• Informacje na temat:

    flambirowanie

Przepisy na temat: flambirowanie
  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać. Tym, co(...) może wynosić od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. Flambirowanie Nazwa również wywodząca się z języka francuskiego (od słowa "płomień") jasno wskazuje, iż technika ta polega na podpalaniu. Do...

  • Wątróbka indycza duszona z cebulką, podana z ziemniakami, małosolnym ogórkiem i bulionem kurzym do popicia. Flambirowana - pod koniec duszenia podlana 1/4 szklanki koniaku i podpalona.

  • ​Prezenty, które ułatwiają życie

    Leifheit poleca kuchenne gadżety, które nie dość, że zachwycą osoby nimi obdarowane, to potrafią znacznie ułatwić życie.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Weekendowy brunch – przepisy na eleganckie dania

    W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.

  • Crêpes to fancuskie cienkie nalesniki, sa doskonalym deserem na wszelkie okazje, na Sylwestra szczególnie pasuja flambirowane w likierze pomaranczowym z dodatkiem filetów z pomaranczy.

  • ...czekoladowy z rozpływającą się czekoladą w środku. Flambirowanie: czyli podpalenie alkoholu, którym polane jest gotowe danie. Nadaje potrawom bardziej wykwintny i wytrawny smak. Użyć można do tego wszystkich...

  • Efektowne - zwłaszcza przyrządzane na oczach zgłodniałych gości lub domowników

  • Crepes Suzette

    Francuskie naleśniki.

  • Znamy ten problem: na swieta przygotowujemy mnóstwo potraw, z którymi nie wiadomo, co zrobic, gdyz nie mozna jesc bez konca tego samego. A moze zrobic wystawny obiad z recyklingu potraw lub ich skladników, które przygotowalismy na swieta? Przystawka to bliny z wedzonym lososiem i krewetkami, które dominuja u nas na stole wigilijnym zamiast karpia i sledzia, zupa ze skladników, które zostaly z salatki warzywnej - z ziemniaków i selera, danie glówne - Boeuf Stroganoff z resztek wolowiny na...

Artykuły na temat: flambirowanie
  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    Meksykanom zawdzięczamy czekoladę, chili oraz prażoną kukurydzę. W 2010 roku kuchnię meksykańską, odzwierciedlającą żywą, duchową kulturę wspólnoty, wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

  • Niby książka kucharska, ale dowiesz się z niej też, co lubi najbardziej Wisława Szymborska, Katarzyna Skrzynecka, Bożena Dykiel, Ewa Bem, Daniel Olbrychski, Jan Kobuszewski, Krystyna Janda i inni znani ludzie. O tym co i w jaki sposób przygotować, by zachwycało. Nie tylko smakiem, ale i formą. Duszenie, flambirowanie, blanszowanie, pieczenie. Tysiące ingrediencji, sposobów przyrządzania; do...

Wideo na temat: flambirowanie
  • „Projekt Lady” szczere wyznania

    przez niego dania, robią wrażenie na najbardziej wyrafinowanych podniebieniach, więc zachęci dziewczęta by także wystartowały z wysokiego C. Przygotowanie bażanta, flambirowanie i wiele innych czynności