• Informacje na temat:

    gęś wędzona

Przepisy na temat: gęś wędzona
  • Żuławskie przepisy na gęś

    ...największe znaczenie. Warto też przypomnieć, że gęś na Żuławach była też środkiem płatniczym. Pracownicy sezonowi dostawali jako premię za swoją pracę okazy gęsi - wyjaśnił. Opitz przyznał, że(...) Kujawach. W żuławskich stronach bywała też gęś czarna, czyli nasmarowana czarnym popiołem z drewna - dodał. - Tam gdzie były gęsi robiono np. półgęski. Mamy stary przepis z Żuław, gdzie w kominie domu...

  • Gęś w dzisiejszych czasach jest mięsem luksusowym. Cena wręcz zawrotna, więc nie jest to danie codzienne, a wręcz od święta. Ja zakupiłam połówkę takiej gęsi i zrobiłam ją sposobem mojej babci :)

  • Świąteczna gęś po francusku

    Składniki: - 300 g bagietki, - 125 g cebuli, - 75 g wędzonego boczku, - pół pęczka tymianku, - pęczek pietruszki, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - gęś (z podrobami), - 3 jajka, - pół litra(...) patelni, przesmażyć boczek, dodać cebulę, następnie wątróbkę. Dodać zioła, posolić i popieprzyć. Zmieszać z bagietką i trzymać pod przykryciem 10-25 minut. Z gęsi wyjąc pozostałe podroby. Gęś dobrze...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gęś z modrą kapustą"

  • Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi

    Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka, - 4 żółtka, - gałka...

  • Smaczny pomysł na "Pieczona gęś"

  • Pierogi z gęsiną według Ewy Wachowicz

    Gęsina - to mięso o wyjątkowych walorach smakowych. Od wielu lat jest promowane, głównie na jesieni, podczas akcji "Gęsina na świętego Marcina". Ceniona za swój smak jest obecnie gęś owsiana z Kołudy Wielkiej koło Inowrocławia. Na ziemi polskiej gęsi hodowano od setek lat, jednak prawdziwą, międzynarodową renomę gęsi uzyskały w XIX w. W wielu ówczesnych poradnikach odnajdziemy wskazówki na temat...

  • Smaczny pomysł na "Gęś faszerowana"

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...błyskawicznie). Kaczka lub gęś smażona Sprawionego, umytego i osuszonego ptaka podzielić na porcje. Natrzeć solą i przyprawami. W głębokim rondlu o bardzo grubym dnie lub w głębokiej żeliwnej(...), bo jestem proszony na gęś". Wraca za dwa dni, pytamy, jak gęś smakowała. "Eee, co to za gęś. To nie gęś. Upiekli, pokroili w kawałki, położyli na półmisek. Gęś musi być porządnie podana, z owocem...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gęś z jabłkami"

Artykuły na temat: gęś wędzona
  • Swołowo: Pomorska gęsina na świętego Marcina

    .... Przez cały rok w muzealnych zagrodach odbywają się imprezy nawiązujące do tradycji związanej z życiem pomorskiej wsi i jej obrzędami. Co warto zjeść? Pieczona gęś, półgęski wędzone na zimno, pierogi...

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Gęsina na św. Marcina

    Pieczona z farszem Składniki na 6 porcji: 25 dag mieszanki suszonych owoców, 1 cebula, 4 kromki pszennego pieczywa, mielony cynamon, suszony majeranek, 1 gęś (ok. 4,5 kg), sól, pieprz, 1 pęczek(...). Tuszkę dokładnie umyć. Oprószyć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Pierś ponacinać. Gęś napełnić przygotowanym farszem. Otwory spiąć wykałaczkami. Nogi związać mocną bawełnianą nitką. Tak...

  • Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ? Zdrowy jak.. gęś! Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na...

  • Mięso. Jeść czy nie?

    ...za zdrowsze i chudsze. Białe mięso to kurczak, indyk, cielęcina, królik. Zawiera znacznie mniej tłuszczu i korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe. Czerwone (wieprzowina, wołowina, gęś, kaczka...

  • „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę! Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami...

  • Nie karmić raka

    .... Zwłaszcza czerwone (to wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina, jagnięcina, kaczka, gęś). Za rakotwórcze uważa się obecne w wędlinach konserwanty, (np. azotyny) i substancje powstające w procesie...

  • Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka. Fot. 123RF/Picsel Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...? a) lubelscy Żydzi b) kupcy z Czech Popularny produkt eksportowy polskiego drobiarstwa to "młoda polska gęś": a) gryczana b) owsiana Który z tych znaków jest nadawany przez Ministra Rolnictwa...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...