• Informacje na temat:

    gołąbki z siekanej kapusty

Przepisy na temat: gołąbki z siekanej kapusty
  • Siekane gołąbki z kapustą pekińską

    Idealny przepis dla wszystkich, którzy kochają gołąbki, a zawijanie farszu w liście kapusty ich przerasta. Są równie smaczne, a o wiele łatwiejsze do przygotowania.

  • Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej

    Kapustę sparzamy i usuwamy liście. Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.

  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    Na gołąbki, bigos, pierogi - kapustę wykorzystujemy bardzo często w polskiej kuchni. A kto już próbował zrobić pasztet za kapusty? Pora się zmierzyć z tą potrawą, która tylko z pozoru wydaje się trudna.

  • Gołąbki ryżowe

    Gołąbki ryżowe są faszerowane soczewicą, a sos z prawdziwków dodaje im niepowtarzalnego smaku. Sprawdź, jak smakują i wypróbuj nasz przepis.

  • Gołąbki pieczone w pomidorach

    Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko, - 2 cebule, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - 0,5 kg pomidorów, - 2 łyżki masła Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści zdjąć ostrożnie, aby się nie poprzerywały i sparzyć je we...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...przygotowania: 40 minut Gołąbki pieczone w pomidorach Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko, - 2 cebule, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - 0,5 kg pomidorów, - 2 łyżki masła Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę...

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ...farsz. 4. Farszem napełniamy naleśniki, lekko je podsmażamy. Podajemy na ciepło. Wartość odżywcza 1 porcji 394 kcal; Białko 4,2 g/Tłuszcz 23g/Węglowodany 8,6 g Gołąbki z grzybami Składniki na 4 porcje: główka włoskiej kapusty; 50 dag grzybów; 2 cebule; 1 jajko; 5 łyżek tartej bułki; pół szklanki śmietany; sól; pieprz; łyżka mąki; szklanka rosołu z kostki. 1. Kapustę wrzucamy na kilka minut do...

Artykuły na temat: gołąbki z siekanej kapusty
  • Gołąbki jarskie

    Gołąbki bez mięsa też mogą być pyszne! Przekonaj się o tym i wypróbuj przepis na domowe, aromatyczne gołąbki z warzywnym farszem.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki z grzybami w pomidorach

    .... 2. Z kapusty ostrym nożem wykrawamy głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody. W trakcie gotowania odrywamy liście i wyjmujemy na talerz - powinno ich być 20. Studzimy. 3. Kaszę gotujemy w 600(...) połączyły. 4. Na każdy liść nakładamy porcję nadzienia i, zwijając brzegi do środka, formujemy gołąbki. Każdy obwiązujemy sznurkiem. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wkładamy gołąbki, zalewamy...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby móc rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki z orzechowym twarożkiem

    ...1. Listki kapusty gotujemy w osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. 2. Orzechy podprażamy 2-3 minuty na patelni bez tłuszczu, a następnie(...), przepuszczony przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem, oregano, solą i miksujemy na puszystą masę. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy, mieszamy. 4. Liście kapusty delikatnie rozkładamy...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...płatkami czosnku. Duś ok. godzinę (aż farsz zmięknie). Wyjmij, osącz na sicie. Pokrój w ćwiartki. Gołąbki rybne Liście kapusty sparz we wrzątku. Rybę oczyść z ości, zmiel. Cebulę posiekaj, posól(...) i wycięciu skaz siekaj je i jedz w surówkach lub dodawaj do zup. Zapobiega wrzodom żołądka: A to dzięki substancjom przypominającym lek stosowany w chorobie wrzodowej. Sok z kapusty działa ochronnie na...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Wystarczy główka kapusty i pomysł na nadzienie. Niekoniecznie z ryżem i mięsem mielonym.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...