• Informacje na temat:

    gazeta polska kulinarne

Przepisy na temat: gazeta polska kulinarne
  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ...powstania granicach. Nie było też na jej terenie mocnych historycznych tarć. Mimo wszystko różnice kulinarne da się zauważyć, choć oczywiście nie tak wyraźne, jak np. w przypadku Włoch, w których(...) (kościoły, muzea) lub sytuacje. Częściej przeżywasz rozczarowania kulinarne czy estetyczne? I czy w Portugalii to w ogóle możliwe? - Wyłącznie rozczarowania pogodowe (śmiech). To da się zauważyć...

  • Idealna do kanapek :) Smak mojego dzieciństwa :)

  • Pyszne i efektowne ciasto

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Smaczny pomysł na "Polska kremówka"

  • dobra sałatka sprawdzona

  • Pyszne, łatwe do przygotowania ciasto!

  • Nalewka na chłodne zimowe wieczory

  • Pyszna, w sam raz na spotkania ze znajomymi.

  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

Artykuły na temat: gazeta polska kulinarne
  • Atmosferę przy stole tworzą ludzie

    ...- Dzieci, i zresztą nie tylko one, „jedzą oczami”. Nieestetyczny wygląd potrawy może sprawić, że nam się odechciewa jedzenia, a co dopiero dziecku. Dlatego warto poświęcić chwilę i niewielkim nakładem pracy przygotować coś innego niż zwykle - opowiada Paulina Jakubczak, autorka bloga kulinarnego Na Okruszku.

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna(...) serwującej polskie dania. I nawet jeśli to będzie karczma, to i tak w niej będą podawać pierogi z kapustą i grzybami, sałaty, ryby, kiszonki. Kuchnia polska jest coraz lżejsza, coraz bardziej sezonowa, od...

  • Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

    Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej.

  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    ...stałe w Paryżu. Nieprawdopodobnym tym doniesieniem zajęły się władze śledcze". I tu od razu rodzi się pytanie, dlaczego gazeta już na wstępie określa to doniesienie jako "nieprawdopodobne"? Czyżby...

  • Nie ma złej publiczności

    ...- Sztuka tylko wtedy pozostanie niezwykłą, jeśli będzie dla niewielu - o sztuce, występie w Carnegie Hall i o wielkiej pasji kulinarnej opowiada Łukasz Kuropaczewski, młody i zdolny gitarzysta klasyczny.

  • ...roznica jest spora jesli o takie zachowanie chodzi juz między Francja a Polska a co dopiero mowić o Kanadzie i o Polsce?  Jest jednak pewien szkopuł. A raczej ogromny szok przyprawiajacy nas(...) dnia, otoczonego puszkami po piwie, starymi gazetami i smrodem? Antos pytał nas wczoraj " mamo jak to jest możliwe, ze sa ludzi jak my, czy jak Celine Dion - uwielbia te kanadyjska piosenkarkę - i tacy...

  • Pysznie, zdrowo, domowo i bez glutenu

    ...kulinarne, tworząc zbiór ponad dziewięćdziesięciu przepisów. Podzieliła je na trzy kategorie: "Coś na ząb", "Obiady" i "Słodkości", tak by o każdej porze dnia móc delektować się zdrowymi i smacznymi danami. Do kulinarnej przygody autorki dołączyły jej córki, które są najlepszym dowodem na to, że "bez glutenu" może smakować najmłodszym, a wspólne gotowanie jest świetną zabawą. "W mojej książce pokazuję...

  • Chiny to kraj smakoszy

    .... Mimo różnic kulturowych to właśnie łączy mieszkańców Chin kontynentalnych, Hongkongu, Tajwanu i różnych chińskich diaspor na świecie - całkowite poświęcenie jedzeniu i ogromne kulinarne znawstwo(...) brzmi: "Jakie tu macie typowe danie?". Nie tylko dziesiątki programów kulinarnych w telewizji i artykułów w gazetach, ale nawet programy podróżnicze to głównie opowieści o tym, co gdzie można zjeść...

  • Kręciła tłuste brzoskwiniowe lody, które zabiły dziesiątki ludzi?

    ...zabrana na North Brother Island, której nie mogła opuszczać. W międzyczasie w amerykańskich gazetach rozpętało się prawdziwe szaleństwo. Mary wykreowano na najprawdziwszego czwartego jeźdźca apokalipsy, czyli Śmierć we własnej osobie. Ukuto dla niej przydomek "Tyfusową Mary". W gazetach ukazywały się artykuły opatrzone ilustracjami ukazującymi jak kucharka wrzuca czaszki na patelnię, choć...

  • Ekoszał!

    ...z serem korycińskim i popijając rabarbarową lemoniadę z miętą. Do niedawna kulinarne możliwości polskich miast ograniczały się do kebaba, pizzy, chińczyka lub restauracji dostępnych tylko dla zamożnych(...), działacz Slow Food Polska oraz pomysłodawca rodzinnego festiwalu Good Food Fest. - Zwalniamy tempo, chcemy cieszyć się dobrym jedzeniem, rozmową, lampką wina. Ludzie są zainteresowani kulinarną edukacją...