• Informacje na temat:

    frytki pieczone z czosnkiem i ziołami

Przepisy na temat: frytki pieczone z czosnkiem i ziołami
  • Mięsne kąski z sosem czosnkowym

    Sposób przygotowania 1. Olej wymieszaj z suszonymi ziołami, ostrą i słodką papryka oraz granulowanym czosnkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mięso opłucz, osusz, potnij w cienkie paski. Wymieszaj je z marynatą i obraną, pokrojoną w piórka cebulą. Wstaw na 30 minut do lodówki. 2. Sałatę oraz pomidory umyj, osusz. Pomidory pokrój w plasterki, większe liście sałaty porwij na kawałki.Ząbki czosnku...

  • Chrupiące, zdrowe i smaczne frytki na obiad.

  • Kanapki bez bułek i chleba

    ...zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut, by sos zgęstniał. Pod koniec duszenia przypraw go do smaku solą oraz suszonymi ziołami. Paprykę oczyść, opłucz, potnij w drobną kostkę.  Oliwki osącz(...) tartą z obu stron. Potem ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180˚C.  W połowie czasu pieczenia kalafiorowe kromki przewróć na drugą stronę. Frytki przygotuj według...

  • Pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek. Idealne jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.

  • Ziemniaczane specjały

    ...oregano.  2. Mleko wymieszaj z mąką i jajkami. Mocno podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Sos przypraw solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu warstwami ułóż frytki i masę mięsną. Każdą warstwę...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczeń z indyka z ziołami i czosnkiem"

  • Nuggetsy w domowej wersji

    .... Włóż do lodówki na 40 minut.  2. Marchewki obierz, pokrój w słupki. Posyp je solą. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop olejem. Piecz w 200°C przez ok. 30 minut (aż frytki staną się rumiane(...) i ostatni ząbek czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj przecier pomidorowy. Gotuj 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Podawaj do nuggetsów i frytek. Piwne kąski na ostro...

  • Dzisiaj zapraszam na aromatyczne, delikatne, wilgotne, zdrowe, a przede wszystkim przepyszne danie - pieczony pstrąg z czosnkiem i świeżym koperkiem i natką pietruszki.

  • Nowe przepisy na mielone

    ...w słupki. Frytki posyp grubą solą i skrop 2 łyżkami oleju. Rozłóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz ok. 30 minut, aż będą chrupiące i rumiane z wierzchu oraz miękkie w środku. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nimi frytki ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika. 2. Cebule obierz, jedną posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj...

  • Biała kiełbasa niezmiennie kojarzy się z wielkanocnym śniadaniem oraz pachnącym i gorącym żurkiem. Najwyższy czas i pora by to zmienić. Jest ona na tyle smaczna i aromatyczna, że może stanowić samodzielne danie. Próbując wielu potraw z nią w roli głównej natknęłam się na pieczoną kiełbasę w marynacie z suszonych ziół i czosnku. To jest to ! Pachnąca bazylia, tymianek, rozmaryn i słodki karmelizowany czosnek. Jeśli lubicie takie smaki to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Artykuły na temat: frytki pieczone z czosnkiem i ziołami
  • Domowe frytki

    Niskokaloryczne frytki z ziołami Zamiast smażyć frytki, po prostu upiecz je. Obrane ziemniaki pokrój w słupki. Przełóż je do naczynia, skrop olejem, przypraw (lekko posól i dodaj ulubione przyprawy, np pieprz, chilli lub zioła prowansalskie) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na jakiś czas. Następnie domowe frytki ułóż na blasze przykrytej pergaminem i piecz pół godziny w temperaturze ok. 200º

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Podudzia z warzywami

    Udekoruj świeżymi ziołami.

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...

  • Ziemniaki nie muszą być tuczące. Pomysły na zdrowe dania

    Polacy uwielbiają ziemniaki. Jemy je przez okrągły rok - gotowane, smażone czy pieczone. Sprawdź, jak je przyrządzać, by trafiły na talerz w najzdrowszej formie.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Młode ziemniaczki

    Najlepsze są same, z odrobiną masła i koperku, albo pieczone z oliwą i ziołami. Dobrze komponują się też ze szpinakiem, jajkiem sadzonym i kefirem. A ty jak najbardziej lubisz jeść młode ziemniaki?

  • Frytki Belgijskie serwowane na ul. św. Wawrzyńca 16 okazały się tegorocznym hitem wśród internautów i zwyciężyły w konkursie „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj!", w którym wybierano wyjątkowy produkt kulinarny Krakowa. Drugie miejsce zdobyła Kremówka z Cocktail-baru Cukierni „Czarodziej" z ul. Karmelickiej 15, a trzecie Krakowski Kumpir z ul. Grzegórzeckiej 3.W drugim etapie konkursu internauci wypełnili 1937 ankiet. Głosować można było na jedną z siedmiu propozycji, które wskazali w pierwszym...

  • Jak  walczyć ze zgagą

    Przyrządzaj dania gotowane, np. na parze (warzywa) i pieczone w folii (chude mięso, ryby). Unikaj potraw smażonych i panierowanych,  wędzonych, grillowanych. Lekkostrawne potrawy Do codziennego jadłospisu włącz produkty, które są łagodne dla żołądka: chude twarogi, jogurt naturalny, kefir (mogą być bazą do koktajli  i chłodników). Dania doprawiaj  ziołami: koperkiem, natką, bazylią, kminkiem, oregano...

  • Czy zamierzacie zmienić sposób odżywiania? A może chcielibyście pozbyć się warstwy zimowego tłuszczyku lub wyeliminować niektóre zwyczaje żywieniowe? Natura ma sekretną broń przeciwdziałającą zbędnym kilogramom. To zioła, które są małe, zielone i wspaniale smakują. W połączeniu ze zrównoważoną dietą pomagają zgubić zbędne kilogramy, nie odbierając przy tym przyjemności z jedzenia, a wręcz przeciwnie dodają potrawom smaku. Kiedy odchudzanie staje się takie proste, to któż chciałby jeszcze...