• Informacje na temat:

    fenkuł co to jest

Przepisy na temat: fenkuł co to jest
  • Fenkuł na talerzu

    Fenkuł nie jest jeszcze wszystkim znany, a szkoda. Zawiera bowiem wiele cennych dla zdrowia składników i można wykorzystać go w kuchni do wielu potraw.

  • Chcesz poczuć grecki klimat we własnym domu? Przygotuj ośmiornicę

    Aby poczuć grecki klimat we własnym domu, Teo Vafidis poleca przygotować ośmiornicę z fenkułem i oliwkami. Kucharz greckiego pochodzenia radzi jednak PAP Life, by mrożoną ośmiornicę gotować w wodzie, która się z niej wytopi.

  • Sałatka, która pokona wiosenne zmęczenie

    Po zimie, a tuż przed wiosną czujemy się nie tylko ospali, ale wręcz pozbawieni energii. Dlatego w ten trudny czas trzeba się wspomagać wartościową dietą, np. bogatą w oleje roślinne i mikroelementy. Aromatyczna sałata jagnięca z awokado i fenkułem sprawdzi się znakomicie.

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Koper włoski (inaczej fenkuł) do niedawna znaliśmy głównie w postaci herbatki na wzdęcia u niemowląt. Tymczasem to warzywo popularne na południu Europy, w Indiach, czy Tajlandii. Jest chrupiący, ma(...) Bulwa powinna być twarda i prawie biała, górne pędy - jasnozielone, a listki (podobne do naszego koperku) - intensywnie zielone. Żółtawa i miękka bulwa to znak, że fenkuł nie jest świeży. Bulwę...

  • Wyjątkowa wielkanocna przekąska

    Jajko symbolizuje zdrowie i życie, a także miłość i płodność. Jest też najbardziej popularnym symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Dlatego w tym czasie, częściej niż zazwyczaj, przygotowujemy potrawy z jaj. Może w tym roku zaskoczymy naszych domowników i zamiast klasycznych jajek w majonezie zaserwujemy wykwintną przekąskę wg. przepisu Szefa Kuchni Zamku Topacz.

  • Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

    Jesień i nadchodząca zima to trudny czas dla naszego zdrowia. Mało słońca, leniwe popołudnia na kanapie i monotonne menu nie pozostają bez wpływu na układ immunologiczny, a przecież to on odpiera ataki wirusów kiedy wszyscy dookoła kichają. Kluczem do jego wzmocnienia jest odpowiednio skomponowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy. Co jeść, by nasz organizm nie dał się zarazkom?

  • Pomarańcza, koper i herbata, czyli modne letnie grillowanie

    Sezon grillowy przeżywa właśnie rozkwit. Choć można kupić gotowe przyprawy do dań z grilla, najsmaczniej i najzdrowiej jest jednak zrobić wszystko samemu. Blogerka Beata Śniechowska przedstawia swoje pomysły na modne i nie zawsze typowe grillowanie. Nadają się również dla dzieci!

  • Porchetta, czyli wieprzowa rolada z rodzynkami i skórką z cytryny w ziołach

    ..."Porchetta w różnych częściach Włoch, różnie jest wykonywana. Najczęściej są to duże, wręcz potężne, że naprawdę jest się pod ich wrażeniem, wytwory typu schab otoczony boczkiem, które to boczki(...) przekonuje znany kucharz, dla niektórych może ona być lekko twarda, co nie jest błędem w jej przygotowywaniu. "Ona nie ma być bardzo miękka. Powinna być trochę tak, jak grubo ucięty i nierozklepany...

  • Do stołu? Do grilla!

    Kiedy z ogrodu powoli wracamy do domu, także z gotowaniem i przyjmowaniem gości, okazuje się, że jest na to rada: grill stołowy. Idealny na wieczorne posiadywanie w gronie przyjaciół - twierdzi Martin Nordin, autor książki "Ogniem i dymem".

  • Pięć przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków

    ..., sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu. Duś na małym ogniu przez około 30-40 minut, sprawdź czy mięso jest gotowe. 6. W tym samym czasie w piekarniku upiecz marchew i bataty. 7. Miękkie bataty(...), bazylią I parmezanem podawaj jako dodatek do pieczywa. Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym Sposób przygotowania 1.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej...

Artykuły na temat: fenkuł co to jest
  • Fenkuł – jak go serwować?

    Fenkuł zwyczajny częściej nazywany bywa koprem włoskim. W Polsce stosowany zazwyczaj jako przyprawa lub herbatka o anyżkowym aromacie i właściwościach wiatropędnych. Cieszy się tak wysokim zaufaniem, że podawany jest już niemowlętom. Sprzyja laktacji. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania...

  • Fenkuł odchudzi

    Jest źródłem witaminy C, która przyspieszy spalanie tłuszczu i odżywi cerę.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Księga smaków: Fenkuł

    Ze względu na swe cenne właściwości fenkuł, nazywany koprem włoskim, poza kuchnią znalazł również zastosowanie w medycynie naturalnej. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić i grillować. Ma anyżkowy posmak, który traci swą moc w gorących daniach. Dobry dla zdrowia Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas i witaminę B. Jest też...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Koper włoski zwany fenkułem

    ...dzięki swoim właściwościom ziół jest m.in. koper włoski zwany też fenkułem. Należy do rodziny selerowatych, uprawiany głównie w krajach śródziemnomorskich - jako warzywo, a w Polsce do celów leczniczych(...) wspomoże naturalne siły odpornościowe organizmu. Spożywanie fenkułu chroni też przed udarem i zawałem serce - dzięki niemu w ściankach tętnic nie odkłada się tłuszcz. Od stuleci znane jest działanie...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • Sałatka z kalafiora i fenkułu z cytryną, migdałami i serem burrata

    To jedno z najłatwiejszych dań - nie wymaga ani chwili gotowania. Przepis jest też elastyczny - jeśli chcesz, możesz dodać orzechy laskowe albo zwykłą mozzarellę, jeżeli nie uda ci się znaleźć sera burrata. Danie nadal będzie pyszne.

  • Nauka mówi jasno: mniej mięsa w naszej diecie korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Mimo szczerych chęci dla wielu z nas ograniczenie mięsa w diecie wydaje się być niemożliwe. Do decyzji o rezygnacji z mięsa najczęściej przyczyniają się zalecenia lekarskie lub ideologiczne przekonania. Mimo iż każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest korzystne ani dla nas samych ani dla środowiska to wyeliminowanie go z diety wydaje się...