• Informacje na temat:

    filety z tunczyka

Przepisy na temat: filety z tunczyka
  • Tuńczyk z salsą awokadowo-ananasową

    Składniki na 4 porcje: - 4 filety z tuńczyka, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 2 łyżki sosu sojowego, - 2 łyżki soku z limonki, - pół ananasa, - czerwona cebula, - papryczka chili, - pół pęczka kolendry, - awokado, - sól, pieprz, - peperoni, pieczone plasterki limonki i kolendra do dekoracji Przygotowanie: Filety skropić 2 łyżkami oliwy, sosem sojowym i sokiem z limonki, odstawić...

  • Kwartet jaj wielkanocnych - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych na twardo jaj. Do dekoracji: pomidory koktajlowe; mieszanka kiełków; gałązki świeżego kopru Farsz I: 4 filety anchois; szczypta papryki słodkiej; 1 łyżka kaparów; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól czosnkowa; kilka czarnych oliwek; łyżeczka soku z cytryny; pieprz czarny mielony do smaku Farsz II: 1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias; 1 łyżka gęstej...

  • Sałatka nicejska

    Sposób przygotowania 1. Sałaty umyj, osusz. Dodaj ugotowane jajka, osączonego tuńczyka i filety anchois. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w ósemki.  2. Fasolkę szparagową ugotuj, ostudź. Wymieszaj, dodaj oliwki i posiekaną cebulę. Oliwę, sok z cytryny, musztardę i starty czosnek wymieszaj z solą i pieprzem. Zalej sosem sałatkę.  

  • Lekkie sałatki z pomidorami

    Pieczone filety na rukoli Sposób przygotowania 1. Sos: czosnek obierz. Musztardę i keczup utrzyj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu do smaku(...) sosu.  4. Filety z kurczaka pokrój w dość cienkie plastry. Na talerzach połóż po porcji rukoli. Rozłóż resztę sałatki i pokrojone mięso. Tuż przed podaniem skrop pozostałym sosem. Mięsne kąski...

  • Pyszne i sycące sałatki

    ...na 1 łyżce oliwy). Ryż odcedź i ostudź. Wyrzuć papryczkę. Filety z kurczaka pokrój w plasterki lub większą kostkę (drób możesz zastąpić np. pieczonym filetem rybnym).  Wymieszaj wszystkie składniki...

  • Przysmaki z ryb

    PRZYGOTOWANIE: Umyte filety posyp ziołami, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na kilkanaście minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 170ºC, zawiń filety w folię aluminiową i piecz przez 30 minut(...) pietruszki ● 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Umyte filety przypraw ziołami i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz 25 minut...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Propozycja 6. Zapiekanka Składniki na 6 porcji: - 3/4 szklanki ryżu, - 2 filety z kurczaka, - włoszczyzna, - puszka zielonego groszku, - 3 łyżki startego, żółtego sera, - olej do smażenia, - przyprawa ziołowa, - sól, pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Filety opłukać, osuszyć. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować, aż...

Artykuły na temat: filety z tunczyka
  • Tuńczykowe obiady

    Filety z tej ryby można smażyć na patelni w towarzystwie różnych warzyw, a smak gotowego tuńczyka wyeksponować w najróżniejszych sałatkach.

  • Kwartet jaj wielkanocnych

    Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych na twardo jaj. Do dekoracji: pomidory koktajlowe; mieszanka kiełków; gałązki świeżego kopru Farsz I: 4 filety anchois; szczypta papryki słodkiej; 1 łyżka kaparów; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól czosnkowa; kilka czarnych oliwek; łyżeczka soku z cytryny; pieprz czarny mielony do smaku Farsz II: 1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias; 1 łyżka gęstej...

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    ...matiasy, młode śledzie przed pierwszym tarłem. Te, które mają nazwę a la matias też są smaczne, ale już nie tak zdrowe. Solone, w zalewie, z beczki... Co sprawdzać?  Gdy kupujesz filety(...) jakości  - takie filety się rozpadają, trudno jest je np. usmażyć  w całości. Pamiętaj, że zawsze możesz zapytać sprzedawcę o ilość glazury w rybie. Ma obowiązek udzielić ci takich informacji.

  • Ile rtęci jest w pandze?

    ...najmniej dwukrotnie przeprowadzano badania mające na celu sprawdzenie czy rzeczywiście filety z pangi zawierają więcej rtęci niż wynosi norma. W obydwu przypadkach wyniki były negatywne (czyli nie...

  • Panga nie dla wszystkich

    ...rozwijają. W Polsce już co najmniej dwukrotnie przeprowadzano badania mające na celu sprawdzenie czy rzeczywiście filety z pangi zawierają więcej rtęci niż wynosi norma. W obydwu przypadkach wyniki...

  • Ryby mają głos

    ...niewielką ilością śluzu, czerwone skrzela. Dlatego świeżość ryby najłatwiej ocenić wtedy, gdy kupujesz ją w całości. Wolisz filety? Naciśnij mięso palcem - powinno być sprężyste i jędrne (nie może się...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...budzić wątpliwości. Filety rybne przed zamrożeniem pokrywane są tzw. glazurą zabezpieczającą przed wysychaniem. Za niezbędną uznaje się glazurę stanowiącą 3-5 proc. masy ryby. Tymczasem po rozmrożeniu filety ważą czasem nawet o połowę mniej! To oznacza, że często płacimy za wodę. – Uczciwi producenci i sprzedawcy podają zawartość glazury i od tego uzależniają cenę – mówi Ewa Zygmanowska. – Nie...

  • Święto smaku

    ...podawanego na zimno: żółtka z 6 ugotowanych na twardo jajek, 150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, 3 filety anchois, 1 łyżka marynowanych kaparów, 2 łyżki domowego majonezu, sok z 1/2 cytryny, sól...

  • Śródziemnomorskie lato

    ...i rozdrobnionych. Przygotowanie: Natrzyj filety pieprzem i solą z obu stron. Delikatnie zmiażdż ząbki czosnku i włóż je do dużej patelni z przykrywką. Na jej dnie powinny zmieścić się potem płasko ułożone filety i nieco pomidorów. Wlej oliwę i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy czosnek zacznie skwierczeć, potrząśnij patelnią i przechyl ją, tak by czosnek zanurzył się w oliwie. Kiedy przybierze...

  • Dekalog zdrowej diety

    ...w cytrynie i koperku Potrzebujesz: 4 średnie świeże filety z łososia lub 4 grube dzwonki z łososia, pęczek świeżego koperku, szczyptę soli, 2 średnie cytryny. Po umyciu ryby każdy kawałek polej sokiem z wyciśniętej jednej cytryny. Na formie rozłóż spory kawałek folii żaroodpornej stosowanej do pieczenia, tak abyś mogła z niej zawinąć potem kopertę. Układaj filety przekładając je plastrami...