• Informacje na temat:

    gołąbki smażone na patelni

Przepisy na temat: gołąbki smażone na patelni
  • Gołąbki z młodą kapustą

    ...przeciśnij przez prasę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.  3. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Odłóż 1/2 marchewki, resztę dodaj do cebuli. Smaż 5 minut, przypraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Dołóż kaszę, podlej 1/4 szkl. bulionu. Duś 5 minut. Wystudź.  4. Nadzienie wymieszaj z tymiankiem i rozłóż na liściach kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, posyp odłożoną...

  • Gołąbki z bakłażanem

    .... Na patelni rozgrzej olej, na dość mocnym ogniu i smaż bakłażana - aż lekko się zarumieni. Gotowego zdejmij z patelni, delikatnie odciśnij z tłuszczu. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem i przyprawami. Chilli i kumin powinny się podgrzać - wtedy wydobywamy z nich najwięcej smaku. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika - podgrzej, aż lekko się zrumienią. W misce wymieszaj ryż z warzywami...

  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata.

  • Pakieciki nadziewane kurczakiem i sałatką

    ...i pieprzem. Wymieszaj z jogurtem. Sałatę opłucz, osusz. Filety pokrój w paski.  3. Tortille podgrzej w piekarniku albo na patelni bez tłuszczu. Przykryj  je sałatą. Rozłóż na nich mięso oraz sałatkę z jogurtem. Zwiń jak gołąbki. Ew. udekoruj zieleniną.

  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    ...1. Odetnij łodygi od liści botwiny i zblanszuj je. Odkrój twarde nerwy liści. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim na złoto posiekaną cebulę. Dodaj posiekany ząbek czosnku, soczewicę  i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj curry  i paprykę, przypraw farsz do smaku.  3. Na liściach porozkładaj po łyżce farszu i ciasno je zawiń. Ułóż gołąbki w rondlu, podlej bulionem. Duś na małym ogniu, pod...

  • Dania obiadowe na cały tydzień

    ...wody ugotuj ryż, odcedź.  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień drobno posiekane cebule, czosnek i jedną paprykę. Przypraw kurkumą, oregano, słodką papryką w proszku. Dodaj posiekaną drobno papryczkę(...) w temp. 180ºC.  Gołąbki z mięsem i orzechami Sposób przygotowania 1. Z kapusty wytnij głąb. W garnku zagotuj osoloną wodę i włóż kapustę. Gotuj przez kilka minut. Wyjmij, zdejmij miękkie...

  • Młoda kapusta na trzy sposoby

    ...papryką oraz cząbrem. Dobrze wyrób.  2. Z masy uformuj 6 grubszych burgerów. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety. Smaż po 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem(...), grubo posiekaj. Pieczarki oraz mięso pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Wymieszaj je z kurczakiem i rozłóż na kapuście.  2. Pozostałe masło...

  • Proste przepisy na każdy dzień tygodnia

    Gołąbki w sosie pomidorowym Sposób przygotowania 1. Z pietruszki, marchwi, pora i selera przygotuj wywar. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym, solą i pieprzem. Cebulę(...) owinąć nicią. Garnek wyłóż kilkoma liśćmi. Układaj gołąbki.  3. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem 45 minut. Wywar z gołąbków zlej, dodaj przecier pomidorowy, pomidory...

  • Smaczne dania obiadowe

    ...z pulpetami, chwilę mieszaj. Przed podaniem posyp świeżą bazylią i startym serem.  Faszerowane pomidory Sposób przygotowania 1. Z pomidorów odetnij górę i wydrąż środki. Na patelni rozgrzej olej(...). 180°C. Podawaj z pieczywem Gołąbki Sposób przygotowania 1. Z pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar. Kaszę ugotuj. Wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj sól, pieprz, posiekaną...

  • Smaczne dania obiadowe

    Gołąbki po azjatycku Sposób przygotowania 1. Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście. Tłuczkiem delikatnie rozbij grubą część liścia, zblanszuj. Ryż ugotuj na sypko. Do naczynia przełóż(...), przypraw solą i pieprzem. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń. Możesz związać sznurkiem. Ułóż gołąbki w garnku, podlej wodą i gotuj ok. 45 minut pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj...

Artykuły na temat: gołąbki smażone na patelni
  • Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami

    .... Cebulę pokrój i podsmaż na dużej patelni na oleju. Pokrój drobno pieczarki i dodaj do cebuli. Podlej sosem sojowym, dodaj sól, pieprz, oregano, majeranek i czosnek i smaż, aż woda odparuje(...) łyżki farszu i zwiń ciasno, zaginając boki liścia do środka. Gołąbki układaj w szerokim garnku wysmarowanym olejem. Smaż przez chwilę, a następnie zalej wodą (tak żeby je przykryła).Dopraw...

  • Mięsiste pomidory faszerowane jak gołąbki

    Lato to najlepszy czas dla pomidorów, teraz są dojrzałe i soczyste. Możesz je podawać faszerowane jak gołąbki, poniżej znajdziesz przepis.

  • Gołąbki po chińsku

    ...w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Orzeszki posiekaj, upraż na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Imbir zetrzyj na tarce. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i włóż liście kapusty na ok. 2 min. Osusz je papierowym ręcznikiem. Twarde zgrubienia na liściach ostrożnie zetnij ostrym nożem. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby...

  • Naleśniki z młodą kapustą

    ...obierz, posiekaj, dodaj do kapusty. Dołóż listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Posól do smaku. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości ok. 20 minut. Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko(...). jeszcze raz posól do smaku. Wyjmij listek i ziele. Farsz nałóż na naleśniki. Zwiń je jak gołąbki. Udekoruj natką. Od razu podawaj. Zobacz także:

  • Cudeńka z mielonego

    ...nadzieniem mięsnym. Wyśmienite gołąbki Przygotowanie: Liście kapusty włóż na 2-3 min do osolonego wrzątku. Zetnij twarde zgrubienia na liściach. Jedną cebulę pokrój w piórka, drugą w drobną kostkę. Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Boczek pokrój w kostkę. liście kapusty pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki. 2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki...

  • Jak usunąć brzydki zapach w kuchni

    ...pomieszczenie pozostanie pachnące i świeże. Z kapusty i brokułów Gdy gotujesz kapustę, gołąbki, szparagi, brokuły lub kalafior, w domu długo utrzymuje się przykry zapach. Unikniesz tego, gdy wrzucisz do(...) i owoców morza Jeśli chcesz zapobiec brzydkiemu zapachowi w trakcie smażenia ryby, połóż razem z nią na patelni plastry surowego ziemniaka. Wchłoną rybi zapach. Gdy nieprzyjemna woń po smażeniu ryby już...

  • Księga smaków: Kasza jaglana

    .... Mieloną wołowinę podsmaż na patelni. Gdy kasza będzie miękka, dodaj mięso, kukurydzę i fasolę. Wyśmienite gołąbki Z kapusty wytnij głąb, sparz, zdejmij liście. Kaszę ugotuj, ale nie rozgotuj(...) podkreślić, prażąc ją na suchej patelni przed gotowaniem. W ten sposób wydobędziesz z niej lekko orzechową nutę, zachowując jednocześnie jej wszelkie wartości odżywcze. W wersji śródziemnomorskiej...

  • Jesień, chce się jeść!

    .... Gołąbki z kaszą gryczaną, sosem z pomidorów i pieczonej papryki Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu (na sypko). Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż grzyby(...) miseczki, przykryj. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 170°C (funkcja grill), piecz mięso ok. 20 minut. Wyjmij kurczaka, pokrój w cienkie paski, odstaw. Rozgrzej na patelni...

  • Młode warzywa

    Gołąbki z młodej kapusty Przygotowanie: Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście, opłucz. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i włóż do niej(...) ostrym nożem. Bułkę kajzerkę namocz w wodzie, odstaw na ok. 10 min. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę...

  • Z mielonego mięsa

    ...liściach rozłożyć nadzienie, zwinąć je, formując gołąbki. Ułożyć je w głębszej patelni, wrzucić plasterki marchewki. Zalać śmietaną i dusić (pod przykryciem) na wolnym ogniu ok. 15 minut.(...) wilgotnymi dłońmi i przełożyć do brytfanny. Podlać wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 40 minut. Podczas pieczenia roladę podlewać powstającym sosem. Serwować na sałacie. Gołąbki...