• Informacje na temat:

    fermentacja fasoli

Przepisy na temat: fermentacja fasoli
  • Jesienna sałatka z buraków

    ..., że fermentacja zwiększa w nich ilość witaminy B6 i B12. Sprawia to, że kiszone buraki i sok pomaga w chorobach skóry, zapobiega niedokrwistości, depresji, bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni(...) wersją sałatki z dodatkiem buraków może być ta z dodatkiem gotowanej fasoli, oliwek, czosnku, pomidora, sera feta i majeranku. Tu także wykorzystujemy gotowane buraki, po przestudzeniu kroimy je...

  • To idealne smarowidło do chleba na czas kryzysu. Smalec z fasoli, który ostatnio jest bardzo popularny, wcale nie jest nowym wynalazkiem – ten przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1941 roku. Pyszne, proste i tanie. Po więcej kryzysowych przepisów zapraszam na mojego bloga

  • Sok z kiszonych buraków - na zdrowie!

    Buraki są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych, jak wapń magnez sód i potas. Fermentacja zwiększa w nich ilość witaminy B6 i B12. Sprawia to, że kiszone buraki i sok pomaga w chorobach skóry, zapobiega niedokrwistości, depresji, bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni. Proces kiszenia sprawia, że składniki pokarmowe, które zawierają buraki, są łatwiej przyswajalne. Pamiętać także...

  • Zupa krem z fasoli z puszki,szybka i smaczna

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Tradycyjne ciasto drożdżowe zastąpiłam ciastem z fasoli. Polecam :)

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku(...) nasiona w wodzie. • Fasola - na świecie uprawia się ok. 400 jej gatunków. Różnią się wielkością ziarna, kolorem i wartością odżywczą. W Polsce z fasoli przygotowuje się głównie zupę i fasolkę po...

  • Sycąca pasta, w sam raz na kanapeczki do śniadania. Najlepsza z razowym chlebem i pomidorem na górze. Zawiera dużo błonnika i długo nie pozwala zgłodnieć.

  • Pasta kanapkowa z białej fasoli.

  • Niejednokrotnie w restauracji jako tzw. “czekadełko” dostawałam smalec z chlebem lub właśnie ten “smalec” z fasoli. Fajnie sprawdzi się na zimna przekąskę, gdy przyjdą goście. Do tego podaję kawałki podsmażonej tortilli. Ale z domowym pieczywkiem lub chrupiącą bagietką też będzie smakować wspaniale :)

Artykuły na temat: fermentacja fasoli
  • Fasola: Do wyboru, do koloru

    Nie ma jak fasola. To jeden z najzdrowszych i najpożywniejszych pokarmów świata. Dla wegetarian stanowi wybawienie, bo dostarcza mnóstwo białka, którego w ich diecie zwykle brakuje. W fasoli białka jest dwa razy więcej niż w tej samej ilości mięsa (tyle że niestety mniej przyswajalnego niż zwierzęce). Ziarna są również źródłem puryn, które hamują rozwój tkanek nowotworowych, a także związku...

  • Koniec ze wzdęciami

    Moczenie w zimnej wodzie Fasolę lub niełuskany groch (łuskanego nie trzeba moczyć) zalej zimną wodą i wstaw do na noc do lodówki. Zapobiegnie to fermentacji ziaren. Pamiętaj! Im większa fermentacja(...) godziny, dolewaj wrzątku. Mocz przez 2 godziny. Następnie odlej wodę, nalej świeżej i gotuj na małym ogniu.  Bez moczenia Grochu i fasoli można nie moczyć. Ziarna zalej jedynie zimną wodą, zagotuj...

  • Oregano – więcej niż przyprawa

    Choć dziś najczęściej używane jest jako przyprawa do pizzy czy dań na bazie makaronu, oregano (tak jak olejek z tej rośliny) ma szereg właściwości leczniczych. Medycyna ludowa chętnie wykorzystała przeciwwirusowe i wykrztuśne działanie oregano.

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    Wiele pań po czterdziestce skreśla z diety mięso... z różnych powodów. Można to zrobić, ale ważne, by sobie przez to nie zaszkodzić.

  • Zaparcia -  pokonaj je naturalnie

    ...z wodą albo jogurtem i 2-3 suszonymi śliwkami, figami lub daktylami oraz połówką jabłka, gruszki albo pomarańczy. Na obiad - porcja warzyw strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, bobu) z kawałkiem...

  • Eksperci przekonują: węglowodany nie tuczą

    Węglowodany już dawno okryły się złą sławą, jednak jak wskazuje coraz więcej badań, chcąc zachować smukłą sylwetkę nie musimy z nich rezygnować. Wręcz przeciwnie - są one konieczne dla zachowania smukłej sylwetki.

  • Odgrzybiamy układ trawienny

    O tej porze roku, gdy częściej chorujemy, leczymy się antybiotykami i dokuczają nam wrzody, nasza odporność jest obniżona. Dlatego żołądek i jelita potrzebują szczególnej ochrony przed intruzami

  • Dieta bez laktozy

    Nietolerancja laktozy (cukru mlekowego, mlecznego) jest jednym z zaburzeń należących do chorób przewodu pokarmowego. O nietolerancji laktozy można mówić, kiedy po spożyciu produktów zawierających ten cukier występują niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak biegunki oraz wzdęcia. Takie reakcje organizmu mogą mieć dwa podłoża. Jednym z nich jest alergia, która wyzwala odpowiedź immunologiczną, drugim - nietolerancja pokarmowa, wyzwalająca odpowiedź nieimmunologiczną.

  • Ferment w brzuchu

    Medycznego w Szczecinie. Fermentacja to fizjologiczny proces zachodzący w jelitach. Dzięki niej węglowodany są rozkładane do glukozy i następnie wchłaniane. Aby mogła przebiegać sprawnie, niezbędne są...

  • Dieta na wzmocnienie odporności

    Nie od dziś wiadomo, że w dobrze zbilansowanej i pełnowartościowej diecie powinny się znaleźć witaminy i mikroelementy, które wspomogą układ odpornościowy, wzmocnią serce, żyły i tętnice, wyregulują ciśnienie, poprawią metabolizm i pozwolą przywrócić równowagę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego zakłóconą przez stres, spożywanie wysoko przetworzonej żywności i pośpiech dnia codziennego.