• Informacje na temat:

    gdzie dostane melase

Przepisy na temat: gdzie dostane melase
  • Kiedy nie można jeść nabiału. Czym go zastąpić i jak dostarczyć organizmowi wapnia?

    ...dostarczyć organizmowi wapń, jeśli nie jemy nabiału? Jeśli nie spożywamy produktów mlecznych, powinnyśmy zastąpić je innymi, tak aby dostarczyć wapń organizmowi, w okresie gdzie dzienne zapotrzebowanie...

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Pomidor to aromatyczne, orzeźwiające i odżywcze warzywo wywodzące się z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Sprowadzony do Europy i popularnie uprawiany w Polsce nie uodpornił się na chłodne dni i noce,które nastają wraz z początkiem jesieni. Aby zachować nasze pomidorowe plony na dłużej przed nadejściem chłodów należy pomidory zerwać. Ale gdzie i jak je przechowywać aby zielone powoli dojrzewały i nie gniły ? Oto kilka sprawdzonych porad.

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Mam godzinną przerwę lunch-ową. Średnio 5 razy w tygodniu zastanawiam się co by tu dzisiaj zjeść? Jak szybko znaleźć ich aktualną ofertę danie dnia?

  • Z młodych buraczków dobrze jest zrobić sobie syrop buraczany. Wykorzystamy go do barwienia mas tortowych , bitej śmietany , napoi alkoholowych . Zastępuje melasę.

  • Pasta z tahini i melasy to zdrowy zamiennik topionej czekolady. Sernik jest wilgotny i smaczny.

  • Pyszny serniczek

  • Domowy przepis na budyń

  • Najstarszymi chlebami wypiekanymi w Wielkopolsce są chleby żytnie, do których należy pumpernikel. Oryginalny pumpernikel wypiekano z mielonych ziaren żyta, mąki żytniej razowej (typ 2000), słodu żytniego i ewentualnie dodatku melasy. Chleb, który przygotowuję, jest wyłącznie na mące żytniej razowej (prosto z Młyna*) z dodatkiem melasy. Chleb jest wilgotny, ma długą trwałość, ma specyficzny kwaśno-słodki smak i ten aromat... W zależności od długości czasu garowania będzie mniej lub bardziej...

Artykuły na temat: gdzie dostane melase
  • Naucz się omijać słodkie pułapki

    O większości zjadanego cukru nawet nie wiesz. Tak dobrze jest ukryty! Dlatego trudno ci schudnąć. Zdradzamy, gdzie możesz go znaleźć.

  • Jak omijać cukier w diecie

    O większości zjadanego cukru nawet nie wiesz. Tak dobrze jest ukryty! Dlatego trudno ci schudnąć. Zdradzamy, gdzie możesz go znaleźć.