• Informacje na temat:

    galaretki

Przepisy na temat: galaretki
  • Ciasta z galaretką

    Na ciemnym spodzie Sposób przygotowania 1. Pierniczki pokrusz, zmiksuj z migdałami. Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj do pierniczków, wymieszaj. Wyłóż formę.  2. Ser zmiksuj. Galaretki(...) talerz, odstaw, by zastygła. Posiekaj ją drobniutko. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj galaretkę, ułóż krem na drugim blacie. Roztop galaretki, schłodź. Gdy lekko stężeją, wyłóż je na śmietanowy krem...

  • Galaretka porzeczkowa

    Galaretkę z porzeczki można zrobić na dwa sposoby. W pierwszej wykorzystasz całe owoce i dlatego będzie trochę "brudna", a mówiąc bardziej elegancko - matowa. Druga wyjdzie na zdjęciach bardziej efektownie, bo użyjesz tylko soku owocowego. I to tyle, jeśli chodzi o różnice. Natomiast to, co je łączy, to pyszny smak - ten sam w zasadzie, bo obie galaretki robi się z tych samych składników - pisze...

  • Lekka galaretka otulona marchewką

    ...i wylej resztę galaretki. Schłodź, przykryj wystającymi plasterkami marchewki.  Wstaw do lodówki na noc, by galaretka dobrze stężała. Dwie błyskawiczne drobiowe sałatki Smażąc lub piekąc mięso...

  • Bomba smaków z galaretkami

    ...pozostałej masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj. 3. Zastygnięte galaretki pokrój na małe kawałeczki. Biszkopty grubo pokrusz. Miskę wysmaruj cienko olejem, np. słonecznikowym. Wlej niewielką ilość...

  • Galaretki jabłkowo-śliwkowe

    Sposób przygotowania: Śliwki pokroić w drobne kawałki. W rondelku wymieszać agar z sokiem jabłkowym. Doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować 30 sekund. Na dno silikonowych foremek włożyć kawałki śliwek. Zalać sokiem z agarem. Odstawić na blat do ostudzenia. Włożyć do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia. Galaretki delikatnie wyciągać z foremki. Dodawać do śniadaniówek.

  • Galaretka czereśniowa

    Składniki na 10 porcji: 1/2 kg czereśni 30 dag porzeczek 2 galaretki wiśniowe 1/2 szklanki grubego cukru białko z 1 jajka Przygotowanie: 1. Białko jajka lekko ubić. Porzeczki umyć i dokładnie osuszyć, całe gałązki maczać w białku. Strzepnąć nadmiar płynu i maczać w cukrze, odłożyć. 2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody. Schłodzić. Czereśnie umyć, osuszyć...

  • Galaretki po staropolsku

    We dworach robiono galaretki z różnych owoców, na przykład z pomarańczy. 1. Funt cukru w kawałkach obetrzeć z lekka o sześć dużych pomarańczy, na których skórka świeża i jędrna. Nalać pół kwarty wody i gotować na wolnym ogniu, szumując. Wrzucić dwa łuty żelatyny, namoczonej w zimnej wodzie na dwie godziny i lekko z niej wyciśniętej. 2. Do tego wcisnąć przez sitko sok z pomarańczy. Nie gotować...

  • Przekładaniec z galaretką

    ...rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku, wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj i odstaw. Śmietanę ubij ze śmietan-fixem, wstaw do lodówki. 3. Połowę tężejącej galaretki rozłóż na jednym blacie. Przykryj drugim, posmaruj go 2/3 śmietany. Nałóż trzeci blat i resztę galaretki. Bok ciasta posmaruj częścią śmietany. Wierzch udekoruj kleksami śmietany i cząstkami czerwonego jabłka. Czas przygotowania: 70 minut...

  • Śmietanowiec z galaretką

    ...2 galaretki truskawkowe 20 dag świeżych truskawek Przygotowanie: 1. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając o 100 ml mniej wody. Wlać do płaskiego naczynia, zastudzić...

  • Jajka z galaretki

    Zrobią furorę na stole!

Artykuły na temat: galaretki
  • Galaretka cytrusowa

    Sposób przygotowania: 1. Galaretkę pomarańczową zalać 2 szklankami przegotowanej, gorącej wody, rozmieszać, dokładnie rozpuścić.  2. Pomarańczę i banan obrać ze skóry, pokroić w plastry. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.  3. Na dno prostokątnej keksówki położyć pasek pergaminu (przyda się później przy wyjmowaniu galaretki). Następnie całą formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno położyć plastry...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Biszkopt z galaretką

    .... Jeden blat nasączyć 1/3 ponczu, przykryć połową tężejącego musu, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, czynności powtórzyć przy drugim i trzecim blacie.  4. Galaretki przygotować wg przepisu...

  • Bark Ci pomysłu na wykorzystanie truskawek lub brzoskwiń? Zainspiruj się przepisami Dr. Oetkera na niebanalne dżemy i konfitury! Teraz jest najlepszy czas, aby przygotować przetwory. W darmowej książce znajdziecie nie tylko sprawdzone przepisy na klasyczne i wszystkim dobrze znane przetwory z owoców. Znajdziecie także innowacyjne pomysły na dżemy, galaretki czy konfitury, które zachwycą swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienie.

  • Sernik na zimno z galaretką

    Sposób przygotowania: 1. Formę o wym. 23 x 33 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie poukładaj herbatniki - jeden przy drugim. Przezroczyste galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.  2. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Miksując, wlewaj galaretkę. Masę włóż do lodówki, żeby nieco stężała. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ją do masy sernikowej. Delikatnie wymieszaj łyżką...

  • Lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie trzeba go piec! Składniki: 750 g mascarpone (schłodzony) 2 galaretki cytrynowe 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej) 4 łyżki cukru pudru 400 ml wrzątku Skórka z otarta z pomarańczy Ok. 15-18 szt. herbatników 1 mango lub 300 g innych, ulubionych owoców Płatki kokosowe (można zastąpić wiórkami) Wykonanie: Mango obrać, pokroić w cienkie plastry. Płatki kokosowe uprażyć na złoty kolor na suchej...

  • Galaretka kolagenowa

    ...kłopotach ze stawami jedz kubek takiej galaretki skropionej sokiem z cytryny codziennie przez dwa tygodnie. Kurację powtarzaj co dwa miesiące. Zobacz także:

  • Zobacz przepis, jaki Tomasz Batko przygotował w siódmym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Biszkopt czekoladowy 250 ml stoutu 250 g masła 75 g kakao 400 g drobnego cukru 140 ml kwaśnej śmietany 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 275 g mąki 2½ łyżeczki sody oczyszczonej   Krem piwny 350 ml piwa miodowego 2-3 łyżki miodu 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 200 g masła 3-4 łyżki brązowego cukru   Galaretka piwno-miodowa 300 ml piwa miodowego 2-3...

  • Stawy lubią galaretki

    ..."Patrz, jak ona się rusza. Jak galaretka na sprężynach". To oczywiście cytat z filmu „Pół żartem, pół serio”, ale jednak coś w nim jest – bo jak będziesz jeść galaretki, Twoje stawy też będą lepiej(...) takiego mają Różnego rodzaju galaretki zawierają żelatynę bogatą w kolagen, czyli białko, które wspomaga odbudowę kości, stawów i ścięgien. Kolagen odpowiada też za jędrność naszej skóry oraz wygląd...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

Zdjęcia na temat: galaretki
Wideo na temat: galaretki
  • Galaretki w skórkach cytrusów

    Skórki owoców cytrusowych świetnie nadają się nie tylko na przygotowywanie dekoracji w postaci drobno krojonej, kandyzowanej skórki. Wydrążone połówki cytrusów mogą być świetną foremką do przyrządzenia ciekawych deserków - nie tylko dla dzieci! Puste, pozbawione miąższu skórki mogą być ciekawą podstawą do przygotowania galaretek - jako pucharki sprawdzą się znakomicie. Gotowe można również pokroić na plasterki - jako kolorowe plasterki będą świetną dekoracją do każdego deseru. Zobaczcie,...

  • Dziecinnie proste ciasto bez pieczenia - bananowiec z galaretkami

    Bananowiec, czyli wyborne, kolorowe ciasto z bananem i galaretkami to pyszny sposób na domowe ciasto, którego przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil. Puszysta masa z bananów i galaretki jest wyborna i szybko uzyskuje kremową, piankową konsystencję, pieczony spód ciasta łatwo zastąpić gotowymi biszkopcikami, a na wierzch - tężejąca galaretka, którą robi się w kilka chwil. Zobaczcie, jak zrobić

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    tylko komponowały się smakiem i wyglądem, ale też nie rozpadną się pod wpływem galaretki, która jest ostatnią warstwą tego wybornego torcika. Przepis na biszkoptowy torcik na zimno to idealna