• Informacje na temat:

    gołąbki z kasz gryczanej

Przepisy na temat: gołąbki z kasz gryczanej
  • Wegetariańskie gołąbki

    Praktycznie każde popularne danie mięsne można przygotować w wersji wegetariańskiej. Jak choćby gołąbki - tym razem z farszem jaglano-pieczarkowym.

  • Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną

    Przepis na pyszne gołąbki.

  • Gołąbki z młodą kapustą

    ...kaszę, podlej 1/4 szkl. bulionu. Duś 5 minut. Wystudź.  4. Nadzienie wymieszaj z tymiankiem i rozłóż na liściach kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, posyp odłożoną marchewką. Piecz ok. 40 minut w 180 st.  Roladki gryczane Sposób przygotowania 1. Gołąbki: kaszę przepłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą i wsyp do garnka. Dodaj 1 łyżeczkę oleju i mocno...

  • Oryginalne gołąbki z kaszą

    Składniki: • 1 główka włoskiej lub białej kapusty Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 1 cebula 3 garści suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w wodzie 1 jajko 2 łyżki masła do(...) kilka minut we wrzątku, by liście nabrały elastyczności. Odstaw ją, by ociekła i wystygła. Obierz liście, odkrawając zgrubienia. 2. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok...

  • Arancini, gołąbki i rurki francuskie, czyli co można zrobić  z kaszy i z kaszą

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" niebanalne dania z kaszą w roli głównej. Wśród propozycji znalazły się arancini po polsku, czyli...

  • Przepis na pyszne gołąbki

    Gołąbki o grzybowym aromacie...

Artykuły na temat: gołąbki z kasz gryczanej
  • Gołąbki z Kresów

    Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami to tradycyjne danie wigilijne kuchni kresowej.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Gołąbki z kaszą

    ...i gotować przez kilka minut, aż staną się elastyczne. 2. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie, w której moczyły się grzyby. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać odsączone grzyby i drobno pokrojoną natkę, wymieszać dokładnie z kaszą, doprawić octem i przyprawami. 3. Liście kapusty rozłożyć płasko, nakładać na nie porcje farszu i zawijać. Rozgrzać w brytfannie olej, dodać koncentrat...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Podkarpackie gołąbki

    Uwielbiam gołąbki. Kiedy jechałam do Jasła na realizację kolejnych "Kuchennych Rewolucji" miałam nadzieję spróbować słynnych podkarpackich gołąbków z ziemniakami.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    Kasza kojarzy nam się zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiłków. Nic bardziej mylnego - bo jako bohater dania smakuje równie wyśmienicie! Zapiekanki, sałatki, a nawet kotlety - to tylko niektóre kulinarne cuda, które możemy wyczarować mając ją w swojej kuchni. Ale to nie koniec zalet kaszy - jest ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety, ponieważ ma w sobie wiele cennych...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Nasza kasza

    Gryczana, jęczmienna, jaglana.... Mnóstwo gatunków, a wszystkie niezwykle dla nas cenne. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej, wszak już stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby móc rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

Wideo na temat: gołąbki z kasz gryczanej
  • Jak przygotować gołąbki z kaszą gryczaną?

    Warszawa, Polska. Jurek Sobieniak zdradził, jak ugotować dietetyczne gołąbki. Kucharz "Pytania na śniadanie" doradził także, jak prawidło ugotować kaszę, aby zachowała cenne właściwości. Gołąbki z kaszą i grzybami to doskonała propozycja dla wszystkich walczących o szczupłą sylwetkę.