• Informacje na temat:

    film o kuchni i magicznych potrawach

Przepisy na temat: film o kuchni i magicznych potrawach
  • Jest kilka takich potraw, na których po wystudzeniach tworzy się brzydka warstwa potocznie zwana kożuchem. Kożuch na mleku, budyniu, gęstej zupie czy sosie nie jest ani apetyczny ani estetyczny. Dlatego lepiej zapobiegać jego powstawaniu.

  • Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od dłuższego czasu fascynuje wszystkich . Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza , dlatego ciasto jest bardziej pieczonym budyniem ,niż ciastem z biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować.

  • Przepis pochodzi z książki "Zauberkuchen", czyli magiczne ciasto. Proste w wykonaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Podczas pieczenia z jednego ciasta robią się trzy warstwy: biszkopt, krem i budyń. Genialne, a smak powala. Miałam za dużą formę i wyszło trochę płaskie, ale wypiek w pełni udany.

  • Przepis na domowy makaron.

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Miałam robić tradycyjne pierożki,a poniosło mnie do kuchni rosyjskiej.Spodobało mi się bardzo ciasto z dodatkiem sody i koperku.Cóż mogę powiedzieć smakowały nam bardzo,będę wracać do tego przepisu.

  • Nie wszyscy wiedzą o tym, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawierają o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Smak liści jest zwykle bardzo podobny do bulwy. Zieleń marchwi smakuje słodkawo, liście buraków mają smak ziemisty, rzodkiewek - ostry i lekko korzenny, a liście kalarepy mają smak kapusty.

  • Dosłownie z kilku podstawowych składników możemy mieć pyszne danie np na obiad :) Składają się one z ciasta ziemniaczanego, nadziane są pysznym i łatwym farszem z pieczarek, cebulki i marchewki.

  • Przepis na to “magiczne” ciasto mam od kolegi z pracy. Nigdy o nim nie słyszałam, a okazuje się, że jest bardzo popularne. W internecie jest na wielu blogach kulinarnych – ale wszędzie ten sam przepis i proporcje. Dlaczego magiczne? Bo podczas pieczenia w cieście rozdzielają się warstwy – dwie lub trzy. Główna część to część budyniowa. Ciasto jest bardzo szybkie w przyrządzeniu ale trzeba uzbroić się w cierpliwość bo ciasto długo stygnie i musi przeleżakować kilka godzin w lodówce. Ale warto...

  • ciasto inspirowane znanym batonikiem-Knoppers. Jest to ciasto bez pieczenia-na herbatnikach. Składa się z masy czekoladowo-orzechowej oraz mlecznej.

Artykuły na temat: film o kuchni i magicznych potrawach
  • Do słoika i na twarz

    ...sobą do kuchni? Tam możemy z niego przygotowywać smakowite przekąski lub dodatki do dań głównych. Sprawi, że podane podczas bankietu lub uroczystej kolacji dania będą wyglądały niezwykle efektownie. Jak(...) błądzimy po kanałach telewizyjnych obserwując kolejne powtórki programów i filmów sprzed ostatnich kilku miesięcy. Kina też nie grzeszą aktywnością względem premier. Ot, zwyczajnie, mamy sezon ogórkowy...

  • 19 marca odbędzie się kolejna impreza z cyklu "Kino w kuchni". Smaker objął patronat nad wydarzeniem. Projekt Kino w Kuchni to cykliczne projekcje filmów, połączone z degustacją potraw, pokazem kulinarnym i dyskusją.Kolejna odsłona Kina w Kuchni przeniesie nas do Japonii....a w kuchni pojawi się znowu kobieta! Będziemy świadkami zabawnych perypetii Tampopo - właścicielki baru, jak również jak również pojawiających się w barze klientów. "Tampopo" to komedia z wątkiem gangsterskim w tle......

  • Bogini ery automobilu: Tamara Łempicka

    Tamara Łempicka była dokładnie taka jak kobiety na jej obrazach: chłodna, egoistyczna, wyemancypowana, nawet rozwiązła. Wyglądała jak gwiazda filmowa, zresztą uwielbiała, kiedy mylono ją z Gretą Garbo, i fotografowała się starannie upozowana i ­obwieszona brylantami. Potem te fotografie rozsyłała do prasy, bo nauczyła się, że sztuka wymaga skutecznej reklamy.

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • ...dzień w pidżamie, oglądając jakieś śmieszne filmy na wideo, racząc się ulubionym przez ciebie jedzeniem, wyłączywszy telefon komórkowy i z listą rzeczy do zrobienia poza zasięgiem wzroku. Świadomie(...) w towarzystwie miłych sercu osób. Można robić to, co naprawdę lubicie (przyrządzanie ulubionych potraw, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, wspólne gry i zabawy) w całkiem bezpiecznym i znajomym miejscu, które...

  • Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych wspomnień i anegdot, a także przypomnienia ulubionych dań członków całej rodziny Stare receptury są inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu, choć zdarzają się i takie, które wymagają nieco więcej kunsztu kulinarnego. Pojawiają się dania tradycyjne - na przykład, pasztet, łazanki z kapustą, zrazy,...

  • Życie to bajka

    ...wpływu. - Jest mi przykro, bo często nie zapamiętuję osób, książek, filmów. Przez jakiś czas próbowałam pisać dziennik, ale zabrakło mi systematyczności. Niedawno kupiłam kamerę i za jej pomocą utrwalam ważne wydarzenia. Teraz najważniejsza jest Lenka. Urodziła się dokładnie w rocznicę śmierci mojej mamy. Może to znak, że ona nad nami czuwa? Anna Dereszowska wyrabia córce paszport. Po filmie "Lejdis...

  • Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez przypraw, a w konsekwencji nudne, mało wyraziste dania? Absolutnie! To bowiem przyprawy sprawiają, że nasza kuchnia pachnie, kusi i zaprasza do siebie gości. Jednym słowem - tętni życiem! Fot. 123RF/PicselPrzyprawy już od wieków odgrywają ważną rolę w codziennym życiu. To im zawdzięczamy bardziej wyrazisty smak przyrządzanych przez nas potraw. To one wydobywają niepowtarzalny aromat dań. Dodają barw na talerzu! Ponadto - mogą przedłużyć świeżość produktów. Co...

  • Czytanie wolne od stresu

    Anny Freud). Z książki dowiemy się między innymi, dlaczego w filmach Marilyn mówiła szeptem, a także jak przygotowywała się na jedno z pierwszych spotkań z Kennedym... "Smak marzeń", Sherryl(...) i kuchni. Marsha Mehran stworzyła baśniową opowieść utrzymaną w konwencji realizmu magicznego i wypełniła ją pobudzającymi apetyt zapachami, tajemniczymi przyprawami, nieznanymi smakami oraz prawdziwymi...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...