuć nie tylko atmosferę i smak dworu z czasów Mozarta, powinien wybrać się na Mozart Dinner (www.mozartdinnerconcert.com, cena: 51 euro). Taki wieczór mógłby się równie dobrze(...) pochodzą z 803 roku.) Na zamku i na starówce Kto wspiął się na wzgórze zamkowe, aby zwiedzić twierdzę Hohensalzburg, powinien zajrzeć do znajdującej się przy zamku restauracji (Am Mönchsberg 34

Artykuły na temat: golonka w winie
  • Golonka z jabłkiem

    Ulubione danie w wersji light.

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    Golonka w piwie i miodzie Składniki na 4 porcje: 1 duża golonka, 1 większa cebula, 2 małe marchewki, 1 mniejsza pietruszka, kawałek selera, sól, 2 liście laurowe, po łyżeczce ziarenek czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy, 3 ząbki czosnku. 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka kminku, 500 ml jasnego piwa, 2 łyżki miodu Przygotowanie: Golonkę czyścimy, myjemy. Obraną cebulę kroimy na pół, a obraną...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Jakie piwo do posiłku?

    Złoty napój pasuje nie tylko do golonki... Poznaj zasady łączenia piwa z potrawami.

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Choucroute garnie - kapusta po alzacku

    To danie nazywa się też bigosem alzackim. W przeciwieństwie do polskiego bigosu mięso jest pokrojone w duże kawałki, a czas gotowania jest krótki.

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Czy w wigilię można pić alkohol i jeść mięso?

    ...w wigilię nie pijemy, a w pierwszy czy drugi dzień świąt już tak, ponieważ pić trzeba umieć i znać swoje granice - niezależnie od dnia. Dlatego, jeśli ktoś nie potrafi pić, to nie powinien tego robić(...) stole pojawi się w tym dniu wędlina czy golonka wciąż są niewielkie. Choć gotowanie barszczu na nie do końca postnym wywarze bywa coraz częstszą praktyką. Ale czego oczy nie widzą... Wg sondażu...

  • Wbrew pozorom, odpowiednie zaserwowanie wina to wielka sztuka. Świat trunków rządzi się swoimi prawami i aby nie popełnić gafy, warto się z nimi zapoznać. Fot. 123RF/Picsel Nalanie trunku do kieliszka wydaje się być banalnym zadaniem. Nic bardziej mylnego! Na przestrzeni wieków w świecie wina utarły się różnego rodzaju konwenanse i tradycje, których powinniśmy przestrzegać, chcąc zabłysnąć w towarzystwie i w pełni delektować się smakiem wybranego przez nas trunku. Jakie wino wybrać? Odpowiedź...