• Informacje na temat:

    gołąbki z kaszą i pieczarkami

Przepisy na temat: gołąbki z kaszą i pieczarkami
  • Wegetariańskie gołąbki

    Praktycznie każde popularne danie mięsne można przygotować w wersji wegetariańskiej. Jak choćby gołąbki - tym razem z farszem jaglano-pieczarkowym.

  • Gołąbki z kaszą jaglaną

    Nowy przepis na gołąbki - zrobisz je z kaszą jaglaną.

  • Delikatne gołąbki

    Ryż wymieszać z kaszą. Pieczarki opłukać, bardzo drobno pokroić i podsmażyć wraz posiekaną cebulą, połączyć z kasza i ryżem i dodać mięso, doprawić do smaku. Liście kapusty sparzyć. Zwijać farsz dość ciasno. Gołąbki ułożyć w rondelku, na liściach kapusty, podlać odrobiną wody z kostką warzywną i przyprawić. Dusić w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez godzinę. 

  • Gołąbki z młodą kapustą

    ...kaszę, podlej 1/4 szkl. bulionu. Duś 5 minut. Wystudź.  4. Nadzienie wymieszaj z tymiankiem i rozłóż na liściach kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, posyp odłożoną marchewką. Piecz ok. 40 minut w 180 st.  Roladki gryczane Sposób przygotowania 1. Gołąbki: kaszę przepłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą i wsyp do garnka. Dodaj 1 łyżeczkę oleju i mocno...

  • Dieta bezglutenowa: Gołąbki z pieczarkami i mięsem

    Niesamowite gołąbki z pieczarkami i mięsem dla najmłodszych łasuchów z alergią.

  • Przepis na pyszne gołąbki

    Gołąbki o grzybowym aromacie...

  • Gołąbki z kaszy jaglanej

    ...zatrzyj na tarce. Na oleju podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj marchewkę i seler. Chwilę duś razem. Wymieszaj z kaszą. Przypraw solą i pieprzem. 3. Kapustę sparz, podziel na pojedyncze liście. Pościnaj zgrubiałe nerwy. U nasady liści kładź po porcji farszu. Boki załóż do środka. Zwiń roladki. Gotowe gołąbki ciasno układaj w nasmarowanym tłuszczem rondlu. Zalej 1,5 l wody, posól. Dodaj listek...

  • Coś pysznego na obiad

    ...startymi na tarce pieczarkami. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś do 15 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj.  2. Wsyp uprażone orzeszki pinii(...). Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C.  Gołąbki Sposób przygotowania 1. Z obranej pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj...

  • Młoda kapusta na trzy sposoby

    ...st. Posyp natką. Galicyjskie gołąbki Sposób przygotowania 1. Kapustę oczyść, włóż do wrzątku. Po 2 minutach wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wody, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście. Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem, jajkiem i kaszą. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wyrób. Rozłóż na 12 największych...

  • Dania z kapustą i grochem

    ..., wymieszaj z pieczarkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.  4. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wbij 2 jajka. Wlej mleko oraz wodę. Wsyp 2 spore szczypty soli. Składniki dobrze(...). Korniszony pokrój na kawałeczki. Jabłka umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw. Polej przygotowanym sosem. Gołąbki z pęczakiem 1. Grzyby i groch mocz...

Artykuły na temat: gołąbki z kaszą i pieczarkami
  • Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami

    ..., mieszając od czasu do czasu. Wymieszaj pieczarki z kaszą. Jeśli farsz jest zbyt sypki, możesz dodać do niego łyżkę mąki ziemniaczanej.   Przygotuj liście. Zagotuj wodę w garnku. Z kapusty(...) łyżki farszu i zwiń ciasno, zaginając boki liścia do środka. Gołąbki układaj w szerokim garnku wysmarowanym olejem. Smaż przez chwilę, a następnie zalej wodą (tak żeby je przykryła).Dopraw...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Gołąbki z kaszą i pieczarkami

    Gołąbki można zrobić z każdej kapusty: białej, włoskiej czy czerwonej. Możesz je też zrobić z sałaty – te faszeruj np. sałatką warzywną lub duszonymi warzywami z odrobiną kaszy.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki bez mięsa

    Sposób przygotowania: 1. Połowę bulionu zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Ostudź. Kapustę zanurz na 3 minuty w gotującej się wodzie. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na złoty kolor posiekane cebule i drobno pokrojone pieczarki. Połącz z kaszą. Wbij jajko i przypraw solą oraz pieprzem. Z masy zrób wałeczki. Zawiń je w liście kapusty.  3. Wlej resztę bulionu i duś na małym ogniu przez...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby móc rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • ​Gołąbki

    Z kaszą jaglaną.

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Gołąbki z kaszą jaglaną

    Gołąbki możesz polać sosem pomidorowym z oregano.

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....