• Informacje na temat:

    gęś pieczona z warzywami

Przepisy na temat: gęś pieczona z warzywami
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., jak matka piekła kaczkę, dzieliła ją i wszystkie części szpikulcami przekłuwała. Na stole była cała kaczka, a każdy nakładał sobie kawałek na talerz. Gęś pieczona z nadzieniem owocowym Gęś(...). Albo smażone. Albo szynka pieczona. Kaczka pieczona Kaczkę oskubać, wypatroszyć, oczyścić, pęsetą usunąć resztki pierza, ewentualnie opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pokroić...

  • Smaczny pomysł na "Pieczona gęś"

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...mazurek, ale polukrowany na fioletowo i ozdobiony... świeżymi fiołkami! Lubię nowinki, ale cenię także tradycję. Moja gęś faszerowana w sosie z jarzębiny zajęła pierwsze miejsce w konkursie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczona faszerowana gęś"

  • Zapraszam Was po przepis na przepyszną gęś! Warto raz do roku zaserwować sobie takie danie! ;)

  • czyli pierś gęsi w sosie jabłkowym - niech się tradycji marcinowo - gęsiowej stanie zadość ;-)

  • Smaczny pomysł na "Gęś z jabłkami"

  • Gęś w dzisiejszych czasach jest mięsem luksusowym. Cena wręcz zawrotna, więc nie jest to danie codzienne, a wręcz od święta. Ja zakupiłam połówkę takiej gęsi i zrobiłam ją sposobem mojej babci :)

  • Pyszne danie przygotowane z podwojnej piersi i dwóch udek z gesi. Pieczone tradycyjnie w piekarniku, w gesiarce.

  • Przepis wart wypróbowania: "Gęś pieczona z jabłkami"

Artykuły na temat: gęś pieczona z warzywami
  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    ...sposób, czyli pasą się na świeżym powietrzu. Podczas chowu ptaki te są karmione wyłącznie naturalnymi paszami, warzywami, trawami, a także owsem. Gęsi nie można tuczyć jak innego drobiu i dokarmiać(...) można znaleźć w zapiskach naszych babć i mam, warto wykorzystać wiele pomysłów na gęsinę. Najprościej upiec całą gęś z przyprawami lub zrobić ją nadziewaną. Można też spróbować wykonać bardziej...

  • O, pieczone kurczę!

    A także indyk, a nawet kaczka lub gęś. Maluchy uwielbiają dania z drobiu, bo dobrze im służą i świetnie smakują.

  • O, pieczone kurczę!

    A także indyk, a nawet kaczka lub gęś. Maluchy uwielbiają dania z drobiu, bo dobrze im służą i świetnie smakują.

  • Niebo w gębie

    Rzadko je przyrządzamy, a szkoda. Gęś, kaczka lub królik to mięsa wyjątkowo delikatne i smaczne.

  • Jak przygotować czerwone mięso

    Czerwone mięso można całkowicie wykluczyć z diety, ale nie jest to konieczne, bo ma także zalety. Ważne, by nie jadać go zbyt często. Według najnowszej piramidy zdrowego żywienia mięso na stole powinno znaleźć się nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu, w ilości 200 g dziennie.  Do czerwonego mięsa zalicza się wieprzowinę, wołowinę, baraninę, dziczyznę, kaczkę i gęś. Warto wybierać produkty...

  • Wiecznie lodowate dłonie i stopy? To przeszłość!

    ..., ewentualnie drób - szczególnie kaczka lub gęś. Mięso gotuj lub piecz, nie smaż. Warto pokochać krewetki: zawierają dużo białka, są więc odżywcze, a także rozgrzewają - zwłaszcza te w czosnku...

  • Gęsina na św. Marcina

    Pieczona z farszem Składniki na 6 porcji: 25 dag mieszanki suszonych owoców, 1 cebula, 4 kromki pszennego pieczywa, mielony cynamon, suszony majeranek, 1 gęś (ok. 4,5 kg), sól, pieprz, 1 pęczek(...). Tuszkę dokładnie umyć. Oprószyć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Pierś ponacinać. Gęś napełnić przygotowanym farszem. Otwory spiąć wykałaczkami. Nogi związać mocną bawełnianą nitką. Tak...

  • Czy warto jeść mięso?

    ..., duszone lub pieczone bez dodatku tłuszczu, z warzywami.Mogą je jeść nawet osoby cierpiące na dnę moczanową (podagrę, artretyzm). Puryny w czasie gotowania przechodzą do wywaru, dlatego gotowane(...) witaminy i minerały łagodzą trądzik młodzieńczy, a nawet mogą zupełnie go zlikwidować.  Gęś Dla osób aktywnych.To najbardziej kaloryczny drób - 100 g dostarczy 339 kcal. Ma sporo tłuszczów, w tym dużo...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...łopatkę. Z wdziękiem ćwiartowała na wizji gęś wielkości strusia. Była daleka od perfekcjonizmu, ciągle coś wypadało jej z rąk, głośno mlaskała i podkreślała, że: - najważniejsze w kuchni to dobrze(...) pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny...

  • Nie karmić raka

    .... Zwłaszcza czerwone (to wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina, jagnięcina, kaczka, gęś). Za rakotwórcze uważa się obecne w wędlinach konserwanty, (np. azotyny) i substancje powstające w procesie(...) zjadać nie więcej niż pół kilograma (chudego) mięsa i jego przetworów w tygodniu. Zastępujmy mięso roślinami strączkowymi oraz jajkami. Jedzmy pokarmy mięsne z warzywami: zawarta w nich witamina C osłabia...