• Informacje na temat:

    golonka gotowana bez warzyw

Przepisy na temat: golonka gotowana bez warzyw
  • Golonka w piwie

    ...jałowca olej ziemniaki gotowane warzywa do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: 1. Umyj golonkę. Natnij skórkę, natrzyj marynatą z soli, pieprzu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki(...) piwem. 2. Naczynie przykryj, piecz w 180°C przez 1,5 godziny, odkryj i piecz bez przykrycia pół godziny. Jeśli mięso mocno się przypieka, nakryj. Podawaj na półmisku z ziemniakami i świeżymi...

  • Od kiedy sięgam pamięcią-zawsze piekłam mężowi golonki z dodatkiem piwa i tymianku. Tym razem postanowiłam ją ugotować. Wyszła ponoć jeszcze lepsza niż pieczona.

  • Golonka w piwie

    ...: Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, natrzeć nimi mięso. Następnie golonki ułożyć ciasno w garnku i odstawić na noc. Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni, podrumienić na nim warzywa. Golonki również podrumienić na oleju (bez warzyw). Mięso i warzywa ułożyć w wysokim i wąskim garnku, zalać piwem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Ugotowane golonki...

  • Świetna, delikatna i mięciutka golonka. Pachnąca ziołami i warzywami. Dietetyczna i lekkostrawna. Po prostu musicie ją wypróbować

  • Pomysł na obiad.

  • Moja wersja grochówki bez warzyw.Rodzina uwielbia taką grochówkę a najbardziej syn.

  • Miodowa golonka podlewana ciemnym piwem typu Porter - to co faceci lubią :-)

  • Coś dla miłośników golonki.

  • Dla miłośników golonki ;)

  • Przysmak chyba wszystkich panów. Od czasu do czasu trzeba zadowolić ich podniebienia.

Artykuły na temat: golonka gotowana bez warzyw
  • Więcej zielonego

    ...​Jemy coraz zdrowiej, ale polska dieta ciągle pozostawia wiele do życzenia. Nasze narodowe grzechy to nadmiar czerwonego mięsa, tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego, cukru, soli i stanowczo za mało warzyw. Nowa piramida zdrowego żywienia koryguje te błędy. O tym, jak zawarte w niej wskazówki przenieść do codziennej diety, z jej twórcą, prof. Mirosławem Jaroszem, rozmawia Katarzyna Koper.

  • Urlop od wyrzeczeń

    Latem łatwiej dbać o figurę? Akurat! Owszem, przed wyjazdem każda z nas robi, co może, by dobrze wyglądać w bikini. Ale na miejscu zaczynamy sobie dogadzać. I w tydzień zjadamy tyle kalorii, co normalnie przez pół miesiąca. Skąd to wiemy? Z najnowszych wyliczeń dietetyków. Wspólnie z ekspertami ogłaszamy akcję wróć z wakacji bez „nadbagażu”.

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    Schabowy, golonka, jaja - kalorycznie i tłusto! Słyszałaś, że taka dieta odchudza... A czy jest zdrowa?

  • Sześć sposobów na wzmocnienie stawów

    ...oraz w golonce, podrobach czy salcesonie. Ale uwaga - bez witaminy C włókna kolagenu nie powstaną. Każdy posiłek uzupełniaj więc w bogate w nią warzywa i owoce.  Najwięcej jej w żółtej papryce, owocach(...) barwa owoców oraz warzyw, tym więcej w nich antocyjanów. Dbaj, aby w twojej diecie ich nie zabrakło. Jedz buraki w każdej postaci - kiszone, pieczone. Wyciskaj z nich sok i gotuj barszcz. Mnóstwo...

  • Pożegnaj trądzik różowaty. Poznaj nową dietę

    ...najwięcej ciemnozielonych warzyw (szpinak, jarmuż), wspomagających naturalną produkcję kolagenu.  Uważaj na przesuszenie Dietę wzbogać w produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, które(...) stany zapalne) lub jaja (poprawiają stan skóry, zmniejszając jej wrażliwość na czynniki drażniące).  Grunt to źródła witamin Warzywa kapustne, brokuły, papryka, cytrusy, papryka i morele, jako...

  • Na pomoc wątrobie

    ...wątrobę staraj się przestrzegać lekkostrawnej diety. Potrawy gotuj w wodzie lub na parze, piecz w folii lub duś bez obsmażania. Do delikatnego pieczywa zalecane są chude wędliny. Warzywa powinny być(...) produkty bogate w witaminy B1, B2, B6 i PP, czyli m.in. brokuły, soja, kukurydza, kapusta, sałata. Witaminy te odgrywają ważną rolę w procesach przemiany materii. W warzywach znajduje się błonnik, który...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...w keksówce sam farsz. Taki pieróg bez ciasta, nazywamy "łysym". Można też pieróg w cieście upiec w keksówce, ale wtedy nie będzie przypominał pieroga. A wygląd się liczy! Dla zażartych mięsożerców(...) osoloną wodę. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku (bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma gdzie się zatrzymać). Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną. Na...

  • Dnę pokonasz dietą

    ...i mało pikantne. Należy je gotować, dusić bez obsmażania na tłuszczu i piec bez dodatku tłuszczu. Zupy i sosy gotuje się wyłącznie na wywarach warzywnych, trzeba zrezygnować z wywarów na kościach i na(...) niż 50 mg kwasu moczowego. Są to: nabiał: chudy twaróg, mleko, wędlina: szynka gotowana, warzywa: buraki czerwone, cebula, chrzan, cukinia, kapusta biała, kapusta kwaszona, marchew, ogórki, pomidory...

  • O tym marzą faceci

    Golonka w piwie Składniki na 2 porcje: 2 przednie golonki, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, 1/2 l jasnego piwa, 1 kostka rosołowa, 4 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka(...) 2 godzin. 15 min przed końcem gotowania dołóż pokrojone w słupki warzywa. Gotowe golonki wyjmij, ułóż każdą na sicie, by osączyć z wywaru. Gdy przestygną, obsmaż na patelni, aby miały chrupiącą skórkę...

  • Pożegnanie lata

    ...tracąc ze swojej dobroci. Dalej pożywność: w stu gramach orzechów jest sześćset kalorii, zaś w stu gramach wołowiny tylko dwieście. Dziś postrzegamy to jako niebezpieczny nadmiar, ale przez wieki(...) przewyższa smakiem oleje tłoczone z orzechów.  Zacznijmy od sałatki z soczewicy, warzyw i białego sera skropionego tym właśnie olejem. Kluczowe są tu dwie sprawy: świeżość sera i jakość soczewicy. Od...