• Informacje na temat:

    golabki z miesa i czerwonej kapusty

Przepisy na temat: golabki z miesa i czerwonej kapusty
  • Pomysłowe gołąbki ze smakowitym farszem

    .... Udekoruj koperkiem. Podawaj np. ze śmietaną. Aby czerwona kapusta nie straciła koloru podczas duszenia, bulion zakwaś octem albo sokiem z cytryny (1-2 łyżki). Przed krojeniem czerwonej kapusty(...), jeśli kaszę ugotujesz w lekkim grzybowym wywarze albo dodasz do niej  2-3 suszone borowiki (wcześniej namoczone, ugotowane i posiekane). Z głąba kapusty przygotujesz szybki dip. Zetrzyj go...

  • Młoda kapusta na trzy sposoby

    Młoda kapusta: delikatna, krucha i łagodna w smaku. Doskonały pomysł na letni obiad!

  • Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką

    Składniki na 6 porcji: 2 małe główki młodej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 20 dag czerwonej soczewicy 3 łyżki oleju 40 dag mieszanego mielonego mięsa l400 ml(...) kapusty. Zwiń je i uformuj gołąbki. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż gołąbki, zrumień je ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie wyłóż pozostałą kapustą. Na tym ułóż gołąbki. Posyp je...

  • Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty

    Składniki: 3 kromki pieczywa tostowego 2 cebule Główka czerwonej kapusty 600 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, ziele angielskie 2 łyżki oleju 200 ml bulionu 200 ml wytrawnego czerwonego wina 4 gałązki majeranku 750 g ziemniaków 1 łyżka masła 4 łyżki borówek do mięs  Przygotowanie: Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić...

  • Klasyczne gołąbki

    ...sos zagęścić zasmażką, doprawić solą i pieprzem. Gołąbki podawać z ziemniakami i sosem. Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty Jakie gołąbki lubisz najbardziej?(...)Składniki: 6 kromek pieczywa tostowego Główka kapusty 1 cebula 750 g mieszanego mięsa mielonego 2 jajka 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy Słodka papryka Sól, pieprz 2 łyżki oleju...

  • Gołąbki w sosie jabłkowym

    Składniki na 8 porcji: - główka czerwonej kapusty, - 10 dag pieczarek, - pęczek dymki, sól, pieprz, - 10 dag surowego, chudego boczku, - 50 dag mielonej wieprzowiny, - 2 łyżki masła, pół szklanki wina, - 2 kwaskowate jabłka. Przygotowanie: Z kapusty oddzielić 8 liści. Ściąć w nich najgrubszy nerw, wrzucić na kilka minut do wrzątku. Pieczarki, cebulki i boczek pokroić w kostkę...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...zawiera: 2680 kJ/640 kcal Zapiekana kapusta z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: - 200 g ryżu, - sól, - 2 cebule, - ząbek czosnku, - główka kapusty, - łyżka sklarowanego masła, - 500(...) masła, - czerwona papryka, - 300 g kiszonej kapusty, - 4-5 łyżek soku jabłkowego, - łyżeczka cukru, - łyżeczka słodkiej papryki, - 75 g jogurtu naturalnego, - 75 g kwaśnej śmietany, -natka pietruszki...

  • Smaczne potrawy na obiad

    .... Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Podawaj z kiełbaskami.  Gołąbki z kapusty włoskiej Sposób przygotowania 1. Z pietruszki, 2 marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Kapustę obierz z wierzchnich liści i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Włóż kapustę i gotuj 10 minut. Wyjmij, ostudź i obierz z wierzchnich liści. Resztę kapusty posiekaj, dodaj jedną startą...

  • Proste przepisy na każdy dzień tygodnia

    Smaczne, sycące, pożywne. Idealne na jesień!

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

Artykuły na temat: golabki z miesa i czerwonej kapusty
  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    ...wraz z jajkiem i natką do kaszy. Dopraw do smaku. Liście kapusty nafaszeruj kaszą i zawiń, tworząc pakunki. Zepnij wykałaczką.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Księga smaków: Kasza jaglana

    .... Mieloną wołowinę podsmaż na patelni. Gdy kasza będzie miękka, dodaj mięso, kukurydzę i fasolę. Wyśmienite gołąbki Z kapusty wytnij głąb, sparz, zdejmij liście. Kaszę ugotuj, ale nie rozgotuj...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Te mielone cię zachwycą

    Gołąbki z ryżem Składniki na 4-6 porcji: 75 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 1 główka włoskiej kapusty, 6 szklanek bulionu, 1 kartonik przecieru pomidorowego, 1-2 ząbki(...)). Gołąbki układać w szerokim rondlu, wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem ok. godziny. Odrobinę wywaru rozmieszać z mąką, dodać do sosu pomidorowego...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Jesień, chce się jeść!

    .... Dodaj je do kaszy razem z jajkami i łyżką majeranku. Liście kapusty oddziel i sparz w lekko osolonym wrzątku. Grubsze końcówki liści kapusty obetnij, posiekaj, dodaj do farszu razem z natką pietruszki...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...kapusty ukwaszonej w całości. Zagórska zupa ziemniaczana Składniki na 5-6 porcji: 70 dag ziemniaków, 1 duża marchewka, 1 mała pietruszka, 2 średnie cebule, 10 dag wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby móc rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...