• Informacje na temat:

    figi w rumie

Przepisy na temat: figi w rumie
  • Keks z cukinią i figami

    Oryginalny keks, który uwiedzie cię smakiem. Dodatek cukinii sprawi, że ciasto będzie wilgotne, a figi i maślane ciasteczka podkręcą smak.

  • ...na ciasto: 5 całych jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka maki tortowej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 1 szklanka bakali (kandyzowana skórka z cytryny, rodzynki, orzechy, figi, wiśnie z syropu bez pestek, otarta skórka z 1 cytryny i jednej pomarańczy, zapach waniliowy, ewentualnie kieliszek rumu; na lukier: 1 szklanka cukru, 3-4 łyżki wrzątku...

  • Podane ilości bakalii i przypraw można troszkę zmodyfikować w zależności od upodobań lub zawartości naszej kieszeni. Przygotowanie : 40 minut, pieczenie: ok. 80 minut, piecyk elektryczny: 175 st.C, gazowy: stopień 2-3 Wykonanie: Orzechy posiekać a figi pokroić w kosteczkę. Rodzynki umyć i osuszyć ściereczką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do misy, dodać startą wanilię, rum...

  • 1,5 szklanki maku, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 łyżki miodu, po łyżce pokrojonych migdałów, orzechów laskowych, włoskich, fig, suszonych moreli, smażonej skórki pomarańczowej, opłukanych rodzynek, olejek migdałowy.

  • Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

    ...roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 40 minut, aż tarta zrumieni się. Po ostudzeniu posyp ew. cukrem pudrem i orzechami.  Keks cukiniowy Sposób przygotowania 1. Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, a resztę, razem ze skórką, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Dobrze odciśnij z soku, który się wytworzył (powinnaś otrzymać 2 szkl. suchego startego miąższu). Figi pokrój w małą kosteczkę...

  • Kokilki z sułtańskim farszem

    Składniki: 4 duże kwaskowe jabłka 20 dag mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, figi, morele, kandyzowane owoce, orzechy włoskie i laskowe oraz migdały bez skórki) 4 łyżki rumu 2 łyżki brązowego cukru mielony cynamon 4 łyżeczki płynnego miodu albo syropu klonowego Przygotowanie: 1. Suszone figi i morele przepłucz na sitku, osusz, pokrój na kawałki. Wrzuć do miseczki...

  • Marmolada ze śliwki, czyli jadalny prezent

    ...przepisu Krzysztofa Rabeka z warszawskiej cukierni Odette. Do przygotowania tego przetworu potrzebne będą:  Sposób przygotowania "Do garnka włożyć pokrojone na kawałki śliwki, morele i figi. Wlać...

  • Rolada korzenna z powidłami

    Zbliżają się święta, poszukujemy więc potraw, które znakomicie sprawdzą się w tym wyjątkowym czasie. Polecamy wyśmienitą roladę korzenną z powidłami.

  • Pyszne ciasta z bakaliami

    ...mieszając. Podgrzej, aż masa zgęstnieje i powiększy swą objętość. Rodzynki i posiekane figi zalej rumem.  3. Masę jajeczną ostudź i zmiksuj z serkiem mascarpone. Pod koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę...

  • Śliwka na świątecznym stole

    Mało jest w kuchni produktów, które mają tak szerokie zastosowanie jak śliwka. Pasuje zarówno do dań słodkich i słonych. Można ją dodać do świątecznych potraw albo wyczarować z niej jadalne prezenty.

Artykuły na temat: figi w rumie
  • Idealny makowiec

    ..., kandyzowana skórka pomarańczowa oraz rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy figi. Zobacz przepisy: Przepis Ani Starmach Z kremem Ciasta z bakaliami Zobacz także:

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. Fot. 123RF/Picsel Figowiec pospolity, na którym rosną te tajemnicze owoce, uprawiany jest na terenach śródziemnomorskich, czyli tam, gdzie jest gorąco. Gruzja, Armenia, Grecja, ale także na przykład Kalifornia - to miejsca, gdzie można zjeść figę prosto z drzewa. W Polsce o świeże i dobre figi wcale nie jest łatwo, chociaż coraz...

  • W obronie słodyczy

    ...z dyni oraz figi, karmelizowana cebula, sos maderowy W tym wytwornym i raczej tradycyjnym daniu dominuje słodycz, lecz ma solidne wsparcie smaków wytrawnych oraz sosu. Sos maderowy niemal zupełnie zniknął(...) g dyni w marynacie, octowej dynia hokkaido lub piżmowa, mała cebula, 3 figi, butelka wina madera, kostka masła, 4 białe cebule średniej wielkości, 120 ml sosu madera. Marynata: 500 ml wody 250

  • O zmieniających się gustach i preferencjach smakowych Polaków świadczy rosnąca w ostatnich latach popularność rumów. Napój produkowany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej doczekał się wreszcie swojego święta w Warszawie. W dniu 11 maja br. w Centrum Praskim Koneser odbędzie się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizatorzy zapowiadają moc atrakcji w karaibskim stylu. Kategoria rumów to jeden z prężniej rozwijających się segmentów alkoholi w Polsce oraz całej Europie....

  • Kompot i konkurencja

    Najważniejsze składniki to zawsze suszone owoce, ale jedni oprócz jabłek, gruszek i śliwek dodają jeszcze figi lub rodzynki, inni morele. Niektórzy wrzucają do niego korzenne przyprawy, ale są tacy, którym wystarczy smak suszu. Nierozstrzygnięta pozostaje też kwestia, co lepsze: śliwki tylko suszone czy również podwędzane? No i są jeszcze osoby ekstremalnie wymagające. Znałam kiedyś starszego...

  • Choć fundamentem tradycyjnego stołu wielkanocnego są jajka, nabiał i biała kiełbasa, modna ostatnimi czasy kuchnia wegańska przewidziała już całą gamę ich świątecznych odpowiedników. Fot. materiały prasowe Sprawdź, jak smacznie spędzić święta wielkanocne przy roślinnym stole i przekonaj się, że warzywa znajdziesz nie tylko w sałatkach, a bakalie i chrupiące orzechy nie są już jedynie domeną tradycyjnych mazurków! Proponujemy 3 propozycje wegańskich potraw, które idealnie sprawdzą się na...

  • Mazurkowo czyli dalej swiatecznie

    ...ciasto. Pieczemy dalej okolo 15 minut ale juz w 180°C. Dekorujemy. bakaliowa kilka lyzek konfitury sliwkowej badz figowej ta druga lepsza figi, suszone sliwki, rodzynki - ja dalam 3 rozne...

  • Kolebka cywilizacji i ojczyzna wielkich filozofów kusi od wielu lat. W tym roku do Grecji wybierze się co siódmy Polak. Ilu z nich zamówi coś więcej niż sałatkę grecką? Fot. 123RF/Picsel Jak jada się w Grecji?   Kulinarne zwiedzanie należy zacząć od wyboru restauracji - czyli greckiej tawerny. Prawo obliguje greckich restauratorów do nazywania swoich lokali po grecku oraz zapisywania ich nazw greckim alfabetem. Wielu jednak obchodzi to zalecenie pisząc nazwy alfabetem łacińskim, często w...

  • Obietnica rozkoszy

    ...zawdzięczają ostrygi wyglądowi, przypominającemu kobiece genitalia, podobnie jak figi i awokado. Eksperci zalecają jedzenie ostryg ze względu na dużą zawartość cynku, biorącego udział w produkcji...

  • Jesień jest czasem, kiedy nasz organizm jest bardziej podatny na różnego rodzaju dolegliwości. Przeziębienia, katar, stany zapalne są często wadą jesieni, choćby nawet tej złotej i ciepłej. Nasze paznokcie, skóra i włosy również odczuwają skutki zmiany pory roku. Co robić gdy te ostatnie zaczynają nadmiernie wypadać? Fot. 123RF Do opanowania jesiennej utraty włosów nie potrzebujemy masy aptecznych medykamentów. Wszystkie składniki potrzebne nam w walce z wypadaniem włosów, znajdziemy we...