• Informacje na temat:

    filety z dorsza smażone na patelni

Przepisy na temat: filety z dorsza smażone na patelni
  • Dorsz na ostro w pomidorach

    ...1. Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Mieszając, zeszklij na niej cebule. Dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Dołóż pomidory z puszki.  Poczekaj, aż sos zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze przez 8-10 minut. 2. W tym czasie filety z dorsza opłucz, osusz, potnij na duże kawałki. Skrop je sokiem z cytryny. Sos przypraw sosem sojowym...

  • Dorsz na warzywach

    ...pokrój.  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebule i czosnek. Dołóż pomidory oraz cukinie. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Posyp posiekanymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.  3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach.  4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany...

  • Dorsz ze złotymi placuszkami

    Oto pomysł na dorsza ze złotymi placuszkami. Danie możesz udekorować fantazyjnie paskami zblanszowanej marchewki lub cukinii.

  • Smażone kulki z nadzieniem

    ...dag mąki 1/2 szklanki piwa 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko, zdjąć z patelni, osączyć. Na tłuszczu zrumienić(...) i pieprzem. Filety z ryb umyć, osuszyć delikatnie, nałożyć korniszonowy farsz, zwinąć ciasno. 4. Zmiksować mąkę z piwem i żółtkiem, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka. Kawałki ryb dokładnie obtaczać...

  • Dorsz w migdałach

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza, cytryna, jajko, łyżka płatków migdałowych, łyżka masła, łyżeczka mąki, sól, pieprz, natka, olej do smażenia Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć(...) w płatkach migdałowych. Rozgrzać olej na patelni i smażyć opanierowane filety po 4 minuty z każdej strony. Podawać gorące z kawałkiem masła, zieloną sałatą, natką i plasterkiem cytryny.

  • Dorsz po grecku

    ...wymieszaj z koncentratem pomidorowym, trzymaj w cieple. Filety z dorsza opłucz, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Podziel na porcje. Odstaw do lodówki na 30 minut. Roztrzepane jajko wymieszaj z łyżką wody. W mieszance zanurzaj kawałki dorsza, następnie obtaczaj je z obu stron w mące. Na patelni rozgrzej pozostały olej, wkładaj porcje ryby, smaż na złoty kolor z obu stron...

  • Portugalskie krokiety z dorsza

    ..., przestudź, obierz z łupinek. 2. Filety z dorsza opłucz, osusz, papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Włóż rybę i usmaż na złoty kolor z obu stron. Wystudź. 3. Cebulę obierz, grubo(...)Składniki na 4 porcje: - 25 dag filetów z dorsza, - 40 dag ziemniaków, - 1 cebula, - 3 łyżki posiekanej natki, - 50 ml porto, - sól, pieprz, - 1 łyżka przyprawy do ryb, - 2 jajka, - 2 łyżki...

  • Kaszubskie kotlety rybne

    Jednym z głównych atrybutów kuchni kaszubskiej są ryby – zarówno słono, jak i słodkowodne. Przedstawiamy przepis na pyszne kotlety rybne, w których mięso mielone zastępujemy filetem z dorsza.

  • Ryba po japońsku - Agnieszka

    Wykonanie: Mieszamy składniki na ciasto, które powinno uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki. Rozgrzewamy na patelni olej i maczamy filety ryby w cieście i smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wszystkich filetów odstawiamy je do ostygnięcia. I wykonujemy zalewę, gdzie mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie ? odstawiamy. Następnie kroimy w kostkę: cebulę, odsączoną paprykę...

  • Wyśmienite dania na każdy dzień tygodnia

    ...farszem mięsnym. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i porwane listki sałaty. Polej jogurtem.  Dorsz z buraczkami Sposób przygotowania 1. Filety rybne opłucz, osusz. Skrop sokiem(...) patelni i smaż mięso na rumiano z każdej strony. Użyj pokrywki, by tłuszcz nie pryskał na wszystkie strony.  2. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż mocno na oleju. Jabłka i papryki...

Artykuły na temat: filety z dorsza smażone na patelni
  • Pieczone filety po portugalsku

    Przygotowanie: 1. Ryby umyć, oczyścić, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.  2. Cebule obrać, pokroić na półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w pierścionki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. 3. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, dodać paprykę (kilka pierścionków odłożyć), smażyć pięć minut. Dodać pomidory...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków

    ...1. Szczypiorek drobno siekamy. Cukinię kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy. 2. Sezam prażymy na małej patelni, aż nabierze delikatnie złotego koloru. 3. Filety rybne płuczemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na 10-15 minut, aby przeszły jego smakiem i aromatem. 4. Na drewniane patyczki nadziewamy na przemian kawałki dorsza, cukinię...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Dorsz w szynce z warzywami. Wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując rybę

    ...w ćwiartki, papryki oczyścić i pokroić w paski, listki tymianku oderwać od gałązek. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć 4 minuty, dodać cukinię, smażyć 3 minuty. Dołożyć(...) tak, by na siebie zachodziły. Na nie ułożyć filety z ryby, a na wierzchu warzywa. Wszystko zwinąć w grubą roladę, związać jak baleron, mocno nitką.  Roladę włożyć do natłuszczonego naczynia...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Ryby smacznie podane

    ...kawałki. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. 2. Na patelni(...) w półplastry. Oliwki odcedzamy z zalewy. 2. Rybę oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy dorsza z obu stron około 3 minuty. Przekładamy na talerz, odstawiamy. Na...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...