• Informacje na temat:

    francuskie luksusowe desery

Przepisy na temat: francuskie luksusowe desery
  • Zapomniany przepis na smaczne placki.

  • Przepis wart wypróbowania: "Faworki luksusowe"

  • Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji luksusowej z dodatkiem brandy, a przepis zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. Serdecznie polecam :D

  • Moja mama robi je bardzo często, są przepyszne.

  • Pyszny i aksamitny deser z czekoladą.

  • Do wykonania deserów użyłam mrożonych jagód leśnych, mogą być również świeże.

  • Smacznie i szybko. Polecam.

  • Polecam :)

  • Smaczne lody czekoladowe rozpływające się w ustach. O aksamitnej konsystencji. Domowe na naturalnych składnikach.

  • Smaczny pomysł na "Przepisy na japońskie desery"

Artykuły na temat: francuskie luksusowe desery
  • Perfumy łasucha

    Mmm... jak one pachną! Karmelem, wanilią, migdałami, czekoladą. Lubimy się nimi rozkoszować szczególnie teraz, gdy jest zimno. Kompozycje „gourmand”, bo o nich mowa, to najsilniejszy trend w perfumiarstwie. Czym to się je? Opowiada Marta Siembab, senselierka, czyli ekspertka od zapachów.

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Mauritius - ogród na oceanie

    ...sportowo-rekreacyjnym, znakomitymi restauracjami i ekskluzywnymi spa. I te najbardziej luksusowe, i te skromniejsze zanurzone są w egzotycznej roślinności, nie wystają ponad ocieniające je palmy...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników. Fot. materiały partnera Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również...

  • Kariera od kuchni

    ...się je pani zdobyć? - Bazuję na kuchni francuskiej, jednak większość przepisów to moje autorskie kreacje, które nie sięgnęłyby szczytów kunsztu, gdyby nie moje wcześniejsze wielokulturowe(...) popisów z użyciem ciekłego azotu, a wciąż są one dość nietypowe  i oryginalne. Od lat wspólnie z grupą francuskich kucharzy starała się pani o wpisanie kuchni francuskiej razem z jej kulturą...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • W restauracji w Barcelonie

    .... Szukaliśmy jakiegoś lokalu by zjeść obiad a była dopiero 12h30 czyli pora naszego francuskiego obiadu. W Hiszpani restauracje otwierają dopiero od 13h… Antek krzyczał, że głodny. Nie mieliśmy jednak najmniejszej ochoty na pootwierane, wzdłuż tej luksusowej ulicy, bary łapiące turystów i obsługujące ten niekończący się tłum bodajże dwadzieścia godzin na dobę ! Stosy przeznaczonych dla turystów...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Rozkosze stołu

    ...jest przestrzeganie ustalonych norm. Maniery są przy stole równie istotne jak jakość ser­wowanych dań. Zęby zaś dobrze zjeść, stół, talerze, szkło, sztućce po­winny być wyrafinowane i luksusowe...

  • Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom. Deser jest prawdziwymi niekwestionowanym ukoronowaniem nie tylko wykwintnego posiłku. To lekka i zwiewna kropka nad "i", dopełnienie smaków oraz "ostatniej przegródki" w otchłaniach ludzkiego...