• Informacje na temat:

    filet z soli

Przepisy na temat: filet z soli
  • Przysmaki z filetów rybnych

    Dorsz pod kruszonką Sposób przygotowania 1. Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy przekrój na pół. Przełóż je do miseczki, oprósz solą i pieprzem. Potem skrop rybę sokiem z cytryny(...) w plasterki. Zetnij wierzch papryki, usuń pestki, strączek opłucz i potnij w krążki. Filety opłucz, wytrzyj.  2. Przygotuj 4 podwójnie złożone kawałki pergaminu (15 na 15 cm). Rozłóż na nich po...

  • Łosoś, morska sól wędzona i otręby gryczane to ciekawa kombinacja. Pierwszy raz spotkałam się z solą wędzoną i muszę przyznać, że jej smak bardzo mi odpowiada. Taka rybka idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.

  • Filet w pomarańczach

    Sposób przygotowania 1. Pomarańcze sparz, wytrzyj, z jednej wyciśnij sok, drugą obierz i pokrój w plasterki. Filety z kaczki umyj, osusz. Skórę na filetach możesz naciąć ostrym nożem w grubą kratkę, ale tak by nie uszkodzić mięsa. Sól wymieszaj z rozmarynem i mielonym pieprzem. Mieszanką natrzyj mięso. Odstaw je na ok. 30 minut. 2. Na patelni rozgrzej smalec, włóż filety (skórą do dołu). Smaż ok...

  • Sprawdzony przepis na "Roladki z soli ze szpinakiem"

  • Filet z indyka na pikantnie

    Sposób przygotowania Filet z indyka umyj i osusz. Ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/2 łyżeczki). Mięso natrzyj mieszanką przypraw. Filet zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do...

  • To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające. Kolejny przepis na domowy schab dostałam od mojej mamy. Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również karkówkę.

  • Filet z farszem ziołowym

    Zioła opłucz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Papryczkę chili oczyść z pestek. Razem z cebulą i czosnkiem posiekaj ją. Utrzyj z fetą i ziołami. Przypraw. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz. Filet opłucz, wytnij w nim kieszeń. Mięso natrzyj solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami...

  • Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

  • Filet z kaczki z jabłkami

    ...1. Filety opłucz i wytrzyj do sucha. Skórkę ponacinaj w drobne romby. Uważaj przy tym, aby nie naciąć mięsa. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. C. Filety z kaczki ułóż skórą do dołu na zimnej(...) i stanie się chrupiąca, filety przewrócić na drugą stronę. Nie używaj do tego widelca, aby nie ponakłuwać filetów. Potem smaż je dalej jeszcze przez 2 minuty. Pod koniec oprósz solą, pieprzem oraz...

  • Przepis wart wypróbowania: "Cielęcina na soli"

Artykuły na temat: filet z soli
  • Filet z kaczki na szparagach

    Sposób przygotowania: 1. Umyj filety i dokładnie je osusz. Natnij skórę w kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa.  2. Natrzyj kaczkę solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na 15 minut. Połóż filety na zimnej patelni skórą do dołu i włącz pod nią palnik.  3. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięso zrumieni, odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Filet z dorsza z bekonem

    Sposób przygotowania: 1. Listki z jednej gałązki rozmarynu posiekaj. Obtocz w nich rybę, a następnie posyp solą i pieprzem.  2. Plasterki boczku potnij w paski i obłóż nimi filety (po dwa plasterki na jeden). Na każdej porcji ryby połóż gałązkę rozmarynu. Rozgrzej piekarnik do 200°C.  3. Piecz rybę 10-12 minut, aż boczek się zrumieni. Podawaj na liściach sałaty z cząstką cytryny. Zobacz także:

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Filet z kaczki z pomidorkami koktajlowymi

    To danie, choć proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje.

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Cytrynowy filet z pieca

    ...1. Filet z indyka opłukać, osuszyć. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, pokroić na cząstki. Zioła opłukać, osuszyć. Mięso natrzeć pieprzem i solą. Obłożyć gałązkami ziół i 2 cząstkami cytryny. Obwiązać bawełnianą mocną nicią.  2. Czosnek i szalotki obrać. Cukinię i paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć. Warzywa pokroić na kawałeczki. W brytfance rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso ze...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • Filet z kurczaka nadziewany pesto

    ..., parmezanem i oliwą z oliwek dodajemy do bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy na pesto.  Filety płuczemy pod wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i w każdym, od dłuższego boku, wycinamy nożem kieszeń. Mięso oprószamy pieprzem i solą. W każdą kieszeń nakładamy porcję pesto.  Na jednym talerzu rozkłócamy jajka, na drugi wysypujemy mąkę, a na trzeci płatki owsiane z bułką tartą. Każdy filet...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Rafał zaprezentował jurorom przepis na tartę z miodem. Ciasto 195 g mąki pszennej 115 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli 2 łyżki mleka mąka do podsypania ciasta masło do posmarowania formy   Nadzienie miodowe 115 g stopionego masła 150 g brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ¾ szklanki miodu 3 jaja 125 ml śmietany 36% sól gruboziarnista   Czekoladowe ozdoby 300 g czekolady deserowej   Dekoracja świeże owoce...