• Informacje na temat:

    gęsta masa budyniowa do ciasta

Przepisy na temat: gęsta masa budyniowa do ciasta
  • Karpatka z kremem budyniowy

    Puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta smakuje wspaniale. Z takiej karpatki ucieszy się cała rodzina.

  • Nie muszą być święta żeby upiec babkę. Prosta i szybka w wykonaniu babka budyniowa.

  • Lukrowane ciasta

    .... Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 50 minut. Ostrożnie wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.  3. Lukier: białka ubij lekko widelcem. Dosyp tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa...

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Tarta z masą malinową

    Składniki na 12 porcji: Spód: 35 dag mąki 15 dag zimnego masła 10 dag cukru 1 jajko mąka do stolnicy Masa: 60 dag malin 5 dag cukru 1 op. budyniu malinowego 250(...). Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 30 minut. Wystudź. 2. Masa: maliny opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji resztę zmiksuj z cukrem. Wymieszaj...

  • Babka trójkolorowa z budyniami, bardzo dobra.

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...) ●łyżeczka proszku do piecz. (wyjątkowo do tego kruchego ciasta się go dodaje) ●3 łyżki cukru pudru ●5 żółtek; na piankę: ●5 białek ●szkl. drobnego cukru ●15 g cukru wanil. ●2 op. budyniu(...) ciasta, przyklep. Podpiecz na złoto w 180ºC przez ok. 20 min. Ostudź. 2. Ubij białka na sztywno, stopniowo wsypuj oba cukry, cały czas ubijając. Powoli wsyp też proszek budyniowy, miksując. Strużką...

  • łatwa do zrobienia, rozpływa się w ustach

  • Ciasto jagodowa poezja

    Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 20 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag mielonych migdałów, jajko, 2 żółtka, 30 dag miękkiego masła lub margaryny, szczypta soli. Na krem: 40 dag gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 8 dag cukru, budyń śmietankowy, 50 dag jagód, 30 dag tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy lub papier do pieczenia.

  • Po prostu pycha :))

Artykuły na temat: gęsta masa budyniowa do ciasta
  • Tarta z owocami jagodowymi i kremem budyniowym

    Sposób przygotowania: 1. Masło szybko zagnieć z mąką, 2 łyżkami zimnej wody, 60 g cukru, jajkiem i szczyptą soli. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki(...). Pozostałe mleko zagotuj z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj przez minutę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze gorącą masę budyniową połącz z kwaśną śmietaną.  3. Formę...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Kruche ciasto z masą serową i pomarańczami

    Sposób przygotowania:  Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 100 g cukru i szczyptę soli. Wbij 1 jajko. Dołóż 200 g zimnego masła (wcześniej możesz je pokroić na małe kawałki). Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki, potem szybko (żeby nie ogrzać ciasta) zagnieć rękoma. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.  Pomarańcze sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z dwóch owoców...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Karpatka z kremem budyniowym. Tego smaku nie znajdziesz w cukierni

    Puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta wykonasz zaledwie w 90 minut.

  • Wielkanoc już niebawem. Na naszych stołach obowiązkowo pojawią się babki, mazurki i serniki. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich i rodzinę czymś wyjątkowym, sięgnij po przepisy na niepowtarzalne ciasta, które urozmaicą świąteczny repertuar. Fot. 123RF/Picsel Śniadanie wielkanocne będzie obfitować w wytrawne potrawy takie jak żurek, kiełbasy, pasztety, chrzan i oczywiście jajka. Wiadomo jednak, że każda uczta musi zakończyć się pysznym deserem. Dlatego w tym roku oprócz tradycyjnych...

  • Ciasta z jabłkami

    ...dag ciasta francuskiego, 1 kg jabłek, 5 dag cukru, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 300 ml cydru, 25 dag gęstej śmietany kremówki, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 torebka cukru(...). Dusić 5 minut. Płat ciasta rozwałkować. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wylepić plackiem. Ponakłuwać widelcem. Na spodzie ułożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem oraz cukrem...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Ciasta z kruszonką

    .... Suchary drobno pokruszyć (np. włożyć do worka foliowego i "przeprasować" wałkiem do ciasta). Z mąki, cukru, cynamonu i masła przygotować kruszonkę. Ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek(...) piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 50 minut. Uwaga! Do ciasta zamiast jeżyn można wziąć maliny lub jagody (także mrożone).

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...