• Informacje na temat:

    gnocchi z mięs

Przepisy na temat: gnocchi z mięs
  • Gnocchi ze słodkimi ziemniakami

    Sposób przygotowania 1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Mięso wymieszaj z cebulą, jajkiem, ajwarem (możesz zastąpić go ostrym keczupem), bułką tartą, obranym i wyciśniętym przez(...).  3. Do podsmażanych klopsików dodaj bataty i pomidorki. Dorzuć gnocchi - możesz wcześniej przelać je wrzątkiem. Wymieszaj, posyp kurkumą i chili, ew. posól do smaku. Delikatnie jeszcze raz wymieszaj...

  • Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

    Włoska kuchnia to nie tylko pizza, pesto i spaghetti. Wypróbuj przepis na gnocchi z pieczarkami!

  • Ziemniaki na cztery sposoby

    Ziemniaki gotowane to stały punkt tradycyjnych obiadów, wspaniale uzupełnienie mięs i surówek. Aby nie było nudno, warto od czasu do czas poeksperymentować ze sposobem ich podawania.

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    .... Przypraw solą, cukrem i słodką papryką w proszku. Wymieszaj, smaż krótką chwilę.  Wołowina z pietruszką na grillowanej cukinii Sposób przygotowania 1. Mięso dopraw solą, pieprzem, kminem, przyprawą do gyrosa, papryką i czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Dodaj do mięsa ze startą na tarce marchewką. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż. Zalej wodą i dodaj nieco posiekanej natki. Duś...

  • Szyfr złamany

    ...jak polskie pierogi. Najczęściej nadziewane są resztkami mięs lub serem ricotta, choć coraz częściej można spotkać agnolotti z nadzieniem z owoców morza. Nazwa "agnolotti" oznacza "kapelusz księdza(...) i kręci korbą działającą trochę jak maszynka do mięsa. W zależności od użytej wkładki otrzymuje się grubszy lub cieńszy makaron. Jeśli w którymś domu nie było bigolaro, wypożyczano go od sąsiadów...

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...najbardziej tradycyjne to kluseczki ziemniaczane podobne do polskich kopytek. Świetnie pasują jako dodatek do mięs, a zapiekane z włoskimi sosami tworzą wspaniałe danie. Polecam sos truflowy! Gnocchi(...) lub dorsza. Terrina - wytworny, aksamitny pasztet z mięsa, ryb lub warzyw. Najczęściej jednak jest to ryba lub kilka jej gatunków, zmielonych, doprawionych ziołami. Masę przekłada się do...

  • Przysmaki z różnych stron świata

    ...naleśników? W takim razie na pewno będzie zadowolony, gdy zobaczy na swoim talerzu burrito, czyli ruloniki z mięsno-warzywnym farszem przyprawionym oregano. Z kolei brzdącowi, który z zachwytem ogląda(...) • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego • 2 liście sałaty Przygotowanie: Przygotowanie: Mięso dokładnie zmiksuj. Dodaj do niego posiekaną natkę oraz ser, majeranek, sól. Wymieszaj...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...masłem, ułóż w brytfannie, zalej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. c).Piecz skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie (2 godz(...), - 3 łyżki żurawiny do mięs, - minikosteczka Knorr - ostre papryczki, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżka majeranku, - pieprz, Karmel: - szklanka cukru, - łyżeczka wody, - łyżeczka octu Przygotowanie...

Artykuły na temat: gnocchi z mięs
  • Gnocchi z masłem ziołowym

    Włoskie mamy i babcie wiedzą, co zrobić, aby gnocchi były delikatne. Bardzo krótko wyrabiają ciasto, bo inaczej kluski po ugotowaniu byłyby twarde. Nie używają też młodych ziemniaków, bo te zawierają dużo wody. A po co wzorek na gnocchi? By we wgłębieniach mógł zbierać się sos!

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Włoskie kopytka z dyni

    Gnocchi można jeść same, z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do mięs.

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Crumble z TRZECH jabłek z żurawiną i z pomarańczą oraz MENU na ten tydzień

    ...z zielonej soczewicy z chorizo.           Z mięs będą befsztyki wołowe ale też kurczak duszony w koprem włoskim i z mandarynkami.           Z ryb będzie “colin” w sosie prowansalskim przypominającym ratatouille…     Z makaronów Gnocchi z pesto…     Z jajek omlet z szynką i z pieczarkami i słodkie naleśniki dla dzieci bo na czwartek Antek zaprosił kolegów na podwieczorek...

  • Pomysł na obiad

    ..., boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w paski. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 6 minut. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso i gnocchi przez 5 minut, zdjąć. Cebulę, czosnek, boczek, tymianek umieścić na patelni, smażyć na złoty kolor. Wlać bulion gotować 4-5 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolkę, mięso i gnocchi. Gotować 2-3 minuty. Podawać...

  • Włochy: Na szlaku smaku

    ...prowansalskie. Przypraw solą, pieprzem i chili do smaku. Następnie duś pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i dopraw. Dodaj mięso i wymieszaj. Podawaj z makaronem. Gnocchi(...)Spaghetti bolognese na ostro Przygotowanie: Do gotującej się wody wlej 2 łyżki oliwy i wsyp sól. Ugotuj makaron al dente, przelej zimną wodą i od razu podawaj na stół. Na oliwie podsmaż mięso...

  • Kluski i kluseczki

    .... Kluski wrzuć do osolonego wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij cedzakiem. Przygotuj gulasz: mięso pokrój w kostkę. Cebule, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na smalcu stopionym w rondlu. Dodaj mięso, podsmaż ze wszystkich stron. Wlej bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Dodaj liść laurowy, oprósz papryką, solą i pieprzem. Duś przez około 45 min na...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ...zalety: dania są stosunkowo proste i szybkie (oprócz mięs, które muszą dobrze skruszeć w garnku czy piecu) oraz praktycznie bezresztkowa. Wykorzystuje się jakieś 95 proc. produktów - jeśli nie w tym(...) mieszczą się kieliszki na wino musujące. Zabawnie wyglądały wlewając je sobie prosto do kieszeni. Z pełnymi kieliszkami można zaczynać. Najpierw należało sprawić mięso. Uczyłam się tej sztuki od Alberto...

  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    Gnocchi z sosem pomidorowym Składniki na 4 porcje: 20 dag ziemniaków, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 200 ml gęstego przecieru pomidorowego, kilka listków rukoli (można też dodać(...), pokroić na kawałki o długości 1 cm. Gotować w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty. Podgrzać przecier, doprawić solą i pieprzem. Polać gnocchi, udekorować rukolą, posypać startą mozzarellą. Kluski...