• Informacje na temat:

    francuskie z patelni

Przepisy na temat: francuskie z patelni
  • Francuskie paszteciki

    Proste paszteciki z gotowego ciasta francuskiego. Nietypowy kształt i fantastyczny smak sprawią, że będą świątecznym hitem. Można jeść je z barszczem lub jako osamodzielną przekąskę.

  • Zrobione z jabłkiem, pachnące cynamonem, albo z malinami, pachnące latem!

  • Francuski warstwowiec

    Sposób przygotowania 1.Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Ciasto francuskie przełóż do foremki, dociśnij i ponakłuwaj. Piecz, aż lekko się zrumieni. Ostudź.  2. Orzechy podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną pachnieć, przesyp je do miski, ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę...

  • Szybka i smaczna potrawa, którą często wykorzystuję na domowe imprezy.

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

  • Ciepła przekąska dla wszystkich. Wraz z gorącym czerwonym barszczykiem posmakuje małemu i dużemu :) Farsz przygotowałam dzień wcześniej, więc zrobienie ich było kwestią 25 minut. Przepis na 16 sztuk.

  • Ciastka francuskie

    Poduszeczki z ananasem Sposób przygotowania 1. Opakowania ciasta francuskiego ułóż na stolnicy, lekko rozwałkuj. 2 łyżki masła roztop, posmaruj ciasto. Pokrój je na kwadraty.  2. Cukier wsyp na suchą patelnię, potrząśnij nią, by rozłożył się równomiernie, rozgrzewaj, aż zacznie się topić. Nie dopuść do przypalenia. Gdy lekko ściemnieje, dodaj łyżeczkę masła, wymieszaj. Wyłóż plastry ananasa...

  • Pyszne tosty francuskie idealne na leniwe i słodkie śniadania!

  • Francuska zapiekanka

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć do garnka z posoloną wodą. Ugotuj w mundurkach do miękkości. W tym czasie obierz obydwie cebule, pokrój je w grube plastry. Posiekaj w drobną kosteczkę boczek. Przesmaż go na łyżce oleju. Zdejmij z patelni. Na miejsce boczku włóż cebulę. Usmaż na rumiano. 2. Ugotowane ziemniaki ostudź, obierz ze skórki, a następnie pokrój...

  • Bardzo smaczne, chrupiące i bez jajek.

Artykuły na temat: francuskie z patelni
  • Tosty francuskie z ricottą i truskawkami

    Sposób przygotowania: 1. Rozpuść masło na gorącej patelni. Roztrzep jajko z mlekiem i cynamonem, dodaj łyżkę roztopionego masła, wymieszaj.  2. Kromki tostowe zanurzaj z obu stron w masie jajecznej i smaż na gorącym maśle do zarumienienia (z obu stron). Każdą posmaruj ricottą, polej miodem i udekoruj plasterkami truskawek.  *** #POMAGAMINTERIA Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl...

  • Mięso w cieście francuskim

    Ten rodzaj ciasta może mieć w kuchni szerokie zastosowanie. Warto mieć pod ręka ciasto francuskie. Oto, co można z niego wyczarować w niecałe pół godziny.

  • Warzywa w cieście francuskim

    ...1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na...

  • Mięso w cieście francuskim

    Sposób przygotowania: 1. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj 5 łyżek oleju, mieloną paprykę, majeranek, sól, pieprz oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.  2. Polędwiczkę oczyść z błon, włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 3 godziny. Olej rozgrzej na patelni i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Pieczarki przesmaż z cebulą.  3. Płat ciasta posmaruj musztardą. Rozłóż pieczarki i połóż mięso...

  • Owocowe tarteletki z ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania na następnej stronie: Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z 3/4 ilości soku z limonki i szczyptą soli. Dodajemy cukier i karmelizujemy na jasnozłoty kolor. Przekładamy plastry ananasa i podsmażamy 3-4 minuty na małym ogniu z obu stron. Przekładamy na talerz.  Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy 6 kół o średnicy 12 centymetrów...

  • Kurki pod ciastem francuskim

    ...tarce na małych oczkach.  2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby, tymianek i duś na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  3. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem. Dodaj śmietanę, starty ser, przestudzone grzyby i dokładnie wymieszaj.  4. Z ciasta francuskiego odetnij pasek o szerokości ok. 3 cm. Wytnij...

  • ​Quiche na cieście francuskim

    ... Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej mleko, i gotuj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Rybę pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem i obsmaż na oleju. Zdejmij z patelni. Pokrojony fenkuł obsmażaj 2-3 minuty. Do ostudzonego sosu oddaj posiekany koperek i 3 jajka. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkuj i wyłóż nim cztery posmarowane tłuszczem formy do tartaletek (15 cm...

  • W cieście francuskim

    ...w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Sucharki drobniutko zetrzeć na tarce albo pokruszyć w malakserze. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ciasto francuskie rozwałkować na(...)Strudel jabłkowy z żurawiną Składniki: 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 80 dag kwaskowych jabłek, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru, 10 dag sucharków, 10 dag migdałów...

  • Schab w cieście francuskim

    ...ok. 30 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i osusz. Pokrój w drobną kostkę.  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż mięso, obsmaż z obu stron na rumiano (po ok. 2 min). Przełóż na talerz. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę. Mieszając smaż, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i duś, aż wyparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn...

  • Polędwica w cieście francuskim

    Polędwiczki umyć i osuszyć. Każdą owinąć w trzy plastry boczku, zrumienić na dwóch łyżkach oleju, ostudzić.  Kapustę umyć, oczyścić, poszatkować. Cebule obrać, pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć kapustę i cebulę, smażyć 8 minut, mieszając, by się nie przypaliła. Wlać bulion, dusić 15 min, doprawić. Zalać śmietaną, dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu, odparować...

Zdjęcia na temat: francuskie z patelni