• Informacje na temat:

    faworki na czym smażyć

Przepisy na temat: faworki na czym smażyć
  • Chrupiące faworki

    ...cienko je rozwałkuj, po czym pokrój je nożem lub specjalnym radełkiem na paski o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 4 cm. W każdym pasku zrób pośrodku podłużne nacięcie, nie przecinając do końca. 3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką...

  • Smaż na zdrowie

    ...osiąga na ogół temperaturę 180˚C i właśnie ją uznaje się za graniczną. Jeśli olej ma niższy punkt dymienia, nie wolno na nim smażyć. Graniczna temperatura zależy nie tylko od rodzaju tłuszczu, ale(...) i palmowy lubią wysoką temperaturę Mają dużą stabilność i odporność na utlenianie. Oznacza to, że można je rozgrzewać nawet do bardzo wysokich temperatur. Można więc na nich szybko smażyć, bez...

  • Kruche i delikatne. Faworki idealne!

    Tych posypanych cukrem pudrem ciastek w kształcie złożonej kokardki nie sposób nie lubić. Faworki - nazywane też chrustem, a niekiedy kreplami - robi się dość łatwo. Jak sprawić, żeby były idealnie kruche? Podpowiadamy!

  • ...gładkie ciasto, które w konsystencji przypomina ciasto na makaron. Po wyrobieniu rozwałkować cienki kawałek o wymiarach 20x50 cm, po czym wykroić za pomocą noża paski o wielkości 2,5x10 cm. Środek każdego paska naciąć, a końce przełożyć do wewnątrz. Faworki smażyć na gorącym tłuszczu , z obu stron. Osączyć z tłuszczu na białym papierze lub bibule i posypać cukrem pudrem.

  • Churros - alternatywa dla pączków

    ...i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, po czym dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto studzimy, dodajemy jajka, a całość dokładnie mieszamy. W głębokim(...) o długości około 8 cm. Churros smażymy na średnim ogniu, aż staną się złocistobrązowe, po czym - aby odsączyć nadmiar tłuszczu - przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Aby churros były mniej...

  • Wiatraczki karnawałowe

    Faworki o wymyślnych kształtach.

  • Chrupiące krążki

    ...podczas smażenia (podobnie jak faworki). Do smażenia używaj patelni teflonowej, dobrze rozgrzanej, na której pędzelkiem rozprowadzisz niewielką ilość tłuszczu. Wybieraj oleje nierafinowane,  o wysokim punkcie dymienia, czyli powyżej 180 ºC. Możesz też smażyć bez tłuszczu - do przygotowywanego ciasta wlej 2 łyżki oleju i pilnuj, by patelnia była dobrze rozgrzana.

  • Słodkie tradycje, czyli co wiemy o tłustym czwartku

    Czym się objadać, chyba nie ma wątpliwości - faworki, oponki, lukrowe babeczki i oczywiście... pączki, jako królowie dnia łasuchów! Pyszne, okrągłe i różnorodne! Sprawiają, że w tłusty czwartek kolejki do cukierni nie mają końca. Zgodnie z ludowym powiedzeniem "kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło", Polacy z przyjemnością kosztują w przeróżnych rodzajach tego smakołyku...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...przedtem, była to porcja niemal głodowa! - wspomina Justyna. - Przez pierwsze trzy miesiące nie myślałam o niczym innym, tylko o tym, jak oszukać pusty żołądek. Na początku nawet nie siadałam do stołu...

Artykuły na temat: faworki na czym smażyć
  • ​Faworki

    ...rozgrzej tłuszcz. Włóż kilka faworków, smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki obficie oprósz cukrem pudrem. Rada: Aby...

  • Faworki idealne

    ...o wymiarach około 12 x 3 centymetry. Każdy pasek ciasta natnij na środku (wzdłuż prostokąta), po czym jeden z końców przewlecz przez otwór. Rozgrzej w niskim, szerokim garnku tłuszcz i smaż faworki...

  • Chrust, chrustek, faworki

    Chrust lub faworki - jak głosi legenda zawdzięczamy niedbalstwu młodego adepta sztuki cukierniczej, który miał przyrządzić pączki, a przez przypadek na tłuszcz wrzucił paseczek ciasta i... Nie(...) dawnej Korony i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Znany jest na Śląsku jako chrustek. Nazwę faworki zaś zawdzięcza złożonej w kokardę favoryczy, czyli francuskiej jedwabnej wstążce (faveur). Pysznie...

  • Tradycyjne pączki z dżemem

    Aby wypieki nie chłonęły za dużo tłuszczu, dodaj do ciasta nieco spirytusu lub octu. Największy wpływ na smak pączków czy faworków ma odpowiednia temperatura smażenia, ok. 175 st. C.

  • Tradycja zapustna a bezpieczeństwo domowników

    Tłusty Czwartek to szaleństwo objadania się pączkami, faworkami, donatami, różami karnawałowymi i innymi słodkościami. Kupujemy je w ulubionych piekarniach w ilościach niemal hurtowych i dzielimy się z rodziną czy znajomymi z pracy. Coraz częściej jednak wracamy do tradycji samodzielnego, domowego robienia pączków.

  • opowiesc ... karnawalowo- faworkowa ...

    ...... naturalnie, jak garnek  to bedzie i przepis. Wczesniej jednak jak zwykle musze cos opowiedziec ... faworki pieklam " od zawsze"... kiedy wiec przyjechalam...

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    ...w różnych kulturach kulinarnych, bo tak jak ziemniak występuje w różnych postaciach pod każdą szerokością geograficzną, tak nasze faworki występują wśród słodkości krajów arabskich. Na jakim etapie...

  • Dziesięć najmilszych sposobów na spalenie pączków

    Tłusty czwartek tradycyjnie był dniem, w którym można więcej. Słowo umiar na dwadzieścia cztery godziny zmieniało definicję lub wręcz wypadało ze słownika. Ciągle jednak zostaje nam z tyłu głowy - ile zjedliśmy kalorii? Ile musimy ćwiczyć, by je spalić?

  • Na tropie złych tłuszczów trans

    .... podczas smażenia. Dlatego jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym zarówno do produkcji dań wytrawnych, jak i słodyczy. Ma też poważną wadę: jest niezdrowy! Podwyższa stężenie "złego(...) wysokie temperatury i można na nich smażyć bezpiecznie - ale tylko jednorazowo. Nawet w zdrowym oleju, ale wielokrotnie podgrzewanym do wysokich temperatur, wytrącają się związki zawierające izomery...

  • Godzina jazdy na rowerze. Ile pączków uda ci się spalić?

    Dietetycy radzą, by tłustego czwartku nie traktować jako święta objadania się, lecz jako tradycję, którą trzeba podtrzymywać, choć oczywiście z umiarem, symbolicznie. W zupełności wystarczy jeden pączek, który i tak z powodu dużej zawartości cukru i tłuszczu jest prawdziwą bombą kaloryczną. A ten kupiony w supermarkecie zawiera jeszcze dodatkowo substancje wspomagające smak i zapach.