• Informacje na temat:

    golonka przygotowanie

Przepisy na temat: golonka przygotowanie
  • Golonka pieczona

    Składniki: 4 małe golonki wieprzowe sól peklowa (20 g na kilogram mięsa) butelka jasnego piwa olej do smażenia 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz łyżka cukru łyżka oleju Przygotowanie: 1. Golonki umyj, osusz. Opal je nad gazem. Sól peklową zalej zimną wodą, dodaj połowę przypraw, wymieszaj. Włóż golonki, odstaw do lodówki...

  • Golonka w piwie

    Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 1/2 l piwa 6 łyżek płynnego miodu majeranek 4 ząbki czosnku słodka czerwona papryka 3 liście laurowe 4 owoce ziela angielskiego 3 owoce jałowca olej ziemniaki gotowane warzywa do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: 1. Umyj golonkę. Natnij skórkę, natrzyj marynatą z soli, pieprzu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki...

  • Golonka duszona z porami

    Składniki: 50 dag golonki bez skóry i kości włoszczyzna lub 40 dag mrożonej włoszczyzny w paskach 2 liście laurowe 3 owoce ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego 6 porów natka pietruszki olej sól pieprz Przygotowanie: 1. Mięso umyj, podziel na cząstki, przypraw solą i pieprzem. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce, dwa pory oczyść z wierzchnich liści...

  • Golonki wieprzowe w kminku

    Sposób przygotowania 1. Golonki opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, tak by były całkowicie przykryte. Posól do smaku. Cebulę obierz, wbij w nią goździki. Tymianek opłucz, osusz, wraz z cebulą i listkami laurowymi włóż do garnka z golonkami. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 2 godziny. Od czasu do czasu usuwaj łyżką pianę, która powstanie na...

  • Golonka po brazylijsku

    Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili pęczek pietruszki 1 pomarańcza 3 limonki 1 liść laurowy szczypta mielonych goździków 1 golonka (1,2 kg(...) kolendry 200 g majonezu sałatkowego 3-4 łyżki mleka  Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, z chili wyciąć pestki. Cebulę, czosnek, 1 chili i połowę pietruszki rozdrobnić za pomocą...

  • Pieczona golonka

    Składniki na 6 porcji: - 2 duże golonki, - 2 szklanki jasnego piwa, - 3 łyżki smalcu, - łyżka utłuczonego jałowca, - 3 cebule, - sól, pieprz Przygotowanie: Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę każdej ponacinać w grubą kostkę. Natrzeć tłuczonym jałowcem, solą i pieprzem. Pozostawić w przyprawach na noc w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Golonki obsmażyć na...

  • Golonka w piwie

    Składniki: - 2 golonki (ok. 1,5 kg), - 1/2 l piwa jasnego, - 3 cebule, - łyżka utłuczonego jałowca, - olej do smażenia, - pieprz, - sól do smaku Przygotowanie: Golonki umyć, osuszyć, natrzeć jałowcem, wymieszanym z solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki. Cebule pokroić w plasterki i razem z golonkami obsmażyć na oleju, zalać piwem, dusić do miękkości. Podawać z pieczywem. Jedna...

  • Golonka w piwie

    Składniki: - 2 przednie golonki, - 2 marchewki, - 2 pietruszki, - 1 seler, - 0,5 l jasnego piwa, - 1 kostka rosołowa, - 4 ząbki czosnku, - majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra, -śmietana, mąka, - ziemniaki, puszka groszku Przygotowanie: Golonki opalić, umyć. Obficie natrzeć sola i pieprzem oraz reszta przypraw. Naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku. Zalać...

  • Golonka z jabłkami

    Składniki: - 2 golonki, - 30 dag. kiszonej kapusty, - 3 jabłka, - 3 łyżki smalcu, - 1 cebula, - listek laurowy, majeranek, - kilka ziaren ziela angielskiego, - sól, pieprz Przygotowanie: Golonki umyć, opalić (jeśli tego wymagają), osuszyć, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem listka i ziela angielskiego ok. 1 h. Po tym czasie przełożyć golonki do brytfanny wysmarowanej 1 łyżką...

  • Golonka w piwie

    Składniki na 4 porcje: - 4 małe golonki, - sól do smaku, - pieprz mielony, - papryka mielona, - liść laurowy, - kilka ziarenek ziela angielskiego, - trochę kolendry, - troszkę kminku, - 1-2 łyżki majeranku, - marchewka, cebula, - korzeń pietruszki, - korzeń selera, - por biały, - olej do smażenia, - 1-2 butelki piwa (porter), - koncentrat pomidorowy (mała porcja) Przygotowanie...

Artykuły na temat: golonka przygotowanie
  • Miodowa golonka

    Przygotowanie: Golonkę umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj na miękko...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Golonka po bawarsku

    Przygotowanie: 1. Umyte golonki włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu, obraną 1 cebulę i marchewki. Gotuj ok. 1,5 godziny....

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Golonka w piwie

    Przygotowanie  Golonkę umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj mięso na miękko na wolnym ogniu. Schłódź. Skórę na golonce natnij w kratkę i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w 180°C. Systematycznie polewaj...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Pieczona golonka

    Dodany do potraw miód cudownie wydobywa smak dania i nadaje mu niepowtarzalną, słodką bądź korzenną nutę.

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Chrupiąca golonka

    W Bawarii jest daniem numer jeden. Pieczona w piwie podbiła serca turystów. My do jej przygotowania wykorzystamy miód. Efekt? Będziecie zaskoczeni.

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

Zdjęcia na temat: golonka przygotowanie