• Informacje na temat:

    galaretka z octem

Przepisy na temat: galaretka z octem
  • Wiśniak - pyszne ciasto - przysłała Gosia

    Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek - ubić z cukrem na sztywną pianę, do żółtek (w osobnym naczyniu) dodać ocet i proszek. Wymieszać. Masę żółtkową połączyć z pianą i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać obie mąki (przesiane) wymieszać. Wylać do blaszki wyłożonej papierem i piec 30 min. Krem: Galaretka wiśniowa, budyń wiśniowy, 1 litr kompotu wiśniowego razem z owocami (wiśnie wypestkować...

  • Gdy zostaje mięso z rosołu,to fajnie go wykorzystać właśnie w taki sposób przygotowując galaretkę:)

  • Słoiczek pełen smaku

    ...st. przez 60 minut. Ostudź.  4. Galaretka: podgrzej sok z octem. Wymieszaj z żelatyną, a gdy zacznie tężeć, wylej ją na pasztet w słoikach. Schłodź do zastygnięcia. Trzymaj w lodówce.

  • Święta nie zawsze muszą być tłuste. Drobiowa galaretka jest doskonałym pomysłem, by zjeść smacznie i lekko. ;)

  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną

    Jak przygotować kanapkę rodem z najbardziej hipsterskiej restauracji? Potrzeba naprawdę niewiele – podstawą jest miękka bułeczka, soczyste i delikatne mięso oraz świeże warzywa. Nie zapomnijcie też o dodatku w postaci sosu – palce lizać!

  • W sam raz jako zakąska lub przystawka.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...z nierdzewnej stali. 3. Dżem czy powidła? W kuchni tradycyjnej występuje pięć rodzajów słodkich przetworów: konfitury, marmolada, dżem, powidła oraz galaretka. Każdy z nich różni się smakiem(...). Możesz go zastąpić np. octem winnym lub kwaskiem cytrynowym. 5. Wysusz lub zamroź Suszenie owoców i warzyw zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Powoduje jednak znaczne straty witamin. Wraz...

  • Wypróbowany przepis na "Galaretka wieprzowa"

  • Biszkopty z lekkim kremem

    ...i odszypułkuj. Zblenduj, wymieszaj z jogurtem, ksylitolem oraz przestudzonymi galaretkami. Biszkopty nasącz kompotem. Posmaruj je kremem i ułóż blaty jeden na drugim. Udekoruj owocami i pokrojonymi...

  • Gotowanie to taka kojąca przyjemność... Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka...

Artykuły na temat: galaretka z octem
  • Z kolorową galaretką

    ...: 3 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1/2 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie cytrynowe Na masę śmietanową: 1/2 litra śmietanki kremówki, 1/2 szklanki cukru pudru, galaretka wiśniowa, galaretka agrestowa, galaretka truskawkowa, 3 łyżeczki żelatyny Na masę serową: 1/2 kostki margaryny, 1/2 kg mielonego twarogu, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, jajko Do dekoracji: galaretka...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Galaretki wracają do łask

    ..., przecedzić. Zalać nim warzywa, odstawić do zastygnięcia (na ok. 2 godz.). Wypróbuj również nasze przepisy na desery z galaretką: Babeczki cytrusowe Malinowa galaretka Tęczowa pianka...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Renesans zimnych nóżek

    Galaretki mięsne dostarczą glukozaminy, która pełni ważną funkcję w odbudowywaniu uszkodzonej chrząstki.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Nietypowe sposoby na użycie żelatyny

    Zazwyczaj wykorzystujesz ją w kuchni do robienia galaretek lub serników na zimno. Ale niekiedy może się przydać również do innych celów.

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Słodkości na wielką okazję

    ..., wiórki czekoladowe oraz plasterki świeżej (lub kandyzowanej) pomarańczy do dekoracji 1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka połącz z proszkiem do pieczenia i octem, po czym powoli dodaj do...

  • Przełom maja i czerwca pachnie dziką różą. Warto wybrać się na poszukiwanie tych pięknych kwiatów, aby później przygotować z nich wyborne przetwory. Fot. 123RF/Picsel Kwiaty dzikiej róży najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata (maj-czerwiec), kiedy są świeże i pełne wartościowych substancji. Zebrane kwiaty należy rozłożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, żeby wyschły. Ważne, aby nie suszyć ich na słońcu - tracą wtedy kolor i właściwości. Właściwości dzikiej róży Według naukowców,...