• Informacje na temat:

    gołąbki przekładane kapustą

Przepisy na temat: gołąbki przekładane kapustą
  • Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej

    Kapustę sparzamy i usuwamy liście. Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.

  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    Na gołąbki, bigos, pierogi - kapustę wykorzystujemy bardzo często w polskiej kuchni. A kto już próbował zrobić pasztet za kapusty? Pora się zmierzyć z tą potrawą, która tylko z pozoru wydaje się trudna.

  • Wakacyjny obiad jak u babci

    Gołąbki z mięsem drobiowym i kaszą pęczak Sposób przygotowania 1. Z kapusty delikatnie zdejmij osiem nieuszkodzonych liści, starając się ich nie porwać. W garnku zagotuj wodę, włóż liście(...) 2 łyżki nadzienia i zwiń zgrabne gołąbki. Umieść je ciasno w garnku, układając łączeniem do dołu. Podlej bulionem (ewentualnie wodą). Duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez 50-60 minut.  5. Gotowe...

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ...farsz. 4. Farszem napełniamy naleśniki, lekko je podsmażamy. Podajemy na ciepło. Wartość odżywcza 1 porcji 394 kcal; Białko 4,2 g/Tłuszcz 23g/Węglowodany 8,6 g Gołąbki z grzybami Składniki na 4 porcje(...), smażymy na gorącym tłuszczu, dodajemy grzyby, lekko dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Wsypujemy tartą bułkę, jajko, przyprawy. Mieszamy. Farsz zawijamy w liście, nadając im kształt gołąbków. 3. Gołąbki...

Artykuły na temat: gołąbki przekładane kapustą
  • Gołąbki z Kresów

    Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami to tradycyjne danie wigilijne kuchni kresowej.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki z orzechowym twarożkiem

    ..., aby się nie przerwały. Smarujemy grubo serową masą, zwijamy. Układamy na talerzu po dwa gołąbki, posypujemy orzechami i podajemy, np. jako przystawkę.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby móc rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki z grzybami w pomidorach

    ...połączyły. 4. Na każdy liść nakładamy porcję nadzienia i, zwijając brzegi do środka, formujemy gołąbki. Każdy obwiązujemy sznurkiem. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wkładamy gołąbki, zalewamy...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    ...są siostry specjalnością? - Ciasta. Widać po mnie, prawda? Zwłaszcza serniki i biszkopty przekładane z owocami. Zdjęcia do przepisów robi Andrzej Sochacki. Jak pracujecie nad książką - jak na(...) panie z nich korzystają, kiedy mnie nie ma. Jak ustala siostra jadłospis dla ojców jezuitów? - Na ogół jak gotujemy kaszę, to zupę z ziemniakami. Jak gołąbki, to pikantniejszą zupę, na przykład...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    .... Smacznego! Mało kto z nas wie, że z kaszą jaglaną przygotujemy także pyszne gołąbki z gotowanym buraczkiem i cebulą. Duszone w smakowitym Bulionie warzywnym WINIARY i polane pachnącym Sosem(...) i zwijamy w gołąbki. Następnie w 1 litrze wrzącej wody rozpuszczamy 2 kostki Bulionu Warzywnego WINIARY , zalewamy nim przygotowane gołąbki i dusimy na wolnym ogniu. Po 20 minutach gołąbki są gotowe...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...