• Informacje na temat:

    golonka gotowana w grochu

Przepisy na temat: golonka gotowana w grochu
  • Od kiedy sięgam pamięcią-zawsze piekłam mężowi golonki z dodatkiem piwa i tymianku. Tym razem postanowiłam ją ugotować. Wyszła ponoć jeszcze lepsza niż pieczona.

  • GOLONKA GOTOWANA I PIECZONA W PIWIE Golonka na obiad to zawsze dobry pomysł ;) Zwykle przygotowuję ją raz, dwa razy do roku, najczęściej wtedy, gdy mam więcej czasu, na przykład podczas weekendu majowego! :) Przygotowanie tej golonki podzielcie sobie na dwa dni, wtedy daję głowę, że będzie pyszna i delikatna, a mięsko będzie mięciutkie! Skusicie się? :)

  • Coś dla miłośników golonki.

  • Golonka ala Kuron

  • na długie, zimowe popołudnia

  • Świetna, delikatna i mięciutka golonka. Pachnąca ziołami i warzywami. Dietetyczna i lekkostrawna. Po prostu musicie ją wypróbować

  • Przepis wart wypróbowania: "Golonka w kapuście"

  • Golonka... nie codziennie ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na mały grzech :)

  • Smaczny pomysł na "Golonka"

  • Dla tych co lubią groch pod każdą postacią ;)

Artykuły na temat: golonka gotowana w grochu
  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    Schabowy, golonka, jaja - kalorycznie i tłusto! Słyszałaś, że taka dieta odchudza... A czy jest zdrowa?

  • Tadeusz Barowicz, autor wielu kulinarnych bestsellerów, zaprasza do wspólnego nowoczesnego gotowania. W kombiwarze można przygotować pełny obiad w zaledwie 30 minut, jednocześnie przygotować mięso, warzywa i ryby, a do tego ograniczyć tłuszcz i zachować smak produktów. Warto wykorzystać wszystkie możliwości urządzenia i przyrządzić w nim szybkie przekąski, takie jak pieczarki nadziewane wędliną, a nawet pasztet z jarzyn. A może wolisz doskonałe zapiekanki - ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...

  • Dnę pokonasz dietą

    ...niż 50 mg kwasu moczowego. Są to: nabiał: chudy twaróg, mleko, wędlina: szynka gotowana, warzywa: buraki czerwone, cebula, chrzan, cukinia, kapusta biała, kapusta kwaszona, marchew, ogórki, pomidory(...)), wieprzowina (karkówka, golonka, szynka), dziczyzna, drób: kurczak pieczony, gęś, warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, rabarbar, grzyby: pieczarki...

  • Podróże kamperami i przyczepami kempingowymi mają wiele zalet. Bez wątpienia jedną z nich jest znajdująca się w kamperze kuchnia, która nie ustępuje tej, którą mamy w domu. Co może nam zaoferować mobilna kuchnia? Fot. Adobe Stock Kuchenka - gotowanie na małym metrażu Wielogodzinna podróż sprawia, że można zgłodnieć. Wtedy to przydają się kompaktowe, wbudowane płyty kuchenne, które pozwalają cieszyć się domowymi smakami nawet tysiące kilometrów od miejsca zamieszkania. Można je zamontować...

  • Jak jeść zdrowo przy...

    ...artretyzmie, wysokim cholesterolu, cukrzycy i nadciśnieniu. Sprawdźmy, jaka żywność może nam szkodzić, a jaka będzie sprzymierzeńcem w walce z chorobami.

  • Są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. O czym mowa? Oczywiście, o roślinach strączkowych! Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wśród najbardziej popularnych roślin strączkowych jest bób, zielony groszek, cieciorka, fasola, fasolka szparagowa, groch, soczewica i soja. Zdrowe? Na pewno! Wielu osobom wydaje się, że jedyne co możemy osiągnąć po zjedzeniu warzyw strączkowych to wzdęcia....

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • „Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni. Fot. materiały prasowe Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie...