• Informacje na temat:

    gdy ciasto francuskie wyschnie

Przepisy na temat: gdy ciasto francuskie wyschnie
  • Klasyczny zestaw francuski

    ...mieszając ciasto od środka dołka. Gdy jajka z mlekiem są połączone z mąką na gładką jedwabistą masę dodajemy roztopione masło i mieszamy ponownie. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. 2. Przygotowujemy(...)Blanquette de veau (cielęcina w białym sosie) to klasyk kuchni francuskiej. Danie to przygotowuje się na bazie bulionu z cielęciny, obowiązkowo z białym winem. Sos ma bardzo delikatny, wykwintny...

Artykuły na temat: gdy ciasto francuskie wyschnie
  • "Chou" z rozanym kremem

    ..., szefa kuchni chyba w najslyniejszej paryskiej cukierni Ladurée. Choc ptysiowe ciasto wymyslil wloski ciastkarz o dzwiecznym nawisku Popelini w 1540 roku... Do dziela wiec... Na okolo 25 ptysi(...) esencje. Odstawiamy do calkowitego wystudzenia.   Ciasto 120 g przesianej maki we Francji T45 4 jajka 10 cl wody 10 cl mleka lyzka cukru szczypta soli 80 g masla Wode, mleko, cukier...

  • Bozonarodzeniowe trufle ze sliwkami

    ...papierze do pieczenia. Na polewe: roztapiamy 400 g czekolady tzw de couverture czyli deserowej do pokrywania ciast. Gdy nie mamy takiej czekolady bierzemy zwykla, dobra, gorzka czekolade 70% kakao minimu(...)... Pozostawiamy czesc do wyschniecia by pokryc je pozniej biala czekolada czy mleczna. Czesc truli jeszcze mokrych obtaczamy w wiorkach kokosowych, orzechach i migdalach... Przechowujemy 2 tygodnie w pudelku...

  • Nie martw się o zapas

    ...przydatności. Wędliny w plastrach są mniej trwałe (można je jeść przez 3-4 dni) niż w kawałku (przez tydzień). A co, gdy pojawi się lepki nalot o nieprzyjemnym zapachu? Jedzenie trzeba wyrzucić. Nie tylko(...)) wędliny chroni konserwant, azotyn sodu. Czy można je mrozić? Tak, choć po rozmrożeniu będą bardziej suche niż normalnie. Co robić, gdy brakuje wolnego miejsca w lodówce? Podsuszane kiełbasy i kabanosy...