• Informacje na temat:

    golonka do gotowania

Przepisy na temat: golonka do gotowania
  • Golonka pieczona

    ...oleju, szklankę wywaru z gotowania. Golonkę piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu podlewaj wywarem. 3. Golonkę podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, chrzanem i musztardą.

  • Golonki wieprzowe w kminku

    Sposób przygotowania 1. Golonki opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, tak by były całkowicie przykryte. Posól do smaku. Cebulę obierz, wbij w nią goździki. Tymianek opłucz, osusz, wraz z cebulą i listkami laurowymi włóż do garnka z golonkami. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 2 godziny. Od czasu do czasu usuwaj łyżką pianę, która powstanie na...

  • Golonka w piwie

    Prawdziwe męskie danie!

  • Golonka duszona z porami

    Sycąca, idealna na jesień.

  • Golonka w piwie

    ...ogniu około 2 godziny. Na 15 min przed końcem gotowania dołożyć pokrojone w słupki warzywa. Gotowe golonki wyjąc i obsmażyć na patelni, aby miały chrupiąca skórkę. Wywar z golonek gotować dalej na...

  • Golonka z jabłkami

    ...smalcu, obsypać je majerankiem, podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (golonki przykryć). Dla lepszego smaku można co jakiś czas polewać golonki sosem(...) dodać jabłka i dusić jeszcze 5 min. Golonkę podawać na kapuście. Czas przygotowania ok. 1.h. 30 min. do 2 h.

  • Golonka po brazylijsku

    Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili pęczek pietruszki 1 pomarańcza 3 limonki 1 liść laurowy szczypta mielonych goździków 1 golonka (1,2 kg) 2-3 łyżki oleju sól 600 g ziemniaków 150 g marchewki 100 g mrożonego groszku 100 g kukurydzy z puszki 1 czerwona papryka 2 zielone cebulki 250 g pomidorów 1-2 jajka  4 gałązki...

  • Składniki: golonka 1,5 kg, olej, pieprz, oregano, czosnek, kieliszek wina, piwo, dobry humor.

  • Golonka w piwie

    Męska kuchnia.

  • Miodowa golonka na piwie

    Składniki na 4 porcje: - 1 duża golonka, - 1 większa cebula, - 2 małe marchewki, - sól, - 1 mała pietruszka, - kawałek selera, - 2-3 liście laurowe, - po 1 łyżeczce ziaren czarnego(...) ilością piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością piwa oraz wypieczonym sosem. Płynny miód wymieszać z małą ilością piwa. Kiedy golonka będzie...

Artykuły na temat: golonka do gotowania
  • Golonka po bawarsku

    Przygotowanie: 1. Umyte golonki włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu, obraną 1 cebulę i marchewki. Gotuj ok. 1,5 godziny....

  • Golonka z jabłkiem

    Ulubione danie w wersji light.

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    Golonka w piwie i miodzie Składniki na 4 porcje: 1 duża golonka, 1 większa cebula, 2 małe marchewki, 1 mniejsza pietruszka, kawałek selera, sól, 2 liście laurowe, po łyżeczce ziarenek czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy, 3 ząbki czosnku. 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka kminku, 500 ml jasnego piwa, 2 łyżki miodu Przygotowanie: Golonkę czyścimy, myjemy. Obraną cebulę kroimy na pół, a obraną...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Choucroute garnie - kapusta po alzacku

    To danie nazywa się też bigosem alzackim. W przeciwieństwie do polskiego bigosu mięso jest pokrojone w duże kawałki, a czas gotowania jest krótki.

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    Schabowy, golonka, jaja - kalorycznie i tłusto! Słyszałaś, że taka dieta odchudza... A czy jest zdrowa?

  • Kolorowa mięsna galaretka

    Sposób przygotowania: 1. Golonkę i nóżki włóż do dużego garnka. Zalej wodą. Dodaj marchew, pietruszkę, seler, czosnek i opaloną nad ogniem cebulę. Dopraw solą i pieprzem.  2. Gotuj na wolnym ogniu (ok. 3 godzin) aż mięso zmięknie i łatwo będzie je oddzielić od kości. Ostudź.  3. Wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Przecedź. Wywar ponownie zagotuj.  4. Mięso oddziel od kości i drobno pokrój...

  • Zimne nóżki: Wykorzystaj zapasy

    To doskonały przepis dla osób, które nie marnują jedzenia.

  • Zdrowie na talerzu

    Przygotowana z wywaru drobiowego dostarczy niewiele kalorii i tłuszczu: 100 g to 50 kcal i 3 g tłuszczu. Wzbogaca menu w pełnowartościowe białko potrzebne do wzmocnienia i regeneracji organizmu, np. po zabiegach operacyjnych.

  • Renesans zimnych nóżek

    Galaretki mięsne dostarczą glukozaminy, która pełni ważną funkcję w odbudowywaniu uszkodzonej chrząstki.

Zdjęcia na temat: golonka do gotowania