• Informacje na temat:

    goląbki z kaszy gryczanej

Przepisy na temat: goląbki z kaszy gryczanej
  • Gołąbki z młodą kapustą

    ...dodaj do kaszy. Pomidory osącz z zalewy, posiekaj. Natkę opłucz, również posiekaj. Odłóż 2 łyżki, resztę dodaj do kaszy razem z pomidorami. Przypraw, wymieszaj.  3. Przygotuj kapustę: wytnij głąb...

  • Wegetariańskie gołąbki

    ...wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2i B6 oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest(...) pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Podajemy polane sosem. Inne wersje wegetariańskich gołąbków możemy przyrządzić także z kaszy gryczanej z pieczarkami, z ryżu, zielonej...

  • Oryginalne gołąbki z kaszą

    Składniki: • 1 główka włoskiej lub białej kapusty Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 1 cebula 3 garści suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w wodzie 1 jajko 2 łyżki masła do(...) kilka minut we wrzątku, by liście nabrały elastyczności. Odstaw ją, by ociekła i wystygła. Obierz liście, odkrawając zgrubienia. 2. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok...

  • Arancini, gołąbki i rurki francuskie, czyli co można zrobić  z kaszy i z kaszą

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" niebanalne dania z kaszą w roli głównej. Wśród propozycji znalazły się arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej, gołąbki z kaszy mazurskiej, zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, rzeżuchy i wędzonego kurczaka oraz słodkie rurki francuskie z kremem z kaszy manny.

  • Przepis na pyszne gołąbki

    Składniki: biała kapusta 40 dag kaszy gryczanej 2 cebule 30 dag mięsa mielonego 25 dag pieczarek 3 suszone podgrzybki masło sól, pieprz czosnek granulowany Sos do gołąbków: pół litra bulionu grzybowego 2 kostki drobiowe 2 łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego łyżka śmietany 18-proc. łyżka sosu pieczeniowego w proszku Przygotowanie: Suszone grzyby namocz, ugotuj...

Artykuły na temat: goląbki z kaszy gryczanej
  • Gołąbki z Kresów

    ...grzybami. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy.  3. Z kapusty...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    Kasza kojarzy nam się zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiłków. Nic bardziej mylnego - bo jako bohater dania smakuje równie wyśmienicie! Zapiekanki, sałatki, a nawet kotlety - to tylko niektóre kulinarne cuda, które możemy wyczarować mając ją w swojej kuchni. Ale to nie koniec zalet kaszy - jest ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety, ponieważ ma w sobie wiele cennych...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF/Picsel Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych oraz idealne...

  • Nasza kasza

    Gryczana, jęczmienna, jaglana.... Mnóstwo gatunków, a wszystkie niezwykle dla nas cenne. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej, wszak już stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów.

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...pokusić się o przygotowanie również pierogów z nadzieniem z kaszy gryczanej i suszonych śliwek. Bezpiecznym daniem dla osób stroniących od produktów zwierzęcych będzie również kapusta z grzybami, fasola(...) zupę z siemienia lnianego z jagłami lub szyszki z kaszy z bakaliami. Ze Śląska weganie mogą pożyczyć siemieniotkę (zupę z ziaren konopi), makówki czy moczkę. W makówkach, przygotowywanych z bułek...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...warzywa i rybę z papieru i polej sosem. Zupa parmezanowa z popcornem z kaszy gryczanej Obierz i posiekaj drobno cebule oraz surowy czosnek. Podsmaż je w garnku na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaj(...). Dodaj je do kaszy razem z jajkami i łyżką majeranku. Liście kapusty oddziel i sparz w lekko osolonym wrzątku. Grubsze końcówki liści kapusty obetnij, posiekaj, dodaj do farszu razem z natką pietruszki...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...