• Informacje na temat:

    francuskie wytrawne potrawy

Przepisy na temat: francuskie wytrawne potrawy
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska.

  • Quiche lorraine

    To klasyczne danie kuchni francuskiej: quiche lorraine, placek lotaryński, czyli słona zapiekanka na kruchym cieście. Dołączmy ten przepis do tych chętnie wykonywanych, a żaden gość nas nigdy nie zaskoczy...

  • Super przekąska na kolację lub imprezkę:)

  • Kuchnia bułgarska

    ...w większości restauracji w Bułgarii. W kuchni bułgarskiej rzadko występują potrawy mączne, a już nie do pomyślenia i trudne do przełknięcia jest dla Bułgara gotowane ciasto w rodzaju naszych pierogów(...) odmian i gatunków wina, spośród nich wymienić można kilka podstawowych. Wina czerwone, to przede wszystkim Cabernet Sauvignon - bardzo popularne i szeroko w Bułgarii dostępne wino wytrawne o nasyconej...

  • Doskonały pomysł na przekąskę albo dodatek do barszczu czerwonego. Croissanty z sosem.

  • Szwajcarskie smaki

    ...ma swój sposób przyprawiania potrawy czosnkiem, gałką muszkatołową i wiśniową wódką. Fondue występuje w wielu odmianach, jak np. pieczarkowe, pomidorowe czy z ziołami. Potrawa nie tylko smakuje, ale(...), jabłek, cebuli i sera. Pochodzenie tej potrawy wiąże się właśnie z czasami epidemii choroby o tej samej nazwie. Brisolée to talerz suszonych mięs serwowany z pieczonymi kasztanami, danie niezwykle...

  • Delikatne, chrupiące ciasto serowo-maślane swoją konsystencją przypomina ciasto francuskie. W środku każdego z nich ukryty jest plasterek wędzonej polędwicy.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Sprawdzony przepis na "Wytrawne ciasto ziemniaczane"

Artykuły na temat: francuskie wytrawne potrawy
  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ...papryka. Voule vant  wygladalo zupelnie jak na tym zdjeciu ( nie moim ) czyli taka babeczka z francuskiego ciasta wypelniona kremem podejrzewam, ze byly w nim krewetki. 3. Frittatina...

  • Mamma mia!, czyli miłość po włosku

    Wiecie, dlaczego włoska pizza smakuje najlepiej na świecie? Można się spierać, że chodzi o lokalne i naturalne składniki, jakieś tajemne przepisy przekazywane w sekrecie z dziada pradziada. A ja mówię, że chodzi o miłość! Właśnie tak! Wkładając serce we wszystko, co się robi w życiu, choćby w przygotowywanie tak banalnej potrawy, jaką jest pizza, dajemy światu naszą pozytywną energię i dobre...

  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Mięso na winie

    Wytworne dania kuchni włoskiej, francuskiej i niemieckiej.

  • Przegrzebki Julii Child

    Mistrzyni kuchni francuskiej uczy, jak przyrządzić Muszle Świętego Jakuba.

  • Przekorny piknik

    Potrawy serwowane na łonie natury nie są tak ważne jak na przyjęciu. Można sobie pozwolić na różne ekstrawagancje i puścić wodze fantazji. Czy dlatego właśnie wspominamy dania z pikników, kiedy już dawno zapomnieliśmy o menu z uroczystych kolacji?

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    .... spodziewasz się gości, a nie masz czasu, żeby szykować skomplikowane potrawy. 3. Szybka grochówka Masz apetyt na zawiesistą zupę grochową? Zamiast gotować ją na mięsnym wywarze, możesz wzbogacić ją(...)) – podgrzewamy i... fasolka po bretońsku gotowa! 6. Chrupiące zawijańce Całe lub pokrojone parówki owinięte w paseczki ciasta francuskiego (można je posypać sezamem) pieczemy na złoto i... gotowe! Takie...

  • Paczuszki z kurczaka z surówką z kalarepy

    ..., do wyciśniętego soku jabłkowego przed procesem fermentacji dodaje się orzechy włoskie, uzupełniające smak tego napoju. Właśnie ta kombinacja zainspirowała mnie do stworzenia tej potrawy(...) kostkę - 10 dag łuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych - 12 dag kasztanów jadalnych, upieczonych, obranych i drobno pokruszonych - 8-12 plastrów bekonu, bez skórki - 300 ml wytrawnego...

  • Impreza w plenerze: Gdzie i jak ją zorganizować?

    Pakując piknikowy koszyk musicie pamiętać, że na ucztowanie "pod chmurką" trzeba wybierać potrawy, które dobrze zniosą podróż, nie rozpadną się, nie zmiękną i nie popsuje się ich smak. Ważne jest też, aby(...) tarty na słono lub słodko, warto pokroić je na porcje przed spakowaniem. Smacznym pomysłem są również parówki w cieście francuskim, wytrawne muffiny lub wrapy, czyli zawijane kanapki z placków z tortilli...

  • Warstwa po warstwie

    ...(ewentualnie Gouda) 100 ml wytrawnego białego wina Sól, czarny pieprz Cukier 4 kromki bagietki Ewentualnie świeży tymianek do dekoracji Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno(...) Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka Proste potrawy z mięsa mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta Krążki cebulowe...