• Informacje na temat:

    garnki do gotowania na gazie

Przepisy na temat: garnki do gotowania na gazie
  • Kluski na parze

    Parowańce, parowce, pampuchy... Kluski na parze niejedno noszą imię! Wyglądają i smakują interesująco, bardzo podobają się najmłodszym biesiadnikom, zwłaszcza wtedy, gdy spektakularnie rosną podczas gotowania.

  • Zupa z kalarepą i ryżem

    ...na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj groszek i listki selera. 2 Ryż wsyp do garnuszka, opłucz kilkakrotnie zimną wodą. Do garnka wlej szklankę wody, wsyp opłukany ryż, posól, gotuj do miękkości, aż wchłonie wodę. 3 Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek, gotuj jeszcze kilka minut. Zupę zdejmij z ognia, wyjmij z niej pietruszkę, liście selera. Do miseczek włóż po skrzydełku i łyżce ryżu...

  • Przepis na sushi

    Sposób przygotowania 1. Ryż należy wypłukać w czystej wodzie do momentu aż przestanie barwić wodę na biało. Następnie zalać go czysta wodą i moczyć 30 minut. Po tym czasie przełożyć ryż do większego rondla i zalać świeżą wodą tak aby warstwa wody była o 2 cm wyżej od warstwy ryżu. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na początku ustawiamy bardzo mocny gaz pod garnkiem, jak tylko woda się...

  • Prawdziwie magiczne święta

    Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiego Sposób przygotowania 1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów(...) z łososiem Sposób przygotowania 1. Sałatę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku. 2. Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z 1/2 szczypiorku...

  • Dania jednogarnkowe

    Kociołek paprykowy Sposób przygotowania: 1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki i pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. 2. W garnku rozgrzej olej(...) przygotowania: 1. Czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, potnij w półplasterki. Marchewki obierz, opłucz, potnij na kawałeczki. Podudzia kurczaka opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem oraz odrobiną curry...

  • Wietnamska zupa Pho

    Przygotowanie Na kilka godzin przed gotowaniem zupy zalej wrzątkiem grzyby shitake, niech napęcznieją. Uyj i osusz mięso. Pokrój je w cienkie plasterki. Cebule w łupinach opal nad gazem, przełóż do garnka. Na suchej patelni upraż goździki, anyż i połamane laski cynamonu. Przełóż do cebuli. Zalej to wodą (ok. 2,5 l) i wstaw do gotowania. Podpiecz obraną włoszczyznę w piekarniku, aż się dobrze...

  • Dżem czereśniowy

    Składniki: 1 kg czereśni szklanka cukru pół laski wanilii sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Wydryluj czereśnie i zasyp cukrem. Odstaw, by puściły sok. Przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj wanilię i sok z cytryny. Gotuj, co jakiś czas mieszając. 2. Gdy owoce są rozgotowane, zdejmij z gazu, wyjmij laskę wanilii, zmiksuj lub rozgnieć. 3. Ponownie zagotuj. Dżem...

  • Kompot z suszu ze Śliwką Kalifornijską

    Sposób przygotowania Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut - nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do...

  • Rosół inaczej

    Sposób przygotowania Warzywa obierz i umyj. Marchew, pietruszkę, cebulę pokrój w kostkę, a pora wzdłuż na 4 części i na cienkie plasterki. Wymieszaj je z mielonym mięsem i białkami jaj. Zalej całość zimnym bulionem i wstaw na średni ogień. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj zupę ok. 50 min. Gdy białka i mięso z warzywami wypłyną na wierzch, nabierz chochlą...

  • Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

    ...na ćwiartki. Włóż je do garnka z grubym dnem, wymieszaj z pektyną i zagotuj. Dodaj cukier (na początku mniej) i gotuj 2 minuty na małym gazie. Spróbuj, czy dżem jest wystarczająco słodki. Jeśli tak...

Artykuły na temat: garnki do gotowania na gazie
  • Ratujemy garnki

    Nawet najlepszym gospodyniom zdarza się przypalić garnki. A i same naczynia z czasem pokrywają się plamami. Zamiast kupować nowe, spróbujmy je uratować.

  • Czas wolny jest wielkim sprzymierzeńcem kuchennych eksperymentów – popołudnie w domowym zaciszu warto przeznaczyć na wspólne gotowanie z rodziną. Fot. materiały prasowe Przygotuj z bliskimi potrawę, na którą zawsze brakowało Ci czasu lub danie z Waszej ulubionej restauracji. Odkryj w sobie pasję do gotowania i przekonaj się, że chwile spędzone w kuchni mogą przynieść Ci wiele radości. Ekspert salonów Agata prezentuje modne w tym sezonie akcesoria kuchenne. Posiłki przygotowane z pasją zawsze...

  • Ratujemy garnki i inne sprzęty kuchenne

    I to za mniej niż 3 złote. Przypalone garnki ze stali nierdzewnej wyczyścisz: solą kuchenną - dno garnka posyp grubą warstwą soli. Postaw na gazie i podgrzewaj tak długo, aż sól zbrązowieje. Zetrzyj ją papierowym ręcznikiem, a naczynie umyj w wodzie z detergentem. Napojem typu cola (może być odgazowany) - colę wlej do garnka na wysokość  kilku centymetrów, gotuj na wolnym ogniu 15-30 minut...

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...

  • Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Obniż rachunki za gaz

    Przede wszystkim dostosuj temperaturę do pory dnia, pamiętając, że zwiększenie jej o 1 stopień, powoduje wzrost kosztów o ok. 6 proc.! Wietrz krótko, tak by nie wyziębiać mieszkania, a jedynie wymienić powietrze. Kup garnki z dobrej jakości stali, dzięki temu podczas gotowania zużyjesz o 36 proc. mniej energii. Ponadto regularnie czyść palniki na kuchence. Jeżeli płomień żarzy się na żółto...

  • Codzienne gotowanie dla siebie i swoich bliskich to nie lada wyzwanie. Żeby przygotować posiłek, potrzebny jest nie tylko znakomity pomysł i świeże produkty, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Patelnia i garnek z pokrywką do odcedzania marki Ambition, seria Selection Kupując do swojej kuchni garnki czy patelnie najczęściej kierujemy się ich wyglądem i ceną. Te dwa aspekty oczywiście są ważne, ale nie najważniejsze. Bowiem skoro przywiązujemy tak dużą wagę do tego, co...

  • Siedem trików na oszczędne gotowanie i pieczenie

    .... Schłodzą jej wnętrze, co zmniejszy pobór prądu. 3. Idealnie dopasowane Garnki i patelnie, w których gotujemy czy smażymy potrawy, powinny być dostosowane do wielkości palników. Tak, aby płomienie(...) można zmniejszyć płomień, a kilka minut przed końcem gotowania wyłączyć palnik. Grube dno utrzyma ciepło i potrawa się dogotuje. 6. Sprytne pieczenie Piekarniki, zarówno elektryczne, jak i gazowe, to...

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...

Zdjęcia na temat: garnki do gotowania na gazie