• Informacje na temat:

    galaretka z wątróbki

Przepisy na temat: galaretka z wątróbki
  • Pasztet z kaczki w galaretce ze śliwek kalifornijskich

    Sposób przygotowania Wątróbki oczyszczamy z błonek i żyłek i zalewamy mlekiem. Udka z kurczaka i kaczki oraz surowy boczek zalewamy wodą, dodajemy listki...

  • Z grzybami i galaretką

    Składniki na 14-16 porcji: Na pasztet: 20 dag boczku surowego 60 dag karkówki 20 dag wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 5 dag suszonych grzybów 1 czerstwa bułka kajzerka 1 jajko ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ] ½ łyżeczki majeranku 1 łyżka oleju listki laurowe ziele angielskie sól pieprz Na galaretkę: po...

  • Mus z drobiowych wątróbek

    Składniki: Mus: ●700 g wątróbki z kurczaka ●2 plastry boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) ●2 posiekane szalotki ●2 posiekane ząbki czosnku ●100 g masła ●łyżeczka brandy ●sól, pieprz(...) żelatynę. Galaretkę (1/2) wlej do natłuszczonej formy. Wstaw do lodówki, by stężała. Resztę galaretki postaw w cieple, by nie zastygła (możesz 2 razy zamieszać). 2. Wątróbki opłucz, oczyść, pokrój. Krótko...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., by galaretka lekko stężała. Marchewki i paprykę pokrój, osącz groszek. Zimną wodą opłucz 4 filiżanki. Na dno każdej wlej trochę tężejącej galaretki. Zastudź. Na przemian układaj na niej połówki jajek(...) pół. Żelatynę zalej 1/2 szkl. bulionu. Gdy spęcznieje, ustaw na małym ogniu i rozpuść. Wymieszaj z resztą bulionu. Dopraw. Odstaw, by galaretka lekko stężała. Marchewki i paprykę pokrój w kostkę. Osącz...

Artykuły na temat: galaretka z wątróbki
  • Mus z wątróbek

    Galaretka będzie bardziej wytrawna, jeśli żelatynę zalejesz czerwonym winem.

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Soczyste wieżyczki

    Przygotowanie Sok podgrzej. Wsyp żelatynę, mieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą. Przelej do prostokątnego naczynia, wstaw do lodówki, by galaretka stężała.  Wątróbki zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i mieszając zeszklij. Następnie dodaj wątróbki, mieszając smaż ok. 3 min...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Z czym podawać pasztet?

    ...wątróbki, słoniny, warzyw czy grzybów. Doskonale wiemy jednak, że przygotowanie takiego pasztetu może być szalenie czasochłonne. Gdy brakuje nam czasu, możemy sięgnąć po pasztet gotowy, dbając jednak(...) pomidorów; pastę tę możemy nieco unowocześnić, zastępując świeże pomidory suszonymi. Inny, oryginalny dodatek do pasztetu to galaretka z kwaśnych owoców: agrestu, żurawiny, borówek czy wiśni. Pasztet...

  • Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Bagietki są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Dodatek śliwki, nadaje im specyficzny aromat i podkreśla smak pieczywa. Fot. Materiały partnera Ciasto ciemne300 g mąki pszennej typ 500100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału 60 g susek sechlońskich20g słodu jęczmiennego ciemnego barwiącego8 g drobnej soli morskiej4 g drożdży SAF instant300 g wody Wymieszać mąkę pszenną i orkiszową. Słód rozmieszać z wodą za pomocą rózgi. Dodać drożdże. Wsypać obie...

  • Historia pewnej bułki

    ...-15 minut. Usuń tymianek i ziarna pieprzu, przelej syrop do innego naczynia. Na małym ogniu rozpuść w rondlu masło, wrzuć wątróbki. Smaż je 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wątróbki dodaj do(...) ostygnięcia. Zalej galaretką schłodzony pasztet i wstaw go ponownie do lodówki na 1-2 godziny, aż galaretka stężeje. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posmaruj kromki...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Gofry gryź!

    ..., pozostaw na 12-24 godziny w temp. pokojowej. Pasztet: na patelni na średnim ogniu rozgrzej 30 g masła. Wrzuć wątróbki, smaż 2-3 minuty, mieszając. Dolej porto, chwilę podgrzewaj, przełóż wątróbki z sosem(...) i pieprzem. Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj śmietankę, resztę masła i znów zmiksuj. Pasztet przełóż do formy i wstaw do lodówki na 2 godziny. Galaretka: w garnuszku zagotuj porto, zdejmij z ognia...

  • Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...