• Informacje na temat:

    folia z przyprawami do podudzi kurczaka

Przepisy na temat: folia z przyprawami do podudzi kurczaka
  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    ...1. Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Mięso umyj, osusz. Z podudzi ściągnij skórę. Na końcach zeskrob nieco mięsa tak, by zostały same kostki. Przygotowane kawałki kurczaka włóż do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtocz. Miskę przykryj folią, schowaj do lodówki (najlepiej na 3 godz.).  2. Zamarynowane podudzia ułóż na patelni i obracając co jakiś czas, usmaż je na rumiano (20 minut...

  • Udka z kurczaka w ziołach

    Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 4 łyżki łagodnego ajwaru (bałkańska pasta warzywna) przyprawa do kurczaka 2 łyżki suszonego lubczyk 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki świeżej natki pietruszki sól, pieprz, olej Dodatkowo: kilka ziemniaków Przygotowanie: 1 Ćwiartki umyj, osusz, podziel na uda i podudzia. Natrzyj je, także pod skórą, najpierw niewielką ilością soli i pieprzu, a potem...

Artykuły na temat: folia z przyprawami do podudzi kurczaka
  • Podudzia z kurczaka w cieście

    Rozetnij podudzia wzdłuż aż do kości i nieco rozpłaszcz, ponakłuwaj mięso widelcem. Natrzyj mięso przyprawami i sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce na dwie godziny.  Cebulę i paprykę zrumień na oleju. Pomidory pokrój w ósemki. Podudzia obsmaż na oleju z obu stron. Wystające końcówki kości zawiń w folię aluminiową. Ciasto francuskie pokrój na 8 kwadratów, lekko rozwałkuj. Na każdym...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Dania z grilla. Kurczak z serem kozim

    ...%  Węglowodany: 2%  Kaloryczność: 21% Składniki: - 150g piersi kurczaka lub podudzi bez kości, - ½ cebuli (75g), - serek kozi (ok. 20-30g), - skórka starta z ½ cytryny, - sól, pieprz(...)Potrawa z kurczaka nie musi być nudna. Mięso drobiowe ma w swoim składzie cynk potrzebny do właściwego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego. Ponadto jest źródłem witaminy B12, która...

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Ziarnko do ziarnka

    ..., świeżymi ziołami, imbirem, czosnkiem i 2 łyżeczkami soli morskiej. Podziel ćwiartki kurczaka na pół (uda + podudzia), nasmaruj mieszanką przypraw, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowanego kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia. Do garnka wsyp ryż, dodaj 20 g masła, pozostały olej i zalej osoloną wodą na 2 cm powyżej ryżu. Zagotuj na średnim...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie przygotować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/PICSEL Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest...

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka...