• Informacje na temat:

    francuskie rogaliki z orzechami

Przepisy na temat: francuskie rogaliki z orzechami
  • Delicje francuskie z masą orzechową

    ...na 3 części.  3. Ciasto rozwałkuj, złóż na trzy części. Chłodź 30 minut. Powtórz to 2 razy. Nadzienie: białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z orzechami, biszkoptami. Delikatnie domieszaj białka.  4. Ciasto cienko rozwałkuj. Nałóż po porcji farszu i zwiń od podstawy. Gdy wyrośnie, piecz w 200 st. C przez 20 min. Lukier: cukier puder utrzyj z wrzątkiem, posmaruj rogaliki, posyp orzechami.

  • oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest to przejaw kunsztu cukierniczego a raczej pomysł na małe co nie co, w przypadku gdy poczujemy nieodpartą ochotę na coś słodkiego

  • Kruche ciasto z zeszytu babci

    ...smarujemy niezbyt grubo gotowym kremem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Koła przecinamy na dziesięć równych trójkątów, które, od podstawy do ostrego końca, zwijamy w rogaliki.  Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w miarę luźno obok siebie ciastka i partiami pieczemy 15-20 minut w 180º C.  Rogaliki studzimy na kratce. Podobne słodkości możemy upiec...

  • Bardzo pyszne Francuskie Rogaliki (croissant ) Pyszne z Czekoladą :-)

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...i dla kontrastu posypać prażonymi ziarnami lub orzechami. Bakaliowa konfitura jabłkowa Składniki: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego) 100 g rodzynek bursztynowych np(...). 3. Taka konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego! Zupa dyniowa z suszonymi morelami i pestkami dyni Składniki: 500 g dyni garść...

  • Wypróbowany przepis na "Francuskie rogaliki z czekoladą"

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...komponują się także z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Soczyste i słodkie suszone morele można dodać do kremowej zupy z dyni i dla kontrastu posypać prażonymi ziarnami lub orzechami. Bakaliowa(...) konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego!

  • Kawa - czarne szczęście

    ...dysputy, czy jakiekolwiek francuskie Bordeaux wytrzyma próbę smaku z polskim winem z jabłek (wino to tylko i wyłącznie produkt z winogron) o delikatnej nucie siarki. Jerzemu Franciszkowi Kulczyckiemu zawdzięcza Austria długoletnią tradycję kawiarnianą, tak chętnie kojarzoną z kawą po wiedeńsku z rogalikiem w kształcie półksiężyca, symbolem Turcji. Po sukcesie wiedeńskim z każdym następny rokiem kawa...

  • To bardzo szybki i smaczny deserek, wprost dla niespodziewanych gości.

Artykuły na temat: francuskie rogaliki z orzechami
  • Klasyka francuskiego cukiernictwa – ślimaki z rodzynkami i z orzechami, Christophe Felder

    ...  Po francusku nazywa się je po prostu Pains aux raisins czyli chlebkami z rodzynkami. Kuszą w każdej francuskiej cukierni bo obok rogalików i chlebków...

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Kruche z zeszytu babci

    ...dokładnie smarujemy niezbyt grubo gotowym kremem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Koła przecinamy na dziesięć równych trójkątów, które, od podstawy do ostrego końca, zwijamy w rogaliki.  Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w miarę luźno obok siebie ciastka i partiami pieczemy 15-20 minut w 180º C.  Rogaliki studzimy na kratce. Podobne słodkości możemy upiec...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • 13 produktów, które na długo zaspokoją głód

    ...bezglutenową komosą ryżową). Gotowane ziemniaki: Rekordziści wśród warzyw Są sycące, bo: jest w nich dużo wody, a nie ma tłuszczu. Są 7 razy bardziej sycące niż francuskie rogaliki (10 dag ziemniaków(...) z 1 tartym jabłkiem i 3-4 orzechami włoskimi. Łosoś: Rekordzista wśród ryb Jest sycący, bo: zawiera wysokiej jakości białko i kwasy omega-3. 10 dag łososia ma 210 kcal, nasyci na ok. 4 godz...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    ...czerstwego chleba zalane gorącą wodą lub rosołem i przyprawione czosnkiem. Dla poprawienia smaku możesz posypać potrawę startym żółtym serem. Francuskie grzanki Gdy masz na nie ochotę, prawdopodobnie, jak(...) z bułek  Spodziewasz się gości, a nie masz w domu nic słodkiego do herbaty? Wykorzystaj czerstwe bułki, rogaliki, chałkę. Ubij 2 jajka z 1/2 szklanki cukru, dodaj szklankę mleka, wymieszaj i zalej miksturą...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Sześć zaskakujących produktów, których lepiej nie jeść na czczo

    Wiemy, że śniadanie jest bardzo ważne i mamy pod tym względem swoje „typy”. Tymczasem niektóre popularne pokarmy nie są wcale zalecane!

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...