• Informacje na temat:

    golonka czerwona

Przepisy na temat: golonka czerwona
  • Golonka w piwie

    Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 1/2 l piwa 6 łyżek płynnego miodu majeranek 4 ząbki czosnku słodka czerwona papryka 3 liście laurowe 4 owoce ziela angielskiego 3 owoce jałowca olej ziemniaki gotowane warzywa do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: 1. Umyj golonkę. Natnij skórkę, natrzyj marynatą z soli, pieprzu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki...

  • golonka pachnąca cynamonem i anyżem ;-) jak najbardziej ;-) w aromacie sosu teriyaki można pokochać golonkę w takim zestawie,dla wszystkich przeciwników golonki ale miłośników azjatyckich kulinarnych pomysłów :-)

  • Golonka po brazylijsku

    Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili pęczek pietruszki 1 pomarańcza 3 limonki 1 liść laurowy szczypta mielonych goździków 1 golonka (1,2 kg) 2-3 łyżki oleju sól 600 g ziemniaków 150 g marchewki 100 g mrożonego groszku 100 g kukurydzy z puszki 1 czerwona papryka 2 zielone cebulki 250 g pomidorów 1-2 jajka  4 gałązki...

  • Wypróbowany przepis na "Golonka w piwie"

  • Grillowanie: Polaków sport narodowy

    Tłuszczyk z mięsa się wytopi, więc grillowanie wyjdzie nam na zdrowie. Czy aby na pewno?

  • Golonka ala Kuron

  • na długie, zimowe popołudnia

  • Golonka... nie codziennie ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na mały grzech :)

  • Smaczny pomysł na "Golonka"

  • Dziś w munu rewelacyjna golonka po bawarsku. Palce lizać! Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso! Ulubione danie wszystkich facetów .Golonka po bawarsku, bo marynowana w piwie i pieczona w owej piwnej marynacie. A podana z musztardą i chrzanem to prawdziwy rarytas. W dobrze upieczonej golonce mięso ma właśnie odchodzić od kości .Jak to zrobić? Chcecie żeby Wasza golonka wyglądała, tak jak na zdjęciu, i smakowała jak w Monachium..

Artykuły na temat: golonka czerwona
  • Golonka na zimowy czas

    Przednia lub tylna Golonka pochodzi z przedniej lub tylnej nogi zwierzęcia. Jeśli jest bez skóry, należy do najmniej tłustych części tuszy wieprzowej, podobnie jak schab czy szynka. Niestety, ze(...) ząbków czosnku, liści laurowych, majeranku i łyżki soli. Czasem też marynuję mięso w ciemnym piwie. Golonki trzymam w marynacie przez 2-3 dni. Mniej tłusta Golonka będzie lżej strawna, gdy najpierw...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...

  • 30 lat RMF FM. Największe radio w Europie obchodzi swoje urodziny

    ...happeningu "Szaliki na pomniki", przez akcję Pięć Flag na Pięciu Szczytach, po Morze Flag na krakowskich Błoniach. Mnóstwo emocji wzbudziła także biała-czerwona sztafeta organizowana dwa lata(...) 1700 osób. W akcji wziął udział także mistrz świata w trikach piłkarskich Krzysztof Golonka, który przy okazji pobił osobisty rekord. Do RMF FM należy też Rekord Guinnessa w przytulaniu się do...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Osłódź sobie jesień

    ...w temperaturze 190° C, aż żeberka będą miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty. Podawaj z frytkami i surówką. Pieczona w miodzie golonka Składniki: 2 małe golonki...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Dnę pokonasz dietą

    ...: dynia, zielona fasolka szparagowa, jarmuż, kapusta czerwona i włoska, fasola, groch, owoce: banan i melon. Tego unikaj Z jadłospisu należy wykluczyć produkty zawierające dużo puryn, z których(...)), wieprzowina (karkówka, golonka, szynka), dziczyzna, drób: kurczak pieczony, gęś, warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, rabarbar, grzyby: pieczarki...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Coś na drogę

    ..., 2 łyżki musztardy miodowej). Przełóż sałatkę do miski, szczelnie owiń folią spożywczą. Sałatka w chlebie Składniki: Duży okrągły chleb, 3 papryki (żółta, czerwona, zielona), oliwa, ząbek czosnku...

  • Każdego roku borykamy się z tym samym problemem: które porzeczki wybrać? Wszystkie są smaczne, ale czy równie zdrowe? Fot. 123RF/Picsel Smak świeżo zerwanych z krzaczka porzeczek dla wielu osób są jednym z najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że tak z utęsknieniem wyczekujemy momentu, kiedy ten przysmak ponownie zagości w naszych sklepach. Po porzeczki warto sięgać nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości odżywcze. Co zyskujemy jedząc porzeczki? Badania wskazują, iż...