• Informacje na temat:

    filety z porem i pieczarkami

Przepisy na temat: filety z porem i pieczarkami
  • Sałatka z brokułami na ciepło

    ...​Składniki na 3-4 porcje: 2 filety z kurczaka (ok. 60 dag), 50 dag pieczarek, 50 dag brokułów, 1 duży por, przyprawa uniwersalna typu Warzywko, 2-3 łyżki oleju, sól l pieprz, 1 łyżka masła...

  • Ta potrawa to dobry pomysł na szybki i niewymagający dużej uwagi obiad. Mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie!

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    ...°C.  4. Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polewaj powstającym sosem. Na ostatnie 20 minut zdejmij folię i posyp tuszkę utłuczonym pieprzem. Ew. udekoruj świeżymi ziołami. Filety z jarmużem(...) w ścisłe roladki, ew. owiń bawełnianą nitką.  3. Zrolowane filety opanieruj w bułce tartej. Obsmaż na oleju. Ułóż w formie żaroodpornej, piecz w 170°C, aż się zrumienią.  Boczek rolowany...

  • Coś szybkiego ale dobrego

  • Świąteczne przysmaki

    Śledzik z ziemniakiem Sposób przygotowania 1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. Zmiażdż ziarnka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie odsącz i natrzyj przyprawami. Dwie cebule obierz i poszatkuj. Obłóż śledzie, zalej olejem.  2. Ziemniaki ugotuj. Przetnij na pół i posmaruj masłem. Ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z majonezem, posiekaną cebulą...

  • Wypróbowany przepis na "Filety z pieczarkami"

  • Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

    ...przygotowania 1. Dynie wydrąż i posól. Miąższ posiekaj. Zrumień pokrojoną cebulę, dodaj posiekaną kapustę i miąższ z dyni. Zalej bulionem, wsyp sól, pieprz i cukier. Duś.  2. Kurczaka pokrój na filety...

  • Danie dla tych, którzy nie mogą się doczekać letniego grillowania.

  • Sałatka z brokułami na ciepło

    Składniki na 8 porcji: - 2 filety z kurczaka, pół kg pieczarek, pół kg brokułów, 1 por, olej, przyprawa "Jarzynka", sól, pieprz. Przygotowanie: Filety opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i posypać "Jarzynką". Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Por po umyciu również pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojonego kurczaka na złocisty kolor. Następnie...

  • Dziś przepis na kurczaka zapiekanego z porem i pieczarkami. Tak przygotowane mięso jest soczyste, skórka chrupiąca, a por oraz pieczarki delikatne i mięciutkie.

Artykuły na temat: filety z porem i pieczarkami
  • Pyszności z drobiu

    ...pokroić na połówki. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Olej wymieszać z tymiankiem, odrobiną pieprzu i soli. Mieszanką posmarować mięso i odłożyć na bok. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać go z warzywami i listkami laurowymi, doprawić pieprzem i solą. Włożyć do rzymskiego garnka. Na wierzchu ułożyć zamarynowane filety z kurczaka. Zalać bulionem i winem...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Wiosenne... rolowanie

    .... Zielona rolada z kurczaka Składniki na 4 porcje: 4 filety z piersi kurczaka, 2 pory, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki), słodka papryka, sól, pieprz, oliwa do smażenia. Filety opłukać, odciąć białe błonki, osuszyć, rozciąć i delikatnie robić, by utworzyć duże płaty. Sok cytrynowy wymieszać z oliwą, rozetrzeć na mięsie, odstawić co najmniej...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

  • Strączkowe? Lubię to!

    ...soczewicy. Przygotowanie: Filety z kurczaka umyj i osusz. Przekrój je na pół wzdłuż. Przyprawę tandori wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Polej kurczaka, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...sera Natrzyj filety solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Rozpuść masło na patelni, obsmaż rybę po 2 minuty z każdej strony. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszaj śmietanę(...) do 200ºC. Na filety nałóż pieczarki z papryką, zalej sosem śmietanowym i posyp startym serem. Zapiekaj przez 15-20 minut, aż ser się roztopi i zrumieni. Podawaj gorące. Joanna Lorynowicz TWÓJ STYL...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...

  • Ryby mają głos

    .... Po oskrobaniu tuszkę umyj, osusz, usuń kręgosłup, wykrój filety. Oczyść starannie z ości, pokrój w poprzek (w paski o szerokości ok. 1 cm). Sprawdź jeszcze raz czy nie pozostały ości. Rybę osól(...), sól, pieprz. Ponadto: patyczki lub szpadki do szaszłyków. Szczupaka umyj, usuń wnętrzności, łuski, odetnij głowę oraz płetwy. Zdejmij skórę, wykrój filety, a następnie pokrój je w grubą kostkę. Do...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...