• Informacje na temat:

    filety śledzie smażone

Przepisy na temat: filety śledzie smażone
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku to tradycyjna potrawa, której zasłużona sława dawno już przekroczyła granice regionu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

  • Smażone śledzie z puree

    Idealnym dodatkiem będą karmelizowane gruszki – obsmażone w cukrze trzcinowym z dodatkiem świeżego rozmarynu.

  • Świąteczne śledzie w czterech wersjach

    ...gęsta, dodaj trochę oleju rzepakowego).  Śledzie ułóż w szklanej miseczce. Polej przygotowaną marynatą, przemieszaj. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na 1-2 dni. Potem filety zwiń. Do środka(...)Kąski w pieprzowej marynacie Sposób przygotowania Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 12 godzin. W tym czasie kilka razy zmieniaj wodę. Cebulę obierz i wraz z korniszonami...

  • Z czym te śledzie?

    ..., 1 cebulę, pieprz. Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie bez soli, studzimy. Filety śledziowe kroimy w grubą kostkę. W drobną kostkę kroimy także ogórki kiszone i konserwowe...

  • Jak przygotować śledzie idealne?

    Śledzie są popularnym składnikiem wielu tradycyjnych sałatek i przekąsek,a w niektórych regionach nawet dań głównych.

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Wigilia z twistem

    .... Ostudź. Do miski włóż filety śledziowe i zalej je wystudzoną marynatą. Na wierzch możesz dodać anyż i cynamon do dekoracji. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie korzenne muszą(...) ogniu dosłownie kilka minut. Przełóż na talerz wraz z cząstkami owoców i kapustą pak choi. Śledzie korzenne Sposób przygotowania: Śledzie namaczaj w mleku przez ok. 4 godziny. Wysusz je...

  • Wigilia i Boże Narodzenie dla dzieci

    ...łatwo się zadławić, co może stanowić sytuację poważnie zagrażającą zdrowiu (a czasem i życiu) dziecka. Po drugie zaś często pojawiają się na wigilijnym stole w wersji smażonej, która jest dla małych dzieci zbyt ciężkostrawna. Jeśli chodzi o śledzie, można je podawać dzieciom, o ile są odpowiednio przyrządzone – marynata nie powinna raczej zawierać ciężkostrawnej cebuli i dużej ilości oleju ani octu...

  • Staropolskie hity

    ...dodaj miód.  2. Wymoczone śledzie wyjmij z mleka, opłucz, wytrzyj do sucha. Filety potnij na niewielkie kawałki. Włóż je do przygotowanej zalewy miodowej. Gotuj razem jeszcze 2 minuty. Przypraw do(...) przełóż je do formy, polej śmietaną, posyp kminkiem i zapiekaj w 200°C, aż wierzchy pierogów ładnie się zrumienią. Danie udekoruj według uznania. Śledzie w miodowej zalewie Sposób...

  • Dania na cały tydzień

    ...przygotowania 1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. W moździerzu rozetrzyj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie osącz i natrzyj przyprawami. Cebule obierz i poszatkuj drobno. Obłóż śledzie, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce.  2. Ziemniaki ugotuj. Wymieszaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, kolorowy pieprz. Kładź po kilka ziemniaków na talerze...

Artykuły na temat: filety śledzie smażone
  • Chrupiące śledzie smażone w cieście

    .... Filety zanurzaj w jajku z mlekiem, a potem obtaczaj w mące i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone odłóż na chwilę na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z frytkami(...)Sposób przygotowania: 1. Śledzie opraw: odetnij głowy, przetnij rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbaw wnętrzności. Wypłucz i osusz, a następnie marynuj w soku z cytryny i szczypcie soli przez...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Smażone śledzie z pomidorkami

    ...1. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie co najmniej pół godziny, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyte pomidorki czereśniowe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, po minucie dodajemy pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 2-3 minuty. 3. Śledzie...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • ...łyżkę miodu. Dokładnie mieszamy.     4.Usmażone śledzie kroimy na mniejsze kawałaki lub pozstawiamy w całości. Obok lub na filecie ukadamy sezamowo-orzechowe kulki i salsę. Całość polewamy odrobiną(...) ciepła i plastyczna, formujemy niewielkie kulki.     2.Rogrzewamy olej na patelni. Szybko przygotowujemy ciasto na tempurę.  Zanurzamy w nim filety śledziowe i wrzucamy na olej. Smażymy kilka minut...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Śledź - świąteczna przekąska

    Śledzie - ulubiona przekąska Polaków. Mają wszechstronne zastosowanie: od pikantnych koreczków, przez sałatki, po smażone filety. Na świąteczny stół pasują idealnie.

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Apetyt na rybkę

    Koniec z rutyną! Pangę zapiekamy, a śledzie serwujemy na ciepło.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......