• Informacje na temat:

    francuskie mascarpone

Przepisy na temat: francuskie mascarpone
  • Tartaletki z ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego równe kwadraty. Na tak przygotowane ciasto nakładamy serek mascarpone wymieszany z 1 łyżeczką cukru pudru. Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paski i układamy na cieście i posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. 

  • Wspaniale polaczenie ciasta francuskiego, slodkich pomidorkow i rozplywajacego sie ustach mascarpone

  • Tarta francuska z rabarbarem

    Składniki: Ciasto: 50 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki krupczatki pół łyżeczki soli łyżeczka octu jajko niecała szklanka zimnej wody Wierzch: 50 dag rabarbaru 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 10 dag pistacji Przygotowanie: 1 Obydwie mąki przesiej przez sito i wsyp do miski. Ocet wlej do szklanki, dodaj sól, wymieszaj. Wlej ją do mąki, dodaj jajko...

  • Rureczki zrobione są z ciasta francuskiego, nadziane kremem zrobionym ze śmietanki 30% i serka mascarpone.

  • Tarta kokosowo-czekoladowa

    Popularny deser kuchni francuskiej. Przygotujesz go bez trudu!

  • szybko i smacznie :))

  • Szparagi na stół!

    ...wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Z ciasta francuskiego wycinamy cztery prostokąty. Mieszamy mascarpone i tarty parmezan ze sobą, powstały krem smarujemy na cieście francuskim(...)Do przygotowania zapiekanych szparagów potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego, pęczek szparagów (po 3-4 na osobę) 4 plastry surowej szynki parmeńskiej lub wędzonej, żółtko jaja, 2 łyżki stołowe...

  • Ciasto dla "leniuszków". Bazą jest tu ciasto francuskie, które wspaniale komponuję się z truskawkami i limonką. Masa to serek mascarpone z syropem klonowym.

  • Słodka tarta truskawkowa z migdałami i szczyptą chilli

    Sposób przygotowania Ciasto francuskie wykładamy we wcześniej przygotowanej formie. Nakłuwamy delikatnie widelcem. Następnie posypujemy je płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Następnie na upieczone ciasto wykładamy masę z serków mascarpone zmieszaną z 1 łyżeczką kakao i szczyptą chilli. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni...

  • Rurki zrobione z ciasta francuskiego, nadziane kremem mascarpone. Polecam do porannej lub popołudniowej kawy.

Artykuły na temat: francuskie mascarpone
  • Ananas w cieście francuskim

    Sposób przygotowania: 1. Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Serek waniliowy mieszamy z mascarpone i łyżeczką budyniu.  2. Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na prostokąty. Na jedną połowę nakładamy serek i ananasy, a w drugiej robimy nacięcia (jak na zdjęciu).  3. Sklejamy obie połówki ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy białkiem...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...

  • Tarta z gruszkami

    ...wrzeć, włóż gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Wyjmij z syropu, wystudź. Każdą lekko natnij z wierzchu ostrym nożem. Ciasto francuskie podziel na 6-8 części. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Do miski włóż mascarpone, dodaj pozostały cukier...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Tajniki idealnej tarty

    ...mascarpone, śmietany ubitej z cukrem pudrem i zapachem waniliowym. Wypróbuj inne nasze przepisy: Tarta grzybowa Trzy szybkie tarty Orzechowa tarta z sosem kiwi...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Łosoś w cieście

    ...przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając duś, aż odparuje cały płyn. Następnie dodaj śmietanę oraz mascarpone, wymieszaj, duś 2-3 min. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem(...) zielone pesto lub podsmażone na maśle pory. Zamiast serka mascarpone do szpinaku można dodać pokruszony ser feta.

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Pora na gruszki

    Tarta serowa z gruszkami Składniki na 6-8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko l25 dag serka mascarpone, 10 dag czekolady (gorzka lub mleczna), 3-4 gruszki, 5 dag + 2-3 łyżki cukru(...) ostrym nożem. Ciasto francuskie podziel na 6-8 części. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.3. Czekoladę...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników. Fot. materiały partnera Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również...