• Informacje na temat:

    gołąbki pieczone w sosie

Przepisy na temat: gołąbki pieczone w sosie
  • Gołąbki z młodą kapustą

    ...strumieniem wlej mleko. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą, pieprzem, papryką i sokiem cytrynowym. Upieczone gołąbki udekoruj pozostałym koperkiem, podaj z sosem cebulowym. (...) kaszę, podlej 1/4 szkl. bulionu. Duś 5 minut. Wystudź.  4. Nadzienie wymieszaj z tymiankiem i rozłóż na liściach kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, posyp odłożoną...

  • Gołąbki szpinakowe

    ..., blanszuj 1 min. Przelej na sicie zimną wodą. Układaj po kilka liści. Na nich umieszczaj porcje farszu. Zwijaj gołąbki. Obsmaż je na oleju. Szklankę bulionu zmiksuj z pomidorami, dopraw solą i pieprzem. Polej gołąbki. Piecz 30 min w 180°C. Nie masz ochoty na sos pomidorowy? Zapiecz szpinakowe gołąbki pod beszamelem. Możesz też udusić je w sosie śmietanowym z koperkiem.

  • Pomysłowe gołąbki ze smakowitym farszem

    Najczęściej przygotowujemy gołąbki w wersji tradycyjnej, ale można też wprowadzić kilka innowacji. Dzięki temu danie to zyska wyjątkowy smak.

  • Gołąbki w pomidorach

    ...w kostkę, dodaj do cebuli, podduś. Dodaj sól, pieprz i tymianek. Włóż gołąbki, piecz pod przykryciem, 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Czas przygotowania: około 2 godziny...

  • Gołąbki w pomidorach

    ...liściach kapusty. Brzegi liści zawiń do środka. Zwiń, formując gołąbki. Lekko obsmaż je ze wszystkich stron na oleju. Następnie ułóż w przygotowanej formie. Bulion zagotuj z pomidorami z puszki oraz listkiem laurowym. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zalej tym gołąbki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę...

  • Gołąbki z kapusty włoskiej z rybą

    ...kiełki fasoli mung i ziarna kukurydzy, zawijaj w liście kapusty. Na dno naczynia wlej olej, ułóż liście kapusty i gołąbki. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj kolendrą i sosem.

  • Różowe gołąbki z kaszą i orzechami

    Gołąbki dla smakoszy.

  • Z garnków świata - Grecja

    ...i gotujemy przez 10 minut, studzimy. Farsz układamy na liściu i formujemy małe gołąbki w kształcie cukierków. Dno rondla wykładamy pozostałymi liści, układamy na nich warstwami gołąbki i podlewamy...

  • Potrawy na bazie ryżu

    Gołąbki jarskie Sposób przygotowania 1. Z kapusty wykrój głąb. Włóż całą główkę do wrzątku na minutę. Zdejmij wierzchnie liście i włóż ją z powrotem do garnka. Tak samo zaparz resztę liści.  2. W misce wymieszaj ryż z marchewką, czosnkiem, natką i przyprawami. Posól do smaku. Po łyżce farszu układaj na liściach i zawijaj.  3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim gołąbki. Przełóż do...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony(...) posypać koperkiem. Węgorz w sosie koperkowym Z włoszczyzny w bardzo niewielkiej ilości wody wygotować smak (ugotować bulion). Węgorza umyć i oczyścić, pokroić w dzwonka, gotować do miękkości...

Artykuły na temat: gołąbki pieczone w sosie
  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

  • Gołąbki z Kresów

    Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami to tradycyjne danie wigilijne kuchni kresowej.

  • Szybkie gołąbki z rybą

    Gołąbki najlepiej podgrzać na parze.

  • Stolniki, czyli gołąbki z tartymi ziemniakami

    ...1. Kapustę sparz tak, jak na gołąbki. 2. Ugotuj ok. 1/2 kg ziemniaków. 3. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce i przełóż na sito, aby obciekły.Dodaj jajko, sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj. 4. Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, posiekaną i podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Całość przepuść przez maszynkę. 5. Na sparzone liście nakładaj cienką warstwę masy ziemniaczanej, a na nią...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Nasz rada: Jak przygotować kapustę na gołąbki Długim nożem nacinamy głęboko, ze wszystkich stron, głąb w kapuście. W dużym garnku (by pomieścił całą główkę kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się(...) rozebranej według rady naszego eksperta z rubryki obok. Zawijamy. W brytfannie rozgrzewamy pozostały olej, wkładamy gołąbki, podlewamy łyżką wody i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180

  • Pieczone golabki co leca same ?

    Wypieczone naturalnie w piekarniku. Tak mnie naszly te golabki Anabel, ze zaczelam sie zastanawiac nad  moimi wersjami. Jak sie juz pozastanawialam podczas...

  • Cudeńka z mielonego

    .... Duś 15-20 min. Na koniec dodaj kukurydzę oraz fasolę i podgrzewaj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, delikatnie rozetnij wzdłuż i wypełnij nadzieniem mięsnym. Wyśmienite gołąbki Przygotowanie: Liście kapusty włóż na 2-3 min do osolonego wrzątku. Zetnij twarde zgrubienia na liściach. Jedną cebulę pokrój w piórka, drugą w drobną...

  • Gołąbki z kaszą i orzechami

    ..., pieprzem i papryką. Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu, uformuj zgrabne pakieciki i zepnij je wykałaczkami. W brytfance rozgrzej masło, włóż przygotowane gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku miodem. Gołąbki ułóż na półmisku, sos podawaj...

  • Miel i smaż

    ...smażyć z mielonej wieprzowiny kotlety, piec klopsy i zwijać gołąbki. Szwedzi nie wyobrażają sobie życia bez tradycyjnych klopsików. Można by tak wymieniać jeszcze długo. Ale najważniejsze, skąd wziąć(...) suche.  Jakie mięso wybrać? Drobiowe: sprawdzi się szczególnie w pulpecikach w lekkim sosie lub w grillowanych na ruszcie kebabach. Jest mało kaloryczne. Wołowe: niezawodne do klasycznych...

  • W krainie szpinaku

    ...tortownicy układamy naleśniki na przemian ze szpinakiem i warzywami. Zapiekamy 20-30 minut. Podajemy. Roladki szpinakowe a la gołąbki Składniki: 15 dag świeżych liści szpinaku, sól, 2 kromki chleba...