• Informacje na temat:

    flaki- kulinarny

Przepisy na temat: flaki- kulinarny
  • Kuchnia turecka

    ...w lokalach na miejscu. Gdzie zjeść? Lokali, w których możemy się posilić, jest w Turcji kilka rodzajów, w zależności od zasobności portfela klienta i jego gustów kulinarnych. I tak na przykład...

Artykuły na temat: flaki- kulinarny
  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Twój kulinarny doradca na każdy dzień roku gwarantuje: -oryginalny przepis na każdy dzień, odpowiedni do pory roku i aktualnych świąt - np. trzeciego stycznia zaserwujesz rodzinie imponującego noworocznego indyka, a czwartego grudnia przygotujesz Barbarze tort imieninowy - urozmaiconą dietę, która zapewni zdrowie, zadowoli i jaroszy (warto, by spróbowali sałatki makaronowej z bananem), i "mięsożerców" (roladki z kurczaka ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę!), i wielbicieli słodyczy -...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Kochasz gotowanie i chcesz jeszcze podnieść swoje umiejętności? Warsztaty kulinarne to idealna okazja, by w sympatycznej atmosferze poznać triki ekspertów, dowiedzieć się więcej na temat najnowszych trendów i wymienić doświadczeniem. Fot. 123RF/Picsel W Polce przeżywamy boom studiów kulinarnych. To miejsca prowadzone przez doświadczonych kucharzy i blogerów kulinarnych, w których odbywają się warsztaty kulinarne. Chciałbyś wziąć w nich udział? Napisz w kilku słowach kogo i dlaczego...

  • Podroby na stole

    Flaki Kupuję już oczyszczone i zamrożone. Po rozmrożeniu gotuję 5 minut, płuczę w zimnej wodzie i jeszcze raz gotuję 15 minut. Dzięki temu pozbywam się charakterystycznego zapachu. Wątroba Przed gotowaniem lub smażeniem moczę ją w wodzie. Wątrobę wieprzową przez 2-3 godziny i co godzinę zmieniam wodę. Wątróbkę wołową i cielęcą przez 30 minut, a następnie dokładnie płuczę. Wątróbki kurze...

  • Przeglądając blogi natknęłam się na 'Bełkoty... kuchenne oczka ;)...'. Nie będę ukrywać, że początkowo zaintrygowała mnie nazwa, a później dopiero przepyszne przepisy zilustrowane genialnymi zdjęciami i trochę tytułowego 'bełkotu'. Lubię tajemniczych ludzi, których do działania mogą zainspirować z pozoru prozaiczne rzeczy. Może dlatego z dużym zaciekawieniem czytałam wpisy Zemfiroczki (autorki bloga). Blog prowadzony jest z niezwykłą lekkością, jest pełen pasji i przede wszystkim...

  • Apetyt na miasto

    Flaki i smaki Trippa fiorentina, czyli klasyczne flaki po florencku, to główna potrawa powieści Philipa Kazana "Apetyt" (wyd. Znak). Rzecz dzieje się we Florencji w II połowie XV w. Bohaterem jest młodzieniec obdarzony smakiem absolutnym. Nino Latini, syn rzeźnika, kuzyn malarza Fra Filippa Lippiego i kolega Botticellego, malowałby nie gorzej niż ten ostatni, lecz wierny talentowi zostaje...

  • Kolaż kulinarny, jak sam tytuł wskazuje, to pomieszanie różności - zawiera przepisy z różnych stron świata i z różnych kultur, na swojskie kartofle i egzotyczne owoce morza. W zamyśle autorki ten groch z kapustą, czy jak mawiał po łacinie Julian Tuwim, cicer cum, łączy jednak w całości przekonanie, że jedzenie jest jednym z największych uroków życia, że można jeść smacznie i zdrowo, a przede wszystkim, że nie trzeba się strasznie namęczyć, żeby coś pysznego przygotować. Gotowanie to tworzenie...

  • „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”

    Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian...

  • W najbliższą niedzielę do walki o kulinarne uznanie i apetyczną sumkę staną mieszkańcy Szczecina. Czym tym razem zaskoczą "Ugotowani"? Kto rzuci na kolana swoich rywali niezapomnianym menu, a kto urzeknie niezwykłą osobowością i wyjątkowym pomysłem na kolację? Podczas czterech szczecińskich uczt spotkają się: Marta Cnotliwy - podróżniczka, na co dzień prowadząca biuro podróży, Maciej Łagodziński - konferansjer, Inga Elerowska - pracująca w dziale marketingu lokalnej gazety oraz Maciej Gwarek...

Zdjęcia na temat: flaki- kulinarny