• Informacje na temat:

    gazpacho

Przepisy na temat: gazpacho
  • Gazpacho polane pesto

    Orzeźwia i świetnie smakuje!

  • Zielone gazpacho dla ochłody i zdrowia

    Chłodniki, gazpacho, zupy owocowe. W upalne dni zimne zupy są jak najbardziej pożądane. W miejsce znanych zup proponujemy zielone gazpacho - aromatyczne i orzeźwiające, z mnóstwem witamin.

  • Szybkie gazpacho

    ...i kolorowe papryki (część warzyw odłóż do dekoracji). 3. Dolej 2-3 szklanki wody mineralnej gazowanej. Zmiksuj całość na gładki krem. Gazpacho dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz chili. Odstaw do...

  • Smaki Hiszpanii: Gazpacho

    Wszystkie warzywa kroimy i blendujemy na gładką masę (ok. 7-10 minut).

  • Gazpacho z rabarbarem i mozzarellą

    Gdy gorąco na dworze, niechętnie sięgamy po ciepłe dania. W upalne dni znakomicie sprawdzają się zimne zupy, w rodzaju gazpacho. Tym razem - wersja: z rabarbarem i serem mozzarella.

  • Arbuzowe gazpacho z miętą

    Sposób przygotowania 1. Zmiksuj miąższ z arbuza razem  z połową ogórka.  2. Dodaj mielone migdały. Przełóż do miski i schłodź w lodówce.  3. Winogrona zmiksuj z miętą  i również wstaw do lodówki.  4. Po schłodzeniu połącz obie  części zupy i dopraw sokiem  z limonki. Arbuzowe gazpacho  posyp resztą odłożonego, drobno posiekanego ogórka (możesz też posypać je posiekanym w kostkę  arbuzem...

  • Jeśli nie chłodnik litewski, to gazpacho

    Zimne zupy, chłodniki świetnie się sprawdzają latem, w porze upałów. O ile chłodnik z buraczków potrafi chyba zrobić każdy, o tyle gazpacho jest mniej popularne, a równie smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • Zielone gazpacho ze świeżych ogórków i awokado z orzechami włoskimi

    Tradycyjne hiszpańskie gazpacho przygotowywane jest na bazie świeżych i soczystych pomidorów. Polecamy zmienić tradycyjny przepis i przygotować chłodnik na bazie zielonych ogórków, delikatnego awokado, koperku, które doskonale połączą się z jogurtem i prażonymi orzechami włoskimi.

  • Gazpacho – zupa na zimno w upalne dni

    W okresie wakacyjnym, gdy temperatura sięga blisko 30 stopni Celsjusza, warto spożywać lekki posiłki, które nie wymagają długiego przygotowania. Hiszpańska zupa podawana na zimno Gazpacho sprawdzi się idealnie w słonecznie dni!

  • Dwa gazpacho - zielone i czerwone

    ZIELONE GAZPACHO Składniki: 4 zielone papryki ogórek awokado dymka z cebulką mały pęczek kolendry bazylia natka namoczona czerstwa kajzerka sok z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz(...) w lodówce, serwuj udekorowane np. pokrojoną papryką i bazylią. CZERWONE GAZPACHO Składniki: 1 kg pomidorów 2 małe ogórki czerwona papryka cebula chili łyżka soku z limonki lub...

Artykuły na temat: gazpacho
  • Gazpacho

    Prosta w przygotowaniu zupa idealna na upały? Gazpacho! Wypróbuj przepis na tę popularną zupę na bazie pomidorów i ciesz się wyjątkowym smakiem.

  • Gazpacho, czy popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w Polsce chłodniku. Fot. materiały prasowe Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów. Składniki (4 porcje): 4 puszki pomidorów Happy Frucht 2 czerwone papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 4 kromki pieczywa białego (może być czerstwe) sok z 1/2 limonki 4 łyżki oleju rzepakowego...

  • Gazpacho

    ...blenderem na mus. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gazpacho przelej do miseczek, posyp odłożonymi warzywami.

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Fot. 123RF/Picsel Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki...

  • Hiszpański chłodnik gazpacho

    Gazpacho ma wiele odmian, ale zasada jest jedna: w aksamitnej warzywnej zupie ma coś chrupać. Mogą to być warzywa, migdały itp.

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • Hiszpańskie gazpacho z dodatkami

    Poczuj klimat słonecznej Hiszpanii za sprawą gazpacho. Sprawdź jak przygotować to danie.

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • Gazpacho z ziołami

    ...i pokrój ogórek. 5. Wszystkie warzywa zblenduj, ale niech masa nie będzie gładka. Gazpacho jest smaczniejsze, jeśli są w nim małe cząstki warzyw. 6. Dopraw zupę do smaku oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 7. Umyj bazylię lub natkę. 8. Mocno chłodzone gazpacho podawaj z paluszkami chlebowymi, twarożkiem lub jogurtem, posypane obficie zieleniną. Zobacz także:

  • W cyklu Akademii Kulinarnej w Alei Smaków przenieśliśmy się tym razem do gorącej Hiszpanii. W minioną sobotę, Klienci Galerii Mokotów zostali zabrani w kulinarną podróż, przez szefa kuchni Michela Moran. Były pokazy, konkursy i wspólne gotowanie. Na koniec Mistrz zgodnie z tradycją oddał swojego fartucha. fot. materiały prasowe Podczas sobotnich pokazów Michel Moran przedstawił wszystkim tapas. Hiszpańskie przekąski składały się z tortilli, pomidorowo-paprykowego chłodnika gazpacho,...

Wideo na temat: gazpacho