• Informacje na temat:

    francuskie na zimno

Przepisy na temat: francuskie na zimno
  • Francuskie kanapki

    Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na desce. Z każdego płata wykrój szklanką po dwa kółka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia. Jajko wbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Połowę(...) pokrój w plasterki, usuń gniazda nasienne. Opłucz kilka listków sałaty i świeżych ziół. Upieczone krążki z ciasta francuskiego wyjmij ostrożnie z piekarnika, lekko przestudź. Na połowie krążków rozłóż...

  • Szybka łatwa aa smaczna przekaska ;)

  • Francuski warstwowiec

    Sposób przygotowania 1.Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Ciasto francuskie przełóż do foremki, dociśnij i ponakłuwaj. Piecz, aż lekko się zrumieni. Ostudź(...). Nie przerywając ucierania, wlej sok z cytryny, potem dodaj orzechy wymieszane z bułką tartą oraz 1/3 piany z białek. Następnie domieszaj resztę piany. Przelej na ciasto francuskie i piecz ok. 40 minut...

  • Nie sądziłam, że tak proste pierożki będą tak rewelacyjne. Po prostu miałam ochotę na ciasto francuskie i szpinak (od którego się zresztą uzależniłam :) ). Z połączenia tych składników powstały najlepsze wytrawne francuskie przekąski, jakie jadłam. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.

  • Francuskie poduszeczki w czekoladzie

    Ciasto francuskie wyjmij na blat i pozostaw, by rozmroziło się w temperaturze pokojowej.

  • Włoskie caprese po francusku? Czemu nie! Robi się to naprawdę ekspresowo i jest mega smaczne, o czym może świadczyć fakt, jak szybko przekąska znikała z talerza.

  • Lekki torcik na cieście francuskim

    Składniki na 12 porcji: 15 dag ciasta francuskiego 350 ml mleka 8 dag miałkiego cukru 1 torebka budyniu waniliowego 10 dag borówek 40 dag agrestu 1 torebka czerwonej galaretki Przygotowanie: ok. 50 minut 1. Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wysokie...

  • Wypróbowany przepis na "Francuski suflet na zimno"

  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z łososia (bez skóry), sól i pieprz czarny mielony, 50 ml oliwy z oliwek. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 40 g masła, 50 ml mleka, 50 g kwaśnej śmietany, 400 g mrożonego ciasta, francuskiego, 1 jajko, sezam do posypania, mąka tortowa do podsypania.

  • Ciasto francuskie zapiekane z szynka i jajkiem

Artykuły na temat: francuskie na zimno
  • Francuskie z boczkiem

    Faszerowane ciasto francuskie to sposób na szybką przekąskę, gdy goście już stoją w drzwiach. Ciekawy smak - podczas pieczenia, można uzyskać, dodając do potrawy szczyptę suszonych owoców (np.: śliwki, żurawinę lub rodzynki).

  • Poznaj proste przepisy na 5 rozgrzewających drinków na chłodne wieczor‏y. Zdjęcie 123RF Specjaliści od motywacji powtarzają jak mantrę takie oto zdanie: każdego dnia zrób sobie mały prezent. Kiedy wieczory są jeszcze wciąż długie i chłodne warto postarać się o coś pysznego dla podniebienia - odrobinę luksusu w postaci rozgrzewającego drinka. Samodzielne wykonanie poniższych przepisów jest banalnie proste, a proponowane napoje sprawdzą się doskonale zarówno podczas relaksujących wieczorów z...

  • Pikantne francuskie muffinki

    Są pyszne na ciepło i zimno.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Francuska zapiekanka

    Serwowano ją we Francji w poniedziałki, gdy zostawało trochę ugotowanego mięsa z niedzielnego rosołu. Dziś jest chętnie jadana również w inne dni.

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • 5 sposobów na idealne ciasto francuskie

    Oto przepis na idealne ciasto francuskie.

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Joanna Kulig na okładce francuskiego "Elle"

    Kulig ostatecznie wyważyła sobie drzwi do międzynarodowej kariery. Jej nazwisko staje się rozpoznawalne poza granicami Polski, o czym świadczy także najnowsza okładka francuskiego "Elle" ze zdjęciem...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

Wideo na temat: francuskie na zimno
  • Zmysłowe smaki: Jak oczyścić mule?

    Te niewielkie małże wprost zachwycają delikatnością smaku. Francuskie moules, holenderskie mosselen czy hiszpańskie mejillones mogą być podstawą bardzo prostych, a przy tym wykwintnych dań. Jednak zanim pojawią się na stole, musisz je dokładnie oczyścić. Zobacz, jak zrobić to w prosty i szybki sposób. Świeże mule sprzedawane są zwykle w siateczkach z oczkami lub zamkniętych plastikowych