• Informacje na temat:

    foremki do tartaletek

Przepisy na temat: foremki do tartaletek
  • Spody do babeczek i tartaletek

    ...rozgrzanego do temp. 25 st. Piecz ok. 15 minut. Koszyczki z herbatników Pokrusz w malakserze 30 dag herbatników. Stop 15 dag masła, przestudź je. Okruszki wymieszaj z masłem. Foremki do tarteletek wyłóż...

  • Pijane tartaletki

    Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków.

  • Kruche krążki z cebulowym farszem

    Sposób przygotowania: 1. Ciasto: połącz składniki, dosypując po dużej szczypcie soli oraz pieprzu. Ciasto podziel na 4 porcje, każdą rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Placuszkami wylep 4 foremki do tartaletek (o śr. ok. 12 cm). Wstaw je na 15 minut do zamrażalnika, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Piecz ok. 13 minut.  2. Cebule obierz, każdą przekrój na pół i potnij w plasterki. Por...

  • Świąteczne tartaletki razowe z ricottą i łososiem

    Sposób przygotowania 1. Mąki przesiej, dodaj masło, sól oraz żółtko. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera. Z powstałego ciasta uformuj kulę, zawiń folią i przełóż do lodówki na 30 minut. 2. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim foremki. 3. Foremki z ciastem wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na nie ryż lub kulki ceramiczne. Podpiecz tak przygotowane ciasto przez...

  • Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską

    ...pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min...

  • Przysmaki z sera

    ...lodówki na ok. 40 minut. Po wyjęciu rozwałkuj na placek  o grubości 3-4 mm i wykrawaj z niego szklanką kółka, a następnie wylep nimi natłuszczone foremki do tartaletek. Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez ok. 10 minut rozgrzanym piekarniku. Odstaw do ostudzenia. Buraczki pokrój w cienkie plasterki. Kozi serek dopraw solą i pieprzem i nakładaj go do tartaletek. Następnie nałóż plasterki...

  • Babeczki z łososiem

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej. Wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj jajko, masło oraz wodę i szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce. Foremki nasmaruj tłuszczem i wyłóż cienko ciastem. Piecz 10(...), pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przełóż do wypieczonych tartaletek. Piecz jeszcze około 10 minut do momentu, aż ciasto będzie rumiane. 

  • Tartaletki z orzechami

    ..., posyp je mieszanką cukru i mąki. Wykrawaj szklanką krążki i wykładaj nimi natłuszczone foremki. Na każdy wyłóż jabłka i zalej je roztopionym masłem. Przygotuj orzechy: na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i miód, mieszaj do rozpuszczenia i wrzuć orzechy. Gotuj kilka minut, mieszając. Orzechy wyłóż na wierzch tartaletek. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wstaw ciasteczka na ok. 30 minut. Zostaw na...

  • Tartaletki z bobem i boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli i masło. Następnie dodaj jajko i wodę. Zagnieć gładkie ciasto i uformuj w kulę. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę.  2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj 4 foremki do tartaletek i lekko je natłuść.  3. Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.  4. Wyklej ciastem foremki. Ponakłuwaj ciasto...

  • Tartaletki z jagodami

    ...kawałki, dodaj mąkę, cukier i szybko zagnieć ciasto. Przełóż do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj, wytnij szklanką kółka i wykładaj nimi foremki do babeczek wysmarowane masłem. Nakłuj(...) przez około godzinę. Przełóż na upieczone spody tartaletek, na wierzchu rozłóż owoce. Czas przygotowania: 60 minut...

Artykuły na temat: foremki do tartaletek
  • Tartaletki z borówkami

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę, masło, cukier puder oraz jajko i szczyptę soli zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę. Foremki do tartaletek (8 o średnicy 10 cm) smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto i wyklejamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy ok. 10 minut w 180°C.  2. Żółtka ucieramy...

  • Piękna, słoneczna, wakacyjna pogoda wprost zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jeżeli więc w najbliższym czasie planujemy spotkanie z rodziną lub znajomymi, zaprośmy ich na wspólny piknik na świeżym powietrzu! Wystarczy kocyk, odrobina zieleni dookoła i kosz smakołyków. Wyjątkowo pyszna atmosfera gwarantowana! Fot. materiały prasowe Smakowite kąski Przygotowując menu na nasz piknik, powinniśmy sięgnąć po przepisy na te dania, które łatwo będzie nam zjeść poza domem - najlepiej w...

  • Czekoladowe tartaletki

    Herbatniki rozkrusz na proszek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i powstałym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze 100 ml kremówki.  Masę zostaw do ostygnięcia, ale musi pozostać płynna. 300 ml kremówki ubij na sztywno. Stopniowo dodaj czekoladę, miksuję. Na końcu wlej letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masą wypełniam tartaletki i wstawiam na...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Kruche rumowe tartaletki

    ...lodówki na pół godziny. Orzechy laskowe siekamy. 2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim osiem foremek do tartaletek, łącznie z bokami. Na dnie robimy dziurki za pomocą widelca. Foremki ustawiamy na(...). Dodajemy orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mieszamy. Na koniec łączymy z jajami. 4. Do każdej babeczki wkładamy porcję czekolady, by dokładnie ją wypełniła. Foremki ustawiamy na blasze...

  • Szykujesz wykwintne przyjęcie? Nie masz pomysłu na dekoracje potraw, drinków, stołu? Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z relacją z czatu z Łukaszem Szewczykiem i Piotrem Wasikiem. Nasi goście wprowadzili was w tajniki carvingu - tajlandzkiej sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. ~.Ona.~: czym jest carving? Ł.Szewczyk&P.Wasik: Najogólniej to sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, dekorowanie potraw, półmisków, stołów. anioleczka21: witam skad wziela sie nazwa carving?...

  • Tartaletki cytrynowo-imbirowe

    ...6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 3. Do miski wlewamy skondensowane mleko, jajko i żółtko, sok, dodajemy skórkę z cytryn. Miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. 4. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki. Do każdej, prawie po brzegi, wlewamy porcję mleczno-cytrynowego kremu. Pieczemy 15-20 minut...

  • Walentynki zbliżają się wielkimi krokami…W święto zakochanych chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę? Przygotuj jej śniadanie od serca tak, aby ten szczególny dzień zaczęła z uśmiechem na twarzy! Fot. materiały prasowe Śniadanie podane do łóżka to z pewnością jedna z przyjemniejszych niespodzianek, jakie możesz sprawić swojemu partnerowi w Dzień Zakochanych, ale i nie tylko. Wspólne poranki przy pysznych potrawach mogą stać się waszą ulubioną, poranną czynnością. Chcesz zaskoczyć swoją drugą...

  • Tartaletki waniliowe z mandarynkami

    .... Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki.  3. Formy do tartaletek o średnicy 10 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła o średnicy około 14 centymetrów. Ciastem wykładamy foremki, łącznie z bokami, dociskamy. Widelcem robimy dziurki w cieście i zapiekamy ciastka około 5 minut w 175ºC. Tarteletki wyjmujemy z piekarnika, na każdą...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...