• Informacje na temat:

    golonka w marchewce

Przepisy na temat: golonka w marchewce
  • Golonka po brazylijsku

    Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili pęczek pietruszki 1 pomarańcza 3 limonki 1 liść laurowy szczypta mielonych goździków 1 golonka (1,2 kg) 2-3 łyżki oleju sól 600 g ziemniaków 150 g marchewki 100 g mrożonego groszku 100 g kukurydzy z puszki 1 czerwona papryka 2 zielone cebulki 250 g pomidorów 1-2 jajka  4 gałązki...

  • Golonka w piwie

    Podać z ziemniaczkami pure, wymieszanymi z osączonym zielonym groszkiem.

  • Golonka w piwie

    Męska kuchnia.

  • Przepis: 1 duża golonka, 2 duże cebule, 1 główka czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 pory, sól, pieprz, wegeta, tłuszcz do smażenia (smalec lub olej). Golonkę solimy, pieprzymy(...) (podlewając w razie potrzeby wodą). Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce (duże oczka), pory kroimy w plasterki. Kiedy golonka jest już prawie miękka dodajemy jarzyny i dusimy dalej...

  • Miodowa golonka na piwie

    Składniki na 4 porcje: - 1 duża golonka, - 1 większa cebula, - 2 małe marchewki, - sól, - 1 mała pietruszka, - kawałek selera, - 2-3 liście laurowe, - po 1 łyżeczce ziaren czarnego(...) ilością piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością piwa oraz wypieczonym sosem. Płynny miód wymieszać z małą ilością piwa. Kiedy golonka będzie...

  • Fasolowa po chłopsku

    Zupa fasolowa w wersji bardzo konkretnej i sycącej. Może nawet zastąpić dwa dania obiadowe, a smakuje rewelacyjnie.

  • Galaretka z nóżek kurczaka

    Robi furorę na rodzinnych spotkaniach.

  • Galareta wieprzowa

    Prosty przepis na pyszną galaretką

  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    ...piwa. Golonka z kapustą Składniki: - 2 średnie marchewki, - 4 cebule, - sól, - 4 listki laurowe, 10 owoców jałowca, - 4 goździki, łyżka ziaren pieprzu, - 8 ziaren ziela angielskiego(...) brytfanki z kapustą i golonkami. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 1,5 godziny. W czasie pieczenia golonki obracać i skrapiać pozostałym wywarem. Przed podaniem doprawić kapustę solą...

Artykuły na temat: golonka w marchewce
  • Golonka po bawarsku

    Przygotowanie: 1. Umyte golonki włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu, obraną 1 cebulę i marchewki. Gotuj ok. 1,5 godziny....

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    Golonka w piwie i miodzie Składniki na 4 porcje: 1 duża golonka, 1 większa cebula, 2 małe marchewki, 1 mniejsza pietruszka, kawałek selera, sól, 2 liście laurowe, po łyżeczce ziarenek czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy, 3 ząbki czosnku. 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka kminku, 500 ml jasnego piwa, 2 łyżki miodu Przygotowanie: Golonkę czyścimy, myjemy. Obraną cebulę kroimy na pół, a obraną...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Jedzenie nie pociesza

    Zjedzoną tabliczkę czekolady czy kubełek lodów, często usprawiedliwia się złym nastrojem. Nic bardziej mylnego. Najnowsze badania wykazują, że niezależnie od tego czy zjemy paczkę ciastek czy marchewkę, będziemy tak samo "pocieszeni".

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Kolorowa mięsna galaretka

    Tradycyjne potrawy przygotowane nieco inaczej będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Dostarczą też domownikom witamin i mikroelementów niezbędnych w walce z wirusami.

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Galareta mięsna

    To jedna z najpopularniejszych polskich przystawek, ale nie każdy zna sekrety jej przygotowania. Sprawdź, jak przygotować pyszną galaretę bez dodatku żelatyny.

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...