• Informacje na temat:

    galaretek i mleka skondensowanego

Przepisy na temat: galaretek i mleka skondensowanego
  • Deser malinowy

    Zamiast śmietanki można użyć niesłodzonego mleka skondensowanego. Należy ubijać je mikserem tak długo, aż powstanie pianka.

  • Ptasie mleczko - przysłała Ewik

    ...l ) dodać do 0,25 l schłodzonego skondensowanego mleka i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Identycznie postępujemy z drugą galaretką i pozostałą ilością mleczka skondensowanego. Na wierzchu możemy położyć owoce (truskawki, brzoskwinie, jagody itp.) i zalewamy wszystko trzecią galaretką. Całość wstawiamy do lodówki na...

  • Kolorowe pianki

    ...foremek silikonowych nie musisz ich smarować).1 szklankę mleka skondensowanego wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem przez 2-3 minuty, aż powstanie piana. Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową, zmiksuj. Wlej do foremek, wstaw do lodówki, by masa stężała. Drugą szklankę mleka ubij mikserem przez kilka minut na pianę. Wlej galaretkę wiśniową, zmiksuj. Przelej do foremek na...

  • Pianka na waflach z morelami w karmelu

    ...objętość i powstanie delikatna pianka. Do mleka wlej całkowicie wystudzoną galaretkę. Ciągle je przy tym ubijaj.  3. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wrzuć do niej pokrojone morele. Całość przelej do...

  • Mleczna pianka z malinami

    Składniki: - 2 paczki herbatników, - 1 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego, - 1 galaretki czerwone, - 1 galaretka żółta, - 0,25 kg malin Przygotowanie: Herbatniki rozłożyć na dnie wyłożonej folią spożywczą blaszce. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, schłodzić. Połowę puszki mleka ubić na pianę, cały czas ubijając dodawać stopniowo zimną galaretkę czerwoną, masę wylać...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...: czekolada, puszka słodkiego mleka skondensowanego, słoik marmolady, 10 dag marcepanu Przygotowanie: 1. Marcepan pokrój w kosteczkę. Miękkie masło utrzyj na puch. Ucierając dodawaj po kawałku marcepan(...) zmielonych migdałów, kostka masła, 2 żółtka. Polewa migdałowa: szklanka słodkiej śmietanki lub pełnego mleka, 10 dag obranych i zmielonych migdałów, 1/4 kg cukru, torebka cukru waniliowego...

Artykuły na temat: galaretek i mleka skondensowanego
  • Deser malinowy

    Zamiast śmietanki można użyć niesłodzonego mleka skondensowanego. Należy ubijać je mikserem tak długo, aż powstanie pianka.

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Kolorowe deserki

    Skład na 6 sztuk: 6 galaretek (fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa oraz czerwona), 450 g mleka skondensowanego słodzonego, 900 g kefiru, 30 g żelatyny, 200 g śmietany 30 proc., cukier puder do smaku. Galaretkę fioletową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do schłodzenia. Mleko skondensowane i kefir mieszamy do połączenia się składników. Powstałą masę dzielimy na sześć porcji...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Kolorowe ciasta

    ...malinowej, 3 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego, 1-2 łyżki masła. Mleko skondensowane włóż na kilka godzin do lodówki lub na 10-15 mi-nut do zamrażarki (musi być mocno schłodzone(...), aż się rozpuści. Foremki lub miseczki posmaruj masłem (jeśli używasz foremek silikonowych nie musisz ich smarować).1 szklankę mleka skondensowanego wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem przez...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Kolka - jak jej uniknąć?

    Jej atak bywa niezwykle bolesny. Dlatego lepiej jest go uprzedzić i nie dopuścić do niepotrzebnych cierpień.

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Dieta lekkostrawna

    Jak nie obciążać żołądka i wątroby?

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Fot. 123RF/Picsel Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności...